Uprawa boczniaka

43Jeżeli temperatura otoczenia wynosi 18-20°C, proces przerastania będzie trwał 2-3 tygodnie i zależeć będzie od temperatury otoczenia oraz ilości użytej grzybni w stosunku do masy podłoża. W niższej temperaturze proces ten przebiega nieco wolniej, lecz równie dobrze, natomiast nie wolno dopuścić, aby temperatura podłoża przekroczyła 30°C, gdyż w tych warunkach można zniszczyć grzybnię. Wilgotność powietrza w pomieszczeniu, gdzie przerasta grzybnia, powinna dochodzić do 90%. Światło w okresie rozrostu grzybni nie jest potrzebne, ale obecność jego nie wpływa ujemnie na przebieg tego procesu. Jedynie należy chronić podłoże przed działaniem promieni słonecznych, które mogą nadmiernie je nagrzać. Podłoże opanowane przez grzybnię tworzy twardy, przerośnięty wewnątrz białymi strzępkami grzybni, „klocek”. Na zewnątrz grzybnia tworzy biały nalot, a słoma przybiera barwę jasnoherbacianą. Przerośnięte grzybnią podłoże na okres plonowania można jesienią i wczesną wiosną zostawić w pomieszczeniu lub umieścić na wolnym powietrzu, gdy średnia dobowa temperatura wynosi 5-10°C. Odpowiednia wilgotność powietrza wiosną i jesienią oraz światło zapewniają dobre wykształcenie owocników. Grzyby rosnące na wolnym powietrzu mają ciemne kapelusze. Krótkotrwałe obniżenie temperatury, nawet poniżej 0°C, nie zniszczy owocników, które po podwyższeniu się temperatury znów zaczynają rosnąć. Przerastające w workach podłoże można trzymać w altanie na działce.

Related Post

Uprawa pieczarek Grzędy do uprawy pieczarek na działce lub w ogródku zakłada się w chłodnym, zasłoniętym od wiatru miejscu. Najlepiej w płaskim, specjalnie wykopanym dołku, o głębokości 20-25 cm, usytuowanym w kierunku północno-południowym. Jako podłoże stosuje się nawóz koński, który należy brać prosto ze stajni, ponieważ nie może on być starszy niż czterotygodnio...
Szerszeń a pszczoły- wielka wojna małych armii Lot szerszenia słyszy się już z daleka. Głośne buczenie poprzedza bowiem pojawienie się tego ogromnego jak na Polskie warunki owada. Należy do rodziny osowatych i stanowi jednego z największych przedstawicieli swojej grupy w Europie Środkowej. W Polsce jest on bardzo pospolity. Żywi się innymi owadami, owocami oraz sokami z drzew. Największy strac...
Środowisko na talerzu Środowisko naturalne możemy podziwiać nie tylko za oknem, ale także na naszym talerzu. Zgodnie z regułą, która mówi, że jesteś tym, co jesz, lepiej uważać na wszystkie produkty, jakie spożywamy, ponieważ może mieć to dla nas poważne konsekwencje. Dlatego lepiej zastanowić się nad tym, w jaki sposób natura może się pojawić na naszym talerzu i w nas...
Tygrysy- ile jeszcze przetrwają Tygrysy stanowią jedne z największych dzikich kotów. Zamieszkują tereny Azji w lasach tropikalnych oraz na terenach trawiastych, gdzie występują zarośla. Poluje nawet na duże okazy zwierząt, choć rzadko atakują nosorożce i słonie. Organizacje ekologiczne informują, że w przeciągu ostatnich 100 lat wymarło około 95% populacji tygrysów. Większość z ...
Zagrożeni współmieszkańcy planety Nadmierna emisja spalin, wycinanie lasów, dziura ozonowa, wytrzebianie gatunków poprzez myślistwo, łowiectwo oraz zabieranie terenów. Wszystkie te i wiele innych czynników sprawia, że niektóre gatunki zwierząt są zagrożone. Oznacza to, że jest ich tak niewiele, że istnieje zbyt duże ryzyko, że zniknął z naszej planety. W Polsce takich gatunków jes...
Zwierzęta występujące w Świętokrzyskim Parku Narod... Symbolem Świętokrzyskiego parku narodowego jest jeleń. Park został utworzony w 1950 roku, jego powierzchnia zajmuje 5908 hektarów. Na terenie parku występują zwierzęta objęte ochroną gatunkową takie jak: popielica, gronostaj, orzesznica, łasica łaska, kuna domowa, oraz kilka gatunków nietoperzy. W całym parku żyje ponad 45 gatunków różnego typu ssa...