Szpinak

46Szpinak jest roślinę jednoroczną o dużych walorach odżywczych. Jest bogatym źródłem witamin i soli mineralnych. W liściach szpinaku znajduje się dużo witaminy C i karotenu, ponadto witaminy B„ B2 i PP, a także bardzo dużo przyswajalnego żelaza. Jest również źródłem manganu, magnezu, wapnia, potasu, fosforu, arsenu, miedzi i jodu. Ujemny wpływ zawartych w szpinaku szczawianów można redukować przez wypicie szklanki mleka lub spożycie porcji twarogu. Szpinak kiełkuje już w temperaturze 2-3°C, rośnie najlepiej w temperaturze 15°C, znosi jednak przymrozki do -6°C, a niektóre odmiany mogą zimować w gruncie. Jest natomiast bardzo wrażliwy na wysoką temperaturę, brak wody i zakwaszenie gleby. Jeśli dzień jest długi, szybko wydaje pędy kwiatowe. Dobrze znosi lekkie zacienienie. Ze względu na krótki okres wzrostu szpinak uprawiany jest jako przedplon lub poplon. Ma on duże wymagania pokarmowe, toteż powinien być uprawiany na glebach żyznych, na rozłożonym oborniku lub po roślinach nawiezionych obornikiem. Na glebach słabszych należy jeszcze dać kompost. Z nawozów mineralnych pod szpinak stosuje się 30-40 g siarczanu amonu, 20 g superfosfatu i 30-40 g 40-procentowej soli potasowej na 1 m kw.. Nawożąc szpinak, należy uważać, aby nie nasycić gleby zbytnio azotem.

Related Post

Rozmnażanie Większość roślin sadowniczych rozmnaża się wegetatywnie - przez odłączenie bądź przeniesienie na podkładkę wegetatywnych organów rośliny matecznej. Wyjątek stanowią poziomki i orzech włoski, które rozmnaża się dotychczas najczęściej z nasion. Z nasion nie można rozmnażać szlachetnych drzew owocowych i roślin jagodowych, ponieważ z nasion wyrosną na...
Por Por pod względem odżywczym przewyższa - popularną w naszym jadłospisie - cebulę zawartością białka, tłuszczu, witaminy C, a przede wszystkim wapnia i żelaza. Szczególnie zalecane jest spożywanie porów na surowo, w postaci sałatek. Pory można zbierać niemal cały rok, sadząc w ogródku odpowiednie odmiany. Por ma podobne wymagania glebowe jak cebula, ...
Łowienie sandacza w nocy Sandacz to jedna z tych ryb, na którą chrapkę ma każdy wędkarz. Metod połowu tego drapieżnego gatunku jest wiele, większość z nich dotyczy jednak wędkowania dziennego. Niewielu wędkarzy sandacza próbuje wszak łowić w środku nocy mimo że to doby czas – sandacz to ten gatunek ryby, który jest aktywny przez cała dobę i żeruje również w nocy.Sandacza ...
Szkodniki fasoli Strąkowiec fasolowy i strąkowiec bobowy są równie niebezpiecznymi szkodnikami fasoli i bobu. W każdym ich nasieniu może żerować nawet kilka larw. Ponadto strąkowiec fasolowy przenosi się z nasienia do nasienia w czasie ich przechowywania. Zwalczanie jest również utrudnione przy uprawie na zielony strąk. Pachówka strąkóweczka - samica tego malutkieg...
Jenoty z naszych lasów. Wiele osób miało okazje spotkać się z jenotem, niestety zwierzę to z reguły było już wtedy mało rozpoznawalne ponieważ giną one dość często na leśnych szosach. Jenot jest zwierzęciem z gatunków psowatych. Jenot jest nieco mniejszy od lisa. W okresie letnim jenoty są dość szczupłe dopiero kiedy zbliża się zima nabierają one nieco więcej ciała, a rac...
Niszczymy naturalne środowisko Środowisko naturalne to skarb. Nie tylko ze względu na to, że możemy podziwiać piękną, dziką, nie zmienioną przez człowieka przyrodę, ale przede wszystkim dlatego, że jest to nasze źródło, które warunkuje naszą egzystencję. Środowisko dostarcza nam wszystkich niezbędnych do życia składników, dzięki czemu możemy swobodnie funkcjonować. Niestety, cz...