Wody nam zarastają

Wody nam zarastają, ryby karłowacieją, a wędkarze mają kłopot. Oczywiście wpuszczanie amurów nie zawsze daje efekty, bo potem szybko dochodzi do tego, że nie tylko zielsko, ale i trzcinowiska giną, a wówczas w jeziorach zaczyna się prawdziwa głodówka i kolejny problem.Zapewne jest tego wiele powodów, jedyny z nich jest źle prowadzona gospodarka wodna. Co widać praktycznie u wszystkich dzierżawców wód,, jak i w samym Polskim związku Wędkarskim. Jest to kłopot, z jakim przyjedzie nam zapewne walczyć przez wiele lat w przyszłości, rewitalizacja jezior nie jest łatwą sprawa i nie jest przy tym sprawą tanią. Mało kto ceni tego rodzaju praktyki rewitalizacyjne.Kolejnym aspektem, o który należy tutaj wspomnieć na pewno jest również zagadnienie wielu uchwał samorządowych zabraniających na poruszanie się łodziami z silnikiem. Tyle że wówczas woda rzadko się „wzrusza”, jest słabo dotleniona, co sprzyja zarastaniu i w efekcie licznym kłopotom.Zapewne jest to temat bardzo obszerny do dyskusji wszelakich. Nie ma cienia wątpliwości, że warto jednak się temu zagadnieniu przyjrzeć. To bowiem wymaga wielkiej pracy, by doprowadzić nasze akweny wodne do porządku i… ku radości wielu wędkarzy… sprawić, że te wody będą miały coś wartościowego dla sportowych połowów. Bo zarastające wody niestety niewiele mają tutaj do zaoferowania. A wędkowanie ma to do siebie, że cieszy tylko wówczas, kiedy są jakieś efekty w postaci pięknych rybek.

Related Post

Płoć nie jest taka głupia Z reguły wędkarze uważają, że płoć jest taką rybą, która łatwo złowić. Żeruje ławicami, nie jest wymagająca jeśli chodzi o nęcenie, występuje licznie praktycznie na każdy łowisku. Nie ma cenią wątpliwości, że jest w tym dużo prawdy, ale tylko wówczas, gdy mówimy o wędkowaniu amatorskim, gdy nie zależny nam na wielkości ryb, ale na jej ilości. Bo f...
Niszczymy naturalne środowisko Środowisko naturalne to skarb. Nie tylko ze względu na to, że możemy podziwiać piękną, dziką, nie zmienioną przez człowieka przyrodę, ale przede wszystkim dlatego, że jest to nasze źródło, które warunkuje naszą egzystencję. Środowisko dostarcza nam wszystkich niezbędnych do życia składników, dzięki czemu możemy swobodnie funkcjonować. Niestety, cz...
Najgroźniejszy owad naszych ziemniaków Stonka ziemniaczana to owad, które sieje spustoszenie wśród upraw ziemniaków. Pierwotnie stonka żyła w Ameryce Północnej i Środkowej, ale z biegiem czasu trafiła do Europy. Dziś jest najgroźniejszym szkodnikiem ziemniaka.Polacy jedzą w ogromnych ilościach ziemniaki, jednak ich uprawa jest utrudniona przez stonkę. Latem na polach uprawnych widzimy ...
Kawon Kawon, zwany również arbuzem, w sposobie spożycia i uprawy jest podobny do melona. Owoce jego są gładkie, ciemnozielone lub paskowane, w zależności od odmiany, a miąższ najczęściej czerwony. Jest to roślina jednoroczna. Ze względu na wymagania w stosunku do temperatury można go uprawiać w inspektach, pod osłonami z folii, a w gruncie tylko w okolic...
Por Por pod względem odżywczym przewyższa - popularną w naszym jadłospisie - cebulę zawartością białka, tłuszczu, witaminy C, a przede wszystkim wapnia i żelaza. Szczególnie zalecane jest spożywanie porów na surowo, w postaci sałatek. Pory można zbierać niemal cały rok, sadząc w ogródku odpowiednie odmiany. Por ma podobne wymagania glebowe jak cebula, ...
Sałata głowiasta Sałata jest rośliną klimatu chłodnego. Najlepiej rośnie i zawiązuje główki w temperaturze 12-15°C. Podczas upałów sałata masłowa wiąże główki małe, luźne, o liściach twardych i gorzkich, a podczas gorącej i wilgotnej pogody łatwo gnije, chociaż wymaga dużych ilości wody. Dobrze zahartowane młode rośliny znoszą przymrozki do -6°C, co pozwala na bard...