Wody nam zarastają

Wody nam zarastają, ryby karłowacieją, a wędkarze mają kłopot. Oczywiście wpuszczanie amurów nie zawsze daje efekty, bo potem szybko dochodzi do tego, że nie tylko zielsko, ale i trzcinowiska giną, a wówczas w jeziorach zaczyna się prawdziwa głodówka i kolejny problem.Zapewne jest tego wiele powodów, jedyny z nich jest źle prowadzona gospodarka wodna. Co widać praktycznie u wszystkich dzierżawców wód,, jak i w samym Polskim związku Wędkarskim. Jest to kłopot, z jakim przyjedzie nam zapewne walczyć przez wiele lat w przyszłości, rewitalizacja jezior nie jest łatwą sprawa i nie jest przy tym sprawą tanią. Mało kto ceni tego rodzaju praktyki rewitalizacyjne.Kolejnym aspektem, o który należy tutaj wspomnieć na pewno jest również zagadnienie wielu uchwał samorządowych zabraniających na poruszanie się łodziami z silnikiem. Tyle że wówczas woda rzadko się „wzrusza”, jest słabo dotleniona, co sprzyja zarastaniu i w efekcie licznym kłopotom.Zapewne jest to temat bardzo obszerny do dyskusji wszelakich. Nie ma cienia wątpliwości, że warto jednak się temu zagadnieniu przyjrzeć. To bowiem wymaga wielkiej pracy, by doprowadzić nasze akweny wodne do porządku i… ku radości wielu wędkarzy… sprawić, że te wody będą miały coś wartościowego dla sportowych połowów. Bo zarastające wody niestety niewiele mają tutaj do zaoferowania. A wędkowanie ma to do siebie, że cieszy tylko wówczas, kiedy są jakieś efekty w postaci pięknych rybek.

Related Post

Co nam daje środowisko Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele daje nam nasze środowisko naturalne. W związku z tym, warto o tym powiedzieć. Natura jest podstawą naszego istnienia. Warto tutaj pamiętać o ewolucji, w końcu nasze złożone organizmy rozwinęły się z jednokomórkowych istnień. Dlatego powinniśmy pamiętać o naszym pochodzeniu. Natura jest naszym domem...
Sałata głowiasta Sałata jest rośliną klimatu chłodnego. Najlepiej rośnie i zawiązuje główki w temperaturze 12-15°C. Podczas upałów sałata masłowa wiąże główki małe, luźne, o liściach twardych i gorzkich, a podczas gorącej i wilgotnej pogody łatwo gnije, chociaż wymaga dużych ilości wody. Dobrze zahartowane młode rośliny znoszą przymrozki do -6°C, co pozwala na bard...
Szczypiorek Szczypiorek jest rośliną trwałą, która tworzy kępy złożone z maleńkich cebulek. Na jednym miejscu nie powinien jednak rosnąć dłużej niż 4 lata. Szczypiorek nie jest wrażliwy na mrozy i zimuje bardzo dobrze w gruncie bez przykrycia. Rośnie dobrze w miejscach lekko zacienionych i dostatecznie wilgotnych. Zagon nawozi się jesienią przegniłym obornikie...
Kameleon i wszystkie jego kolory Na niewielkiej wyspie zwanej Madagaskarem, blisko Afryki, żyją gady o niezwykłych, znanych na całym świecie umiejętnościach- kameleony. O skórze zmieniającej kolor pisał już Arystoteles. Najpopularniejsza teoria mówi, że kameleon upodabnia się do tego, co dotyka. Oczywiste jest, że ta możliwość zapewnia kamuflaż, ponieważ gad faktycznie przybiera ...
Soja warzywna Soja ma bardzo dużą wartość odżywczą; zawarte w niej białko cechuje wartość biologiczna zbliżona do mięsa. Poza tym nasiona zawierają do 20% tłuszczu o wysokich walorach jadalnych oraz witaminy C i B. Soja jest rośliną ciepłolubną, wymagającą dużego nasłonecznienia, zwłaszcza w okresie kwitnienia. Najodpowiedniejszymi rejonami do uprawy są: południ...
Boczniak Boczniak ostrygowaty, zwany też bedłką ostrygowatą lub przyuszkiem ostrygowatym, ma owocniki o średnicy 5-15 cm, a niekiedy i większej. Występują one w postaci skupionych grup, składających się zwykle z kilkunastu większych i mniejszych okazów, wyrastających ze wspólnej podstawy lub są dachówkowato ułożone jeden nad drugim. Kapelusz jest kształtu m...