Uprawa pieczarek

42Grzędy do uprawy pieczarek na działce lub w ogródku zakłada się w chłodnym, zasłoniętym od wiatru miejscu. Najlepiej w płaskim, specjalnie wykopanym dołku, o głębokości 20-25 cm, usytuowanym w kierunku północno-południowym. Jako podłoże stosuje się nawóz koński, który należy brać prosto ze stajni, ponieważ nie może on być starszy niż czterotygodniowy. Najlepszy jest od koni karmionych paszami objętościowymi i suchymi. Na 1 m kw. powierzchni grzędy zużywa się 1 tonę nawozu końskiego. Najpierw trzeba nawóz przekompostować. W tym celu po przywiezieniu składa się go w pryzmę szeroką na 180 cm i przerabia się go kilka razy – pierwszy raz po 5-7 dniach, a potem po 3-5 dniach. Przy przerabianiu nawozu trzeba dobrze poruszać widłami i przemieszać nawóz, aby umożliwić dostęp powietrza do pryzmy. Po każdej przeróbce nawóz musi się nagrzać do ponad 60°C. Suche cząstki trzeba nawilżyć wodą. Po 3 tygodniach będziemy mieli gotowy przekompostowany podkład, z którego układamy grzędy wysokości 20-25 cm i sadzimy na nich grzybnię, zakupioną w sklepie ogrodniczym. Do najpopularniejszych należą: z ras białych – rasa intensywna OCNOS nr 2, z jasnokremowych – dające bardzo dobre wyniki – OCNOS nr 16 i OCNOS nr 13. Rasy jasno- czy ciemnokremowe dają przeciętnie wyższy i jakościowo lepszy plon niż białe. Są one pewniejsze w uprawie i plonują szybciej niż białe. Grzybnię kupuje się w tzw. cylindrach i do sadzenia drobi się ją na kawałeczki wielkości kasztana. Kawałki te wkłada się do przygotowanego podłoża na głębokość 2-3 cm, w odstępach 20-25 cm. Jeden litr zawartości cylindra wystarcza na 1-2 m kw. powierzchni grzędy.