Uprawa pieczarek

42Grzędy do uprawy pieczarek na działce lub w ogródku zakłada się w chłodnym, zasłoniętym od wiatru miejscu. Najlepiej w płaskim, specjalnie wykopanym dołku, o głębokości 20-25 cm, usytuowanym w kierunku północno-południowym. Jako podłoże stosuje się nawóz koński, który należy brać prosto ze stajni, ponieważ nie może on być starszy niż czterotygodniowy. Najlepszy jest od koni karmionych paszami objętościowymi i suchymi. Na 1 m kw. powierzchni grzędy zużywa się 1 tonę nawozu końskiego. Najpierw trzeba nawóz przekompostować. W tym celu po przywiezieniu składa się go w pryzmę szeroką na 180 cm i przerabia się go kilka razy – pierwszy raz po 5-7 dniach, a potem po 3-5 dniach. Przy przerabianiu nawozu trzeba dobrze poruszać widłami i przemieszać nawóz, aby umożliwić dostęp powietrza do pryzmy. Po każdej przeróbce nawóz musi się nagrzać do ponad 60°C. Suche cząstki trzeba nawilżyć wodą. Po 3 tygodniach będziemy mieli gotowy przekompostowany podkład, z którego układamy grzędy wysokości 20-25 cm i sadzimy na nich grzybnię, zakupioną w sklepie ogrodniczym. Do najpopularniejszych należą: z ras białych – rasa intensywna OCNOS nr 2, z jasnokremowych – dające bardzo dobre wyniki – OCNOS nr 16 i OCNOS nr 13. Rasy jasno- czy ciemnokremowe dają przeciętnie wyższy i jakościowo lepszy plon niż białe. Są one pewniejsze w uprawie i plonują szybciej niż białe. Grzybnię kupuje się w tzw. cylindrach i do sadzenia drobi się ją na kawałeczki wielkości kasztana. Kawałki te wkłada się do przygotowanego podłoża na głębokość 2-3 cm, w odstępach 20-25 cm. Jeden litr zawartości cylindra wystarcza na 1-2 m kw. powierzchni grzędy.

Related Post

Środowisko na talerzu Środowisko naturalne możemy podziwiać nie tylko za oknem, ale także na naszym talerzu. Zgodnie z regułą, która mówi, że jesteś tym, co jesz, lepiej uważać na wszystkie produkty, jakie spożywamy, ponieważ może mieć to dla nas poważne konsekwencje. Dlatego lepiej zastanowić się nad tym, w jaki sposób natura może się pojawić na naszym talerzu i w nas...
Kameleon i wszystkie jego kolory Na niewielkiej wyspie zwanej Madagaskarem, blisko Afryki, żyją gady o niezwykłych, znanych na całym świecie umiejętnościach- kameleony. O skórze zmieniającej kolor pisał już Arystoteles. Najpopularniejsza teoria mówi, że kameleon upodabnia się do tego, co dotyka. Oczywiste jest, że ta możliwość zapewnia kamuflaż, ponieważ gad faktycznie przybiera ...
Gdzie najlepsze łowiska? Gdzie znajdą nasi wędkarze najlepsze łowiska? Oczywiście nie da się tego określić jednoznaczne,b bowiem każdy z łowiących ma zupełnie inne wymagania i oczekiwania. Nie ma też cienia wątpliwości, że jest to związane z miejscem zamieszkania bowiem w przypadku Śląska łowiskami są zazwyczaj wody górskie, czyli rzeki. Z kolei na Pomorzu częściej łowi s...
Śliwy Śliwy po wejściu w okres owocowania należy prześwietlać dość intensywnie, usuwając corocznie ze środka korony część gałęzi, które zachodzą na siebie i nadmiernie ocieniają wnętrze korony. Morele zazwyczaj nie wymagają prześwietlania, dlatego też usuwamy tylko gałęzie przemarznięte aż do zdrowego miejsca. Wiśnie, szczególnie odmiana Lutówka, wymagaj...
Węgorz to ciekawa ryba Węgorz to ciekawa ryba, każdy wędkarz o tym wie. Komu nie smakuje ten wodny drapieżnik? Chyba trudno o taką osobę, nawet ci, którzy ryb nie zwykli jadać każdego dnia uwielbiają ten gatunek, głównie przez wzgląd na ości, w przypadku wędkarza po prostu wymiękają.Nie ma się co okłamywać, jest to wyzwanie łowieckie, bowiem złowienie węgorza nie jest p...
Rabarbar Rabarbar jest byliną, może rosnąć w półcieniu, ale wcześniej plonuje w miejscach słonecznych. Ogonki liściowe, które stanowią jego część jadalną, zawierają witaminę C, cukry, kwasy oraz składniki mineralne, takie jak: wapń, żelazo. Rabarbar używany jest przede wszystkim do przyrządzania kompotów w okresie wiosennym, gdy nie ma jeszcze owoców. Jest ...