Trętwian

45Trętwian wymaga dużo ciepła, zwłaszcza w maju i czerwcu. Potrzebuje też dużych ilości wody. Ma również duże wymagania w stosunku do gleby, która powinna być żyzna, ciepła i wilgotna. W chłodnych okolicach i w chłodne lata zaczyna plonować zbyt późno. Uprawia się go w drugim roku po oborniku, ze względu jednak na długi okres wegetacji i wytwarzanie dużych ilości zielonej masy zaleca się obfite nawożenie azotem przed siewem: 15-20 g saletrzaku, w końcu czerwca i w połowie sierpnia po 15 g saletry amonowej na 1 m kw.. Trętwian wysiewa się do gruntu w maju, gniazdowo, w rozstawie 100 x 40 cm, 60 x 60 cm lub 70 x 50 cm, gdyż roślina silnie się rozrasta i osiąga średnicę 1 m. Ponieważ trętwian rośnie stosunkowo wolno, na zagonie pod niego przeznaczonym wysiewa się wczesną wiosną zwykły szpinak, rzodkiewkę lub sałatę, które zbiera się, zanim trętwian dostatecznie się rozwinie. Chcąc otrzymać wcześniejsze i wyższe plony, uprawia się trętwian z rozsady. Sieje się wówczas w marcu lub kwietniu po 2-3 nasiona do doniczek ustawionych w inspekcie. Z 1 g nasion można otrzymać 10 sztuk rozsady. Do gruntu wysadza się rozsadę w końcu maja lub na początku czerwca w rozstawie 80 x 60 cm. W czasie wzrostu należy trętwian odchwaszczać i podlewać podczas suszy. Zbiór rozpoczyna się w końcu czerwca – na początku lipca i trwa do przymrozków. Z 1 m kw. można otrzymać 2,5-3 kg liści.

Related Post

Odkryj piękno natury Natura jest prawdziwie piękna, w związku z tym warto wykorzystać ten fakt, żeby dostarczyć sobie niezapomnianych przeżyć estetycznych. Od dawna natura była tematem podejmowanym w poezji oraz w prozie. Natura była opiewana przez wielkich artystów w patetycznych wierszach i poematach. Dlatego też stanowiła niezwykle cenne źródło natchnienia. Dzisiaj...
Soja warzywna Soja ma bardzo dużą wartość odżywczą; zawarte w niej białko cechuje wartość biologiczna zbliżona do mięsa. Poza tym nasiona zawierają do 20% tłuszczu o wysokich walorach jadalnych oraz witaminy C i B. Soja jest rośliną ciepłolubną, wymagającą dużego nasłonecznienia, zwłaszcza w okresie kwitnienia. Najodpowiedniejszymi rejonami do uprawy są: południ...
Jenoty z naszych lasów. Wiele osób miało okazje spotkać się z jenotem, niestety zwierzę to z reguły było już wtedy mało rozpoznawalne ponieważ giną one dość często na leśnych szosach. Jenot jest zwierzęciem z gatunków psowatych. Jenot jest nieco mniejszy od lisa. W okresie letnim jenoty są dość szczupłe dopiero kiedy zbliża się zima nabierają one nieco więcej ciała, a rac...
Flora na Mierzei Wiślanej. Cały obszar Mierzei Wiślanej jest obszarem chronionym, znajduje się tu Park Krajobrazowy i wydzielone rezerwaty przyrody. Obszar mierzei jest miejscem przelotu ptaków wędrownych, tędy wiedzie szlak skandynawsko-iberyjski. Na całym obszarze Mierzei Wiślanej występuje aż dwieście czterdzieści gatunków ptaków w tym sto siedem gatunków to ptactwo gniaz...
Koper Świeży koperek jest cennym źródłem witamin A i C, których nie traci w gotowaniu. Zasolenie lub ususzenie umożliwia przechowanie koperku przez całą zimę. Całe rośliny kopru wraz z pędami kwiatowymi i niewykształconymi nasionami są przyprawą do kwaszonych ogórków. Koper jest rośliną jednoroczną, niewrażliwą na chłody. Ginie jednak podczas przymrozków...
Muchy domowe Muchy domowe to najpospolitsze owady w prawie każdym domu. Każdy dokładnie wie, jak wyglądają. Muchy takie żyją naprawdę krótko, bo od jednego do dwóch miesięcy, ale w ogóle tego nie zauważamy, bo rozmnażają się szybko, przez co jest ich zawsze bardzo dużo.Każdy walczy z muchami, jak tylko potrafi. Popularne są siatki na okna, które ograniczają ic...