Por

5Por pod względem odżywczym przewyższa – popularną w naszym jadłospisie – cebulę zawartością białka, tłuszczu, witaminy C, a przede wszystkim wapnia i żelaza. Szczególnie zalecane jest spożywanie porów na surowo, w postaci sałatek. Pory można zbierać niemal cały rok, sadząc w ogródku odpowiednie odmiany. Por ma podobne wymagania glebowe jak cebula, również podobne stosuje się dla niego dawki nawozów mineralnych, choć dobrze jest mu podsypać nieco więcej nawozów azotowych. Różnice polegają tylko na tym, że por wymaga nie tylko wiosny, ale i jesieni wilgotnej, ponadto jest wytrzymały na mróz i może zimować w gruncie. Do niedawna pory uprawiano wyłącznie z rozsady. Przeprowadzone w ostatnich latach doświadczenia wykazały, że w pewnych warunkach pory można siać wprost do gruntu jak cebulę (0,30-0,35 g na 1 m kw. nasion). Nasiona wysiewa się do gruntu w końcu marca lub na początku kwietnia, w rzędy odległe o 30-40 cm, na głębokość 1,5-2,5 cm. Plon porów uprawianych z siewu jest mniejszy niż z rozsady, a rośliny są mniej wyrównane pod względem wielkości. Pory siane trzeba przerywać. Warunkiem uzyskania wysokich plonów jest odpowiednie nawożenie roślin. Pory uprawia się zwykle w drugim roku po oborniku stosowanym w dawce 40-60 kg/10 m kw.. Zalecane dawki nawozów mineralnych stosowanych wiosną, w przeliczeniu na 1 m kw., wynoszą: 12-15 dag saletry amonowej, 30-40 dag soli potasowej lub siarczanu potasu, 20 dag superfosfatu potrójnego lub 60 dag superfosfatu pojedynczego. Ponadto rosnące rośliny należy dwukrotnie, w odstępach 3-4 tygodni, nawozić pogłównie, każdorazowo 12-15 dag saletry amonowej.

Related Post

Boczniak Boczniak ostrygowaty, zwany też bedłką ostrygowatą lub przyuszkiem ostrygowatym, ma owocniki o średnicy 5-15 cm, a niekiedy i większej. Występują one w postaci skupionych grup, składających się zwykle z kilkunastu większych i mniejszych okazów, wyrastających ze wspólnej podstawy lub są dachówkowato ułożone jeden nad drugim. Kapelusz jest kształtu m...
Pasożyty wpływające na umysł nosiciela Niezależnie od wielkości samego organizmu- czy o wielkich słoniach, czy o niewielkich świerszczach, każdy może zostać zaatakowany przez pasożyty. Najbardziej niezwykłe jednak są te, które wpływają na umysł swojego nosiciela. Nitkowiec znajduje się w martwych owadach. Kiedy świerszcz postanawia pożywić się truchłem, pasożyt wnika do jego organizmu....
Szukamy dobrej przynęty Szukane przynęty dla konkretnego łowiska to wyzwanie dla każdego miłośnika wędkowania. Nie ma cienia wątpliwości, że to połowa sukcesu. Ale każde łowisko, każda woda, każdy gatunek ryb ma swoją charakterystykę i zawsze trzeba umiejętnie przynętę dobrać do zanęty. Tylko zestawienie tych wszystkich elementów daje efekty i daje radość w postaci świet...
Podkładka korzeniowa Podkładka tworzy system korzeniowy drzewa i nasadę pnia, zwaną szyjką korzeniową, a niekiedy i pień. Zazwyczaj pień utworzony jest przez odmianę uprawną, jeśli jednak ma się do czynienia z odmianą bardzo wrażliwą na mróz, wówczas okulizuje się najpierw na podkładce odmianę wytrzymałą na mróz, zwaną przewodnią, i z niej formuje pień wraz z nasadami ...
Szpinak Szpinak jest roślinę jednoroczną o dużych walorach odżywczych. Jest bogatym źródłem witamin i soli mineralnych. W liściach szpinaku znajduje się dużo witaminy C i karotenu, ponadto witaminy B„ B2 i PP, a także bardzo dużo przyswajalnego żelaza. Jest również źródłem manganu, magnezu, wapnia, potasu, fosforu, arsenu, miedzi i jodu. Ujemny wpływ zawar...
Flora na Mierzei Wiślanej. Mierzeja Wiślana jest niezwykłym miejscem utworzonym przez lata działania warunków naturalnych. Mierzeję Wiślaną tworzyły morskie fale i bałtycki wiatr. Mierzeja Wiślana jest obszarem niezwykle cennym przyrodniczo. Na jej terenie utworzono Park Krajobrazowy Mierzei Wiślanej a na jego terenie rezerwaty: Buki Mierzei Wiślanej, Mikołajkowe Wydmy, Kąty...