Por

5Por pod względem odżywczym przewyższa – popularną w naszym jadłospisie – cebulę zawartością białka, tłuszczu, witaminy C, a przede wszystkim wapnia i żelaza. Szczególnie zalecane jest spożywanie porów na surowo, w postaci sałatek. Pory można zbierać niemal cały rok, sadząc w ogródku odpowiednie odmiany. Por ma podobne wymagania glebowe jak cebula, również podobne stosuje się dla niego dawki nawozów mineralnych, choć dobrze jest mu podsypać nieco więcej nawozów azotowych. Różnice polegają tylko na tym, że por wymaga nie tylko wiosny, ale i jesieni wilgotnej, ponadto jest wytrzymały na mróz i może zimować w gruncie. Do niedawna pory uprawiano wyłącznie z rozsady. Przeprowadzone w ostatnich latach doświadczenia wykazały, że w pewnych warunkach pory można siać wprost do gruntu jak cebulę (0,30-0,35 g na 1 m kw. nasion). Nasiona wysiewa się do gruntu w końcu marca lub na początku kwietnia, w rzędy odległe o 30-40 cm, na głębokość 1,5-2,5 cm. Plon porów uprawianych z siewu jest mniejszy niż z rozsady, a rośliny są mniej wyrównane pod względem wielkości. Pory siane trzeba przerywać. Warunkiem uzyskania wysokich plonów jest odpowiednie nawożenie roślin. Pory uprawia się zwykle w drugim roku po oborniku stosowanym w dawce 40-60 kg/10 m kw.. Zalecane dawki nawozów mineralnych stosowanych wiosną, w przeliczeniu na 1 m kw., wynoszą: 12-15 dag saletry amonowej, 30-40 dag soli potasowej lub siarczanu potasu, 20 dag superfosfatu potrójnego lub 60 dag superfosfatu pojedynczego. Ponadto rosnące rośliny należy dwukrotnie, w odstępach 3-4 tygodni, nawozić pogłównie, każdorazowo 12-15 dag saletry amonowej.

Related Post

Zwierzęta w ogrodach zoologicznych- życie leniwe c... Każdy choć raz odwiedził ogród zoologiczny. Najróżniejsze gatunki zwierząt umieszczone w specjalnych klatkach, terrariach i wybiegach stają się rozrywką dla obserwujących ich ludzi. To doskonała rozrywka dla dzieci, które przy okazji mogą bawić się w minizoo oraz idealne miejsce na randkę. Coraz częściej pojawia się pytanie- co ze zwierzętami? Ogr...
Karczoch Karczoch jest rośliną wieloletnią, która na zimę traci tylko część nadziemną. Plonuje zadowalająco przez 3-4 lata. Wyglądem zewnętrznym przypomina oset, ale ma większe i bardziej ozdobne liście, może więc być jednocześnie rośliną dekoracyjną. W pierwszym roku po wysiewie wydaje rozetę dużych, często kolczastych liści, o grubych i szerokich ogonkach...
Kukurydza cukrowa Częścią jadalną kukurydzy są niedojrzałe nasiona, w tak zwanej fazie dojrzałości mlecznej, zawierające stosunkowo wysoki procent cukru i skrobi oraz prawie wszystkie podstawowe witaminy. Kukurydza jest rośliną mało wrażliwą na przedplon, wymaga jednak gleb zasobnych w składniki pokarmowe i wodę. Gleby zbyt mokre, zbyt zwięzłe, trudno nagrzewające s...
Leszcz bierze blisko brzegu Nocne wędkowanie jest niezwykle pasjonujące. Chodzi tutaj przede wszystkim o klimat i swoistego rodzaju tajemniczość. Polscy wędkarze szczególnie lubią połowy z wykorzystaniem świetlików nakładanych na końcówki spławików.Co łowimy nocą najczęściej? Chyba leszcze. Ten gatunek ryby bowiem w nocy żeruje najaktywniej, a przy tym żeruje blisko brzegu. ...
Najgroźniejszy owad naszych ziemniaków Stonka ziemniaczana to owad, które sieje spustoszenie wśród upraw ziemniaków. Pierwotnie stonka żyła w Ameryce Północnej i Środkowej, ale z biegiem czasu trafiła do Europy. Dziś jest najgroźniejszym szkodnikiem ziemniaka.Polacy jedzą w ogromnych ilościach ziemniaki, jednak ich uprawa jest utrudniona przez stonkę. Latem na polach uprawnych widzimy ...
Cechy charakterystyczne dla ryb. Ryby występują we wszystkich zbiornikach wodnych na ziemi, nie ma ich tylko w tych w których warunki im na to nie pozwalają. W wszystkich oceanach na ziemi znajdują się ryby. Najwięcej gatunków ryb przebywa w strefie otwartej toni wodnej, nieco mniej gatunków ryb na co dzień żyje w strefie dennej. Jedna z głównych cech charakterystycznych dla ryb j...