Trętwian

45Trętwian wymaga dużo ciepła, zwłaszcza w maju i czerwcu. Potrzebuje też dużych ilości wody. Ma również duże wymagania w stosunku do gleby, która powinna być żyzna, ciepła i wilgotna. W chłodnych okolicach i w chłodne lata zaczyna plonować zbyt późno. Uprawia się go w drugim roku po oborniku, ze względu jednak na długi okres wegetacji i wytwarzanie dużych ilości zielonej masy zaleca się obfite nawożenie azotem przed siewem: 15-20 g saletrzaku, w końcu czerwca i w połowie sierpnia po 15 g saletry amonowej na 1 m kw.. Trętwian wysiewa się do gruntu w maju, gniazdowo, w rozstawie 100 x 40 cm, 60 x 60 cm lub 70 x 50 cm, gdyż roślina silnie się rozrasta i osiąga średnicę 1 m. Ponieważ trętwian rośnie stosunkowo wolno, na zagonie pod niego przeznaczonym wysiewa się wczesną wiosną zwykły szpinak, rzodkiewkę lub sałatę, które zbiera się, zanim trętwian dostatecznie się rozwinie. Chcąc otrzymać wcześniejsze i wyższe plony, uprawia się trętwian z rozsady. Sieje się wówczas w marcu lub kwietniu po 2-3 nasiona do doniczek ustawionych w inspekcie. Z 1 g nasion można otrzymać 10 sztuk rozsady. Do gruntu wysadza się rozsadę w końcu maja lub na początku czerwca w rozstawie 80 x 60 cm. W czasie wzrostu należy trętwian odchwaszczać i podlewać podczas suszy. Zbiór rozpoczyna się w końcu czerwca – na początku lipca i trwa do przymrozków. Z 1 m kw. można otrzymać 2,5-3 kg liści.