Szpinak

46Szpinak jest roślinę jednoroczną o dużych walorach odżywczych. Jest bogatym źródłem witamin i soli mineralnych. W liściach szpinaku znajduje się dużo witaminy C i karotenu, ponadto witaminy B„ B2 i PP, a także bardzo dużo przyswajalnego żelaza. Jest również źródłem manganu, magnezu, wapnia, potasu, fosforu, arsenu, miedzi i jodu. Ujemny wpływ zawartych w szpinaku szczawianów można redukować przez wypicie szklanki mleka lub spożycie porcji twarogu. Szpinak kiełkuje już w temperaturze 2-3°C, rośnie najlepiej w temperaturze 15°C, znosi jednak przymrozki do -6°C, a niektóre odmiany mogą zimować w gruncie. Jest natomiast bardzo wrażliwy na wysoką temperaturę, brak wody i zakwaszenie gleby. Jeśli dzień jest długi, szybko wydaje pędy kwiatowe. Dobrze znosi lekkie zacienienie. Ze względu na krótki okres wzrostu szpinak uprawiany jest jako przedplon lub poplon. Ma on duże wymagania pokarmowe, toteż powinien być uprawiany na glebach żyznych, na rozłożonym oborniku lub po roślinach nawiezionych obornikiem. Na glebach słabszych należy jeszcze dać kompost. Z nawozów mineralnych pod szpinak stosuje się 30-40 g siarczanu amonu, 20 g superfosfatu i 30-40 g 40-procentowej soli potasowej na 1 m kw.. Nawożąc szpinak, należy uważać, aby nie nasycić gleby zbytnio azotem.