Wczesne pomidory

50Do średnio wczesnych odmian należą: Kujawski – bardzo plenna, o owocach dobrze wyrównanych pod względem kształtu, równomiernie dojrzewających; owoc dość duży, kulisty, nieco spłaszczony, bez piętki, o średniej masie 85-95 g; powierzchnia owocu gładka, czasami słabo żebrowana; owoc przed dojrzeniem jasnozielony, w fazie, pełnej dojrzałości jasnoczerwony do czerwonego, o doskonale wybarwionym miąższu; Unita – plenna, dobrze plonuje nawet w gorszych warunkach; owoc średniej wielkości, średnio mięsisty, barwy czerwonej; Jasta – plenna, dobrze zawiązuje owoce w gorszych warunkach; owoc średniej wielkości, skłonny do spękań, barwy czerwonej; Venture – silnie rosnąca, bardzo plenna, niezbyt wymagająca co do stanowiska. Owoc średnio duży, płaskokulisty, gładki, ceglastoczerwony, o małej skłonności do pękania; Grand – plenna; owoc duży, mięsity, smaczny, o wyrównanej wielkości, czerwony; Morden owoce barwy żółtopomarańczowej, kuliste, nieco spłaszczone, z widocznym żebrowaniem przy kielichu, na szczycie duży skorkowaciały ślad; owoce duże, mięsiste, smaczne; Kirys – najpóźniejsza z tej grupy, barwy czerwonej, owoce wyrównane, dobre na przetwory. Odmian wysokich w doborze jest siedem: najwcześniejsza Open Air – plenna, nadająca się do uprawy na glebach lekkich, wrażliwa na choroby grzybowe; owoce duże, płaskie, mniej lub bardziej żebrowane, mięsiste, bardzo smaczne, skłonne do spękań; pierwszy owoc przeważnie zrośnięty i zdeformowany.