Uzywanie sekatora

49Do cięcia używamy sekatora i noża zwanego sierpakiem. Przy cięciu nożem rany zadawane drzewu mają gładką powierzchnię, a pędy nie ulegają w miejscu cięcia zmiażdżeniu, co się nieraz zdarza, gdy tniemy sekatorem. Wszystkie większe rany należy zasmarować maścią Funaben 3, Funaben 4 lub Santar. Dzięki dobremu cięciu pączek, na którym nam zwykle zależy, nie zamiera, lecz wybija w pęd. Nowy zakupiony nóż należy dać do naostrzenia lub samemu naostrzyć za pomocą osełki. Sierpak należy ostrzyć na przemian – raz z jednej, raz z drugiej strony, sprawdzając od czasu do czasu, czy cała długość krawędzi tnącej jest ostrzona równomiernie. Osełkę należy spłukiwać co pewien czas wodą. Osełka powinna być płaska, dość szorstka. Zwilżamy ją obficie wodą i biorąc nóż w prawą rękę, pocieramy nim mocno ruchem okrężnym o powierzchnię osełki, zwracając uwagę na to, aby cała powierzchnia noża przylegała ściśle do powierzchni osełki. Pod koniec ostrzenia wygładzamy krawędź noża na kawałku zwilżonego drewna lub – „po fryzjersku” – na skórzanym pasku. Odcinając gałązki nożem trzeba nim tak operować, aby się nie pokaleczyć. W prawej ręce trzymamy nóż, który przykładamy nasadą ostrza do pędu i przesuwamy równolegle do siebie od lewej strony do prawej.

Related Post

Szpinak Szpinak jest roślinę jednoroczną o dużych walorach odżywczych. Jest bogatym źródłem witamin i soli mineralnych. W liściach szpinaku znajduje się dużo witaminy C i karotenu, ponadto witaminy B„ B2 i PP, a także bardzo dużo przyswajalnego żelaza. Jest również źródłem manganu, magnezu, wapnia, potasu, fosforu, arsenu, miedzi i jodu. Ujemny wpływ zawar...
Rozmnażanie Większość roślin sadowniczych rozmnaża się wegetatywnie - przez odłączenie bądź przeniesienie na podkładkę wegetatywnych organów rośliny matecznej. Wyjątek stanowią poziomki i orzech włoski, które rozmnaża się dotychczas najczęściej z nasion. Z nasion nie można rozmnażać szlachetnych drzew owocowych i roślin jagodowych, ponieważ z nasion wyrosną na...
Krzewy owocowe Drzewa i krzewy owocowe najlepiej jest sadzić w październiku, aby korzenie zaczęły rosnąć przed zimą. Jeśli jesień jest ciepła, to można sadzić jeszcze do grudnia, ale już z gorszym rezultatem. Sadzenie wiosenne powinno być ukończone w drugiej połowie kwietnia, gdy rośliny się jeszcze nie rozwijają. Miejsce pod drzewa i krzewy owocowe wyznaczamy zg...
Sałata krucha Sałatę kruchą uprawia się z siewu i z rozsady. Dla uzyskania jak najwcześniejszego plonu wysiewa się ją do skrzynek na 6-8 tygodni przed posadzeniem rozsady do gruntu. Skrzynki ustawiamy na oknie w mieszkania lub w inspekcie. Sałatę kruchą wysadza się w większych odległościach niż sałatę masłową, a mianowicie w rozstawie 45-50 x 35 cm. Rozsadę nale...
Pszczoły- co je zabija i jak mają przetrwać Naukowcy odkryli, jak ważne są dla środowiska pszczoły. To one zapylają rośliny, drzewa, kwiaty i umożliwiają im dalsze kwitnienie, rozwój oraz rozmnażanie. Gdyby nie te niewielkie stworzonka, cały łańcuch zostałby przetrwany. Bez roślin nie ma bowiem pokarmu. Jedna trzecia światowej produkcji żywności polega na zapylaniu przez owady, głównie przez...
Uprawa pieczarek Grzędy do uprawy pieczarek na działce lub w ogródku zakłada się w chłodnym, zasłoniętym od wiatru miejscu. Najlepiej w płaskim, specjalnie wykopanym dołku, o głębokości 20-25 cm, usytuowanym w kierunku północno-południowym. Jako podłoże stosuje się nawóz koński, który należy brać prosto ze stajni, ponieważ nie może on być starszy niż czterotygodnio...