Szparag

47Szparag jest jednym z najwcześniejszych warzyw gruntowych. Częścią jadalną są pędy wyrastające z kłączy, zwane wypustkami. Zwykle spożywa się bielone pędy, ale coraz częściej zaleca się szparagi nie bielone, zielone, które są bardziej wartościowe pod względem odżywczym. Szparagi mają dużą wartość biologiczną dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B i związków chemicznych regulujących gospodarkę wodną organizmu ludzkiego. Szparag ma duże wymagania cieplne, zwłaszcza w okresie formowania wypustek, dlatego należy go sadzić w miejscu słonecznym, osłoniętym od wiatrów. Szparag nie znosi gleb kwaśnych, które należy wapnować przed sadzeniem karp. Najlepiej rośnie na glebach żyznych, przewiewnych, a ponieważ korzeni się bardzo głęboko, gleby mogą być suche. Najlepsze są piaszczysto-gliniaste, o dużej zawartości próchnicy. Zaskorupienie gleby powoduje wykrzywianie się wyrastających wypustek. Szparagi można rozmnażać z nasion, przygotowując do posadzenia karpy. Nasiona siejemy wczesną wiosną na rozsadniku, w rzędy co 40 cm. Głębokość przykrycia nasion 3-4 cm. Na 1 m kw. wysiewa się 1,2-1,5 g nasion. W celu skrócenia okresu kiełkowania nasiona moczy się przez 3 dni w wodzie o temperaturze 25-30°C, a następnie podsusza i wysiewa. Siewki przerywa się, pozostawiając je co 15 cm. Aby otrzymać dobrze wyrośniętą rozsadę, zaleca się wysiać nasiona do inspektu w połowie marca i przepikować na rozsadniku. Rośliny nawozi się saletrą w dawce 20 g/m kw. i ponownie w końcu lipca w dawce 10 g/m kw..