Tereny zielone w centrum Warszawy

Park określa teren rekreacyjny, gdzie przeważa zieleń, oferujący obserwatorom możliwość zetknięcia się z wieloma gatunkami roślin. Szczególnie ważne stają się obszary zadrzewione.

Park w centrum Warszawy jest zaliczany do ogrodów angielskich. Oznacza to, że flora, choć została zasadzona i rozplanowana przez człowieka, udaje dzikie lasy i puszcze. Kwiaty nie układają się w geometryczne wzory dopasowane do ścieżek, ale to ścieżki wiją się, aby dopasować się do terenów zielonych. Zachował jednak również wiele elementów ogrodu francuskiego- zwłaszcza w miejscach, gdzie rabatki zostały uformowane w dekoracyjne kształty.

W Łazienkach, czyli parku Łazienkowskim, niezależnie od rodzaju ogrodu, oferuje bogate zbiory roślin, w tym drzew i krzewów. W latach 70 przeprowadzono inwentaryzację zieleni. Wykazała ona, że na tym terenie rośnie 300 gatunków drzew i krzewów. Twórcy wykorzystali drzewa żyjące w terenach nadbrzeżnych, czyli drzewa grodowe i łęgowe, z których wiele przetrwało do dzisiaj. Niewielkie jest jednak gatunku z rodziny sosny, co może się wiązać z tym, że nie występowała tutaj naturalnie w czasie tworzenia parku.

W parku można cieszyć się widokiem klonów, kasztanowców, brzóz, jodłami, wierzb, w tym wierzb płaczących przy akwenie, topolami, lipami i wiązami. Gatunków można wymienić naprawdę wiele. Szczególnie piękne w okresie letnim są magnolie, które cieszą wzrok białymi kwiatami. Uważni obserwatorzy twierdzą, że można tam znaleźć nawet drzewo mandarynkowe.

Wyprawa po parku Łazienkowskim to przygoda. Wystarczy mieć oczy szeroko otwarte.

Related Post

Por Por pod względem odżywczym przewyższa - popularną w naszym jadłospisie - cebulę zawartością białka, tłuszczu, witaminy C, a przede wszystkim wapnia i żelaza. Szczególnie zalecane jest spożywanie porów na surowo, w postaci sałatek. Pory można zbierać niemal cały rok, sadząc w ogródku odpowiednie odmiany. Por ma podobne wymagania glebowe jak cebula, ...
Natura i kosmetyki W ostatnim czasie, niezwykle modne stały się kosmetyki z naturalnych składników. Bywają one także często nazywane kosmetykami mineralnymi lub organicznymi. Wcześniej tego typu moda zapanowała w żywieniu i teraz przenosi się także na kosmetyki. Jest to ciekawy przypadek, bo przecież natura i kosmetyki wydają się sobie całkiem obce. Kosmetyki to rac...
Pszczoły- co je zabija i jak mają przetrwać Naukowcy odkryli, jak ważne są dla środowiska pszczoły. To one zapylają rośliny, drzewa, kwiaty i umożliwiają im dalsze kwitnienie, rozwój oraz rozmnażanie. Gdyby nie te niewielkie stworzonka, cały łańcuch zostałby przetrwany. Bez roślin nie ma bowiem pokarmu. Jedna trzecia światowej produkcji żywności polega na zapylaniu przez owady, głównie przez...
Łowimy na rzece Wędkowanie na morzu, wędkowanie na rzecze i na jeziorze to trzy zupełnie inne od siebie sposoby. Każdy akwen wodny cechuje się swoimi właściwościami i na pewno trzeba za każdym razem podejść do tematu zawodowo. Do tego inaczej wędkuje się z brzegu, inaczej na pomoście, jeszcze inaczej na łodzi lub na kutrze. Każdy sposób wymaga innego sprzętu, inn...
Jak przygotować zanętę Jak przygotować dobra zanętę na ryby? Wydaje się to zagadnieniem dość łatwym do rozstrzygnięcia, bowiem na rynku wędkarskim jest wiele interesujących preparatów. Ale niestety same w sobie zanęty zapachowe nie są idealnym rozwiązaniem, bowiem nie do końca oddają istotę potrzeb ryb, każde łowisko rządzi się swoimi prawami, zawsze trzeba znać łowisko...
Owocowanie boczniaka Boczniak owocuje tzw. rzutami. Grzyby zbieramy po około 7-10 dniach od chwili zawiązania owocników. Przerwa pomiędzy rzutami wynosi 2 tygodnie. Po zebraniu pierwszego rzutu otwory w folii można powiększyć. Grzyby zbieramy przez około miesiąc. Owocniki wyrastają kępkami. Zbiera się je, wykręcając z podłoża lub wycinając ostrym nożem. Średnio z 1 kg ...