Uprawa boczniaka

43Jeżeli temperatura otoczenia wynosi 18-20°C, proces przerastania będzie trwał 2-3 tygodnie i zależeć będzie od temperatury otoczenia oraz ilości użytej grzybni w stosunku do masy podłoża. W niższej temperaturze proces ten przebiega nieco wolniej, lecz równie dobrze, natomiast nie wolno dopuścić, aby temperatura podłoża przekroczyła 30°C, gdyż w tych warunkach można zniszczyć grzybnię. Wilgotność powietrza w pomieszczeniu, gdzie przerasta grzybnia, powinna dochodzić do 90%. Światło w okresie rozrostu grzybni nie jest potrzebne, ale obecność jego nie wpływa ujemnie na przebieg tego procesu. Jedynie należy chronić podłoże przed działaniem promieni słonecznych, które mogą nadmiernie je nagrzać. Podłoże opanowane przez grzybnię tworzy twardy, przerośnięty wewnątrz białymi strzępkami grzybni, „klocek”. Na zewnątrz grzybnia tworzy biały nalot, a słoma przybiera barwę jasnoherbacianą. Przerośnięte grzybnią podłoże na okres plonowania można jesienią i wczesną wiosną zostawić w pomieszczeniu lub umieścić na wolnym powietrzu, gdy średnia dobowa temperatura wynosi 5-10°C. Odpowiednia wilgotność powietrza wiosną i jesienią oraz światło zapewniają dobre wykształcenie owocników. Grzyby rosnące na wolnym powietrzu mają ciemne kapelusze. Krótkotrwałe obniżenie temperatury, nawet poniżej 0°C, nie zniszczy owocników, które po podwyższeniu się temperatury znów zaczynają rosnąć. Przerastające w workach podłoże można trzymać w altanie na działce.

Related Post

Wszędzie i zawsze- miejsce bytowania roztoczy Dom wysprzątany. Podłoga umyta i nie ma na niej nawet jednego, zbędnego psiego włosa. Pościel uprana, wysuszona i uprasowana. Wszystko jest czyste. Nie ma nawet grama brudu, bakterii ani żadnych nieproszonych gości. Nic bardziej mylnego. Roztocza to pajęczaki zwykle o mikroskopijnych rozmiarach. Żyją praktycznie wszędzie, w drzewach, wodach, glebi...
Ogórek Ogórek zawiera około 95% wody i przez to jego wartość odżywcza jest stosunkowo niewielka. Ma on jednak duże znaczenie jako warzywo smaczne, atrakcyjne, jest chętnie spożywany. Ogórek jest bardzo wymagający zarówno co do gleby, jak i temperatury. Potrzebuje do wzrostu dużo ciepła, wilgotnego powietrza i dużej zawartości wody w glebie. Dlatego pod og...
Szparag Szparag jest jednym z najwcześniejszych warzyw gruntowych. Częścią jadalną są pędy wyrastające z kłączy, zwane wypustkami. Zwykle spożywa się bielone pędy, ale coraz częściej zaleca się szparagi nie bielone, zielone, które są bardziej wartościowe pod względem odżywczym. Szparagi mają dużą wartość biologiczną dzięki wysokiej zawartości witamin z gru...
Cukinia Cukinia, jak już zaznaczono, jest dynią zwyczajną o pokroju krzaczastym. Należy do najplenniejszych roślin dyniowatych. W dobrych warunkach z jednej rośliny można uzyskać dwadzieścia i więcej kilogramów owoców. Jest ona dostosowana do naszych warunków klimatycznych, bardziej odporna na niesprzyjające warunki pogodowe od ogórków. Uprawa jej jest pro...
Łowienie sandacza w nocy Sandacz to jedna z tych ryb, na którą chrapkę ma każdy wędkarz. Metod połowu tego drapieżnego gatunku jest wiele, większość z nich dotyczy jednak wędkowania dziennego. Niewielu wędkarzy sandacza próbuje wszak łowić w środku nocy mimo że to doby czas – sandacz to ten gatunek ryby, który jest aktywny przez cała dobę i żeruje również w nocy.Sandacza ...
Kot brytyjski. Pochodzenie kota brytyjskiego w odróżnieniu od niektórych innych gatunków jest dobrze udokumentowane. Na pewno przodkami kota brytyjskiego były koty, które zostały przywiezione z Egiptu do Europy. Kot brytyjski to największy z kotów krótkowłosych. Koty tej rasy odznaczają się silną muskularną i krepą sylwetką. Łapy tych kotów są dość krótkie, a gło...