Wilk i kilka słów o nim

Wilk stanowi źródło inspiracji dla dawnych i współczesnych malarzy, poetów oraz pisarzy. Jego mistyczny niemal związek z księżycem stał się źródłem do tworzenia licznych legend oraz przypowieści. Dzika natura jednak sprawiła, że ludzie bali się go i wymyślali historie o potworach, które łączyły między innymi wilcze elementy. Wilk to jeden z najbardziej niezwykłym w naturze i popularnych w popkulturze zwierząt.

Wilk to gatunek drapieżnego ssaka z rodziny psowatych. To właśnie od niego według naukowców pochodzi dzisiejszy, udomowiony już pies. W warunkach naturalnych zamieszkuje lasy, równiny, tereny bagienne oraz góry. Zaobserwowano ich bytowanie w Europie, Azji i Ameryce Północnej.

Popularna jest wiadomość, że to zwierzęta stadne, terytorialne. Tworzą grupę zwaną watahą, która razem poluje, szuka pożywienia oraz przemieszcza się w razie braku dostępu do pokarmu. Jedno stado liczy około 20 osobników, choć w tak duże grupy zbierają się przede wszystkim na zimę, kiedy przetrwanie jest trudniejsze. Każda wataha posiada swoją wewnętrzną hierarchię, która wyznacza ważność każdego osobnika. Najwyższą pozycję w stadzie ma wilczur (basior) oraz wilczyca (wadera). Wszystkie wilki w stadzie komunikują się za pomocą mowy ciała, dźwięków, zapachów oraz przy użyciu substancji chemicznej pochodzących z ich organizmu.

W czasie polowania szukają głównie średnich i dużych zwierząt, jak jelenie, dziki i sarny. Z braku pożywienia nieraz wybiorą za ofiary zające, gryzonie oraz ryby, a w przypadku głodu nie pogardzą również padliną.

Related Post

Kukurydza pękająca Kukurydza pękająca jest podgatunkiem kukurydzy zwyczajnej. Ziarna jej różnią się tym, że podczas prażenia w wysokiej temperaturze pękają z hukiem, a jednocześnie wielokrotnie powiększają swoją objętość, tworząc jakby lekkie płatki o strukturze „dmuchanego" ryżu lub ziemniaków. Kukurydza ta wymaga gleb zasobnych, ciepłych i niezachwaszczonych. Sieje...
Szczaw Liście szczawiu zawierają dużo witaminy C i A oraz żelaza. Ze względu na zawartość szczawianów nie jest zalecany do spożycia w większych ilościach. Szczaw wschodzi wcześnie na wiosnę i można go pędzić w inspekcie na zbiór w zimie i wczesną wiosną. Na jednym miejscu można go pozostawić przez 3-4 lata. Zimuje dobrze pod przykrywą śnieżną i odrasta wc...
Cebula wielopiętrowa Cebula Wielopiętrowa, zwana cebulą drzewiastą albo szczytową, jest rośliną trwałą, tworzącą w glebie gniazdo małych, niekształtnych cebul o łuskach barwy ciemnoczerwonej do fioletowej. Szczypior ma gruby, sztywny, ciemnozielony, smaczny. Roślina wykształca różne typy pędów kwiatostanowych, wytwarzających kwiaty i drobne fioletowe cebulki powietrzne...
Rośliny motylkowe Rośliny motylkowe mają tę zaletę, że wiążą azot atmosferyczny i wzbogacają przez to glebę w ten składnik. Wadą ich jest powolne kiełkowanie nasion, wskutek czego w suche lata wschodzą dość słabo. Przygotowując glebę pod drzewa lub krzewy owocowe, można zastosować dodatkowo nawozy fosforowe i potasowe. Decyzję o potrzebie zastosowania tych nawozów u...
Segregacja śmieci i środowisko Każdy, jeśli tylko chce, może się przyczynić do poprawy stanu naszej przyrody. Dbałość o środowisko naturalne jest niezwykle ważna. Dlatego warto się postarać. Wielu ludzi uważa, że ich małe czyny nie mają najmniejszego sensu, jednak jest to błędne myślenie. Każdy nawet najmniejszy gest w stronę natury ma ogromne znaczenie. Każdy może zacząć od si...
Przystosowanie i zdolności rosiczki Zdolność wabienia owadów przez kwiaty jest wszystkim ogólnie znana. Dzięki odpowiedniemu zapachowi oraz kolorze płatków, pszczoły lub motyle zapylają je i umożliwiają rozpoczęcie kolejnego procesu wzrostu i rozmnażania. Nie wszystkie jednak rośliny wabią owady, aby skorzystać z ich funkcji. Celem niektórych są właśnie te owady. Rosiczka, jedna z n...