Uprawa pieczarek

42Grzędy do uprawy pieczarek na działce lub w ogródku zakłada się w chłodnym, zasłoniętym od wiatru miejscu. Najlepiej w płaskim, specjalnie wykopanym dołku, o głębokości 20-25 cm, usytuowanym w kierunku północno-południowym. Jako podłoże stosuje się nawóz koński, który należy brać prosto ze stajni, ponieważ nie może on być starszy niż czterotygodniowy. Najlepszy jest od koni karmionych paszami objętościowymi i suchymi. Na 1 m kw. powierzchni grzędy zużywa się 1 tonę nawozu końskiego. Najpierw trzeba nawóz przekompostować. W tym celu po przywiezieniu składa się go w pryzmę szeroką na 180 cm i przerabia się go kilka razy – pierwszy raz po 5-7 dniach, a potem po 3-5 dniach. Przy przerabianiu nawozu trzeba dobrze poruszać widłami i przemieszać nawóz, aby umożliwić dostęp powietrza do pryzmy. Po każdej przeróbce nawóz musi się nagrzać do ponad 60°C. Suche cząstki trzeba nawilżyć wodą. Po 3 tygodniach będziemy mieli gotowy przekompostowany podkład, z którego układamy grzędy wysokości 20-25 cm i sadzimy na nich grzybnię, zakupioną w sklepie ogrodniczym. Do najpopularniejszych należą: z ras białych – rasa intensywna OCNOS nr 2, z jasnokremowych – dające bardzo dobre wyniki – OCNOS nr 16 i OCNOS nr 13. Rasy jasno- czy ciemnokremowe dają przeciętnie wyższy i jakościowo lepszy plon niż białe. Są one pewniejsze w uprawie i plonują szybciej niż białe. Grzybnię kupuje się w tzw. cylindrach i do sadzenia drobi się ją na kawałeczki wielkości kasztana. Kawałki te wkłada się do przygotowanego podłoża na głębokość 2-3 cm, w odstępach 20-25 cm. Jeden litr zawartości cylindra wystarcza na 1-2 m kw. powierzchni grzędy.

Related Post

Zagrożeni współmieszkańcy planety Nadmierna emisja spalin, wycinanie lasów, dziura ozonowa, wytrzebianie gatunków poprzez myślistwo, łowiectwo oraz zabieranie terenów. Wszystkie te i wiele innych czynników sprawia, że niektóre gatunki zwierząt są zagrożone. Oznacza to, że jest ich tak niewiele, że istnieje zbyt duże ryzyko, że zniknął z naszej planety. W Polsce takich gatunków jes...
Zwierzęta żyjące na Warmii i Mazurach. Każdy pewnie wie o tym, że Warmia i Mazury to jeden z najpiękniejszych pod względem przyrodniczym i krajobrazowym regionów Polski. Na terenie Warmii i Mazur znajduje się ponad tysiąc naturalnych zbiorników wodnych mających wielkość powyżej jednego hektara. Na terenie Warmii i mazur znajdują się dwa największe jeziora to jest: Mamry i Śniardwy. Okoł...
W deszczu nie biorą Ktoś kiedyś palnął, że ryby lepiej biorą wówczas, kiedy pada deszcz. Potem ktoś to powtórzył, jakiś amator wędkarstwa to podchwycił i poniosła się legenda. Malo tego – niektórzy rzeczywiście w deszczowe porani ruszają w poszukiwaniu ryby, ale z mizernym efektem. Nie ma się co okłamywać, to ewidentna plotka. Trzeba każdemu wiedzieć, że ryby to bard...
Natura na weekend Bez względu na to czy mieszkamy w małym czy w dużym mieście, zazwyczaj nie wybieramy się na wycieczki do lasu, do parku czy nad jezioro. Nasze życie zdominowane jest przez trudną pracę, przez którą, nie mamy ani pomysłu ani ochoty na nieco inny odpoczynek. Warto się jednak zmobilizować i wybrać się na wspaniałą wycieczkę poza miasto. Jeśli przez c...
Odmiany szpinaku Do uprawy wczesnowiosennej i jesiennej używa się odmiany Herma. Rozeta liściowa półwzniesiona, zwarta, duża. Liście okrągławe, karbowane, bardzo ciemnozielone. Rośliny szybko rosną, dość późno wybijają w pędy nasienne. Do uprawy ozimej nadaje się Olbrzym Zimowy, ponieważ jest odmianą o bardzo dużej wytrzymałości na mróz. Można też uprawiać ją na je...
Szpinak Szpinak jest roślinę jednoroczną o dużych walorach odżywczych. Jest bogatym źródłem witamin i soli mineralnych. W liściach szpinaku znajduje się dużo witaminy C i karotenu, ponadto witaminy B„ B2 i PP, a także bardzo dużo przyswajalnego żelaza. Jest również źródłem manganu, magnezu, wapnia, potasu, fosforu, arsenu, miedzi i jodu. Ujemny wpływ zawar...