Uzywanie sekatora

49Do cięcia używamy sekatora i noża zwanego sierpakiem. Przy cięciu nożem rany zadawane drzewu mają gładką powierzchnię, a pędy nie ulegają w miejscu cięcia zmiażdżeniu, co się nieraz zdarza, gdy tniemy sekatorem. Wszystkie większe rany należy zasmarować maścią Funaben 3, Funaben 4 lub Santar. Dzięki dobremu cięciu pączek, na którym nam zwykle zależy, nie zamiera, lecz wybija w pęd. Nowy zakupiony nóż należy dać do naostrzenia lub samemu naostrzyć za pomocą osełki. Sierpak należy ostrzyć na przemian – raz z jednej, raz z drugiej strony, sprawdzając od czasu do czasu, czy cała długość krawędzi tnącej jest ostrzona równomiernie. Osełkę należy spłukiwać co pewien czas wodą. Osełka powinna być płaska, dość szorstka. Zwilżamy ją obficie wodą i biorąc nóż w prawą rękę, pocieramy nim mocno ruchem okrężnym o powierzchnię osełki, zwracając uwagę na to, aby cała powierzchnia noża przylegała ściśle do powierzchni osełki. Pod koniec ostrzenia wygładzamy krawędź noża na kawałku zwilżonego drewna lub – „po fryzjersku” – na skórzanym pasku. Odcinając gałązki nożem trzeba nim tak operować, aby się nie pokaleczyć. W prawej ręce trzymamy nóż, który przykładamy nasadą ostrza do pędu i przesuwamy równolegle do siebie od lewej strony do prawej.

Related Post

Szczaw Liście szczawiu zawierają dużo witaminy C i A oraz żelaza. Ze względu na zawartość szczawianów nie jest zalecany do spożycia w większych ilościach. Szczaw wschodzi wcześnie na wiosnę i można go pędzić w inspekcie na zbiór w zimie i wczesną wiosną. Na jednym miejscu można go pozostawić przez 3-4 lata. Zimuje dobrze pod przykrywą śnieżną i odrasta wc...
Środowisko w mieście Środowisko naturalne w mieście jest okrojone niemal do minimum. Chociaż widzimy gdzieś jakieś parki i elementy zieleni, to jednak nie jest to zbyt duża ilość. W związku z tym możemy mieć spore problemy, jeśli jesteśmy miłośnikami natury. Środowisko naturalne jest nam potrzebne, bo w końcu tutaj najlepiej się odpoczywa. Jednak jeśli szukamy natury ...
Boćwina Boćwina, czyli burak liściowy, jest rośliną dwuletnią: w pierwszym roku tworzy dużą rozetę odziomkowych liści, a w drugim - pędy nasienne. Jego wartość odżywcza polega na stosunkowo dużej, w porównaniu z innymi warzywami, ilości lekko strawnego białka, wysokiej zawartości żelaza i wapnia oraz witamin. Częścią użytkową boćwiny są bardzo duże, mięsis...
Zwierzęta występujące w Świętokrzyskim Parku Narod... Symbolem Świętokrzyskiego parku narodowego jest jeleń. Park został utworzony w 1950 roku, jego powierzchnia zajmuje 5908 hektarów. Na terenie parku występują zwierzęta objęte ochroną gatunkową takie jak: popielica, gronostaj, orzesznica, łasica łaska, kuna domowa, oraz kilka gatunków nietoperzy. W całym parku żyje ponad 45 gatunków różnego typu ssa...
Wczesne pomidory Do średnio wczesnych odmian należą: Kujawski - bardzo plenna, o owocach dobrze wyrównanych pod względem kształtu, równomiernie dojrzewających; owoc dość duży, kulisty, nieco spłaszczony, bez piętki, o średniej masie 85-95 g; powierzchnia owocu gładka, czasami słabo żebrowana; owoc przed dojrzeniem jasnozielony, w fazie, pełnej dojrzałości jasnoczer...
Szparag Szparag jest jednym z najwcześniejszych warzyw gruntowych. Częścią jadalną są pędy wyrastające z kłączy, zwane wypustkami. Zwykle spożywa się bielone pędy, ale coraz częściej zaleca się szparagi nie bielone, zielone, które są bardziej wartościowe pod względem odżywczym. Szparagi mają dużą wartość biologiczną dzięki wysokiej zawartości witamin z gru...