Szparag

47Szparag jest jednym z najwcześniejszych warzyw gruntowych. Częścią jadalną są pędy wyrastające z kłączy, zwane wypustkami. Zwykle spożywa się bielone pędy, ale coraz częściej zaleca się szparagi nie bielone, zielone, które są bardziej wartościowe pod względem odżywczym. Szparagi mają dużą wartość biologiczną dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B i związków chemicznych regulujących gospodarkę wodną organizmu ludzkiego. Szparag ma duże wymagania cieplne, zwłaszcza w okresie formowania wypustek, dlatego należy go sadzić w miejscu słonecznym, osłoniętym od wiatrów. Szparag nie znosi gleb kwaśnych, które należy wapnować przed sadzeniem karp. Najlepiej rośnie na glebach żyznych, przewiewnych, a ponieważ korzeni się bardzo głęboko, gleby mogą być suche. Najlepsze są piaszczysto-gliniaste, o dużej zawartości próchnicy. Zaskorupienie gleby powoduje wykrzywianie się wyrastających wypustek. Szparagi można rozmnażać z nasion, przygotowując do posadzenia karpy. Nasiona siejemy wczesną wiosną na rozsadniku, w rzędy co 40 cm. Głębokość przykrycia nasion 3-4 cm. Na 1 m kw. wysiewa się 1,2-1,5 g nasion. W celu skrócenia okresu kiełkowania nasiona moczy się przez 3 dni w wodzie o temperaturze 25-30°C, a następnie podsusza i wysiewa. Siewki przerywa się, pozostawiając je co 15 cm. Aby otrzymać dobrze wyrośniętą rozsadę, zaleca się wysiać nasiona do inspektu w połowie marca i przepikować na rozsadniku. Rośliny nawozi się saletrą w dawce 20 g/m kw. i ponownie w końcu lipca w dawce 10 g/m kw..

Related Post

Przemyślenia delfinów Delfiny to jedne z najmądrzejszych i uznane za najbardziej sympatyczne i przychylne dla ludzi. To według legend one pomagały tonącym, pływały koło statku oraz nie atakują spotkanych pływaków na swoich terenach. Naukowcy oraz trenerzy delfinów w parkach rozrywki i ośrodkach badawczych zauważyli, jak te ssaki mogą być kreatywne oraz pomysłowe. W ośr...
Karczoch Karczoch jest rośliną wieloletnią, która na zimę traci tylko część nadziemną. Plonuje zadowalająco przez 3-4 lata. Wyglądem zewnętrznym przypomina oset, ale ma większe i bardziej ozdobne liście, może więc być jednocześnie rośliną dekoracyjną. W pierwszym roku po wysiewie wydaje rozetę dużych, często kolczastych liści, o grubych i szerokich ogonkach...
Śliwy Śliwy po wejściu w okres owocowania należy prześwietlać dość intensywnie, usuwając corocznie ze środka korony część gałęzi, które zachodzą na siebie i nadmiernie ocieniają wnętrze korony. Morele zazwyczaj nie wymagają prześwietlania, dlatego też usuwamy tylko gałęzie przemarznięte aż do zdrowego miejsca. Wiśnie, szczególnie odmiana Lutówka, wymagaj...
Niepożądany pasożyt naszych głów Problem wszy najczęściej rozpowszechniony jest wśród dzieci. Gdy jedno z dzieci ma wszy, w krótkim czasie mają je pozostałe maluchy. Wesz ludzka i wesz łonowa to dwa najpopularniejsze z 25 gatunków występujących w Środkowej Europie.Wszy są trudnym przeciwnikiem dla człowieka, który chce je zwalczyć, ponieważ jaja wszy, tzw. gnidy, przyklejają się ...
Cechy charakterystyczne dla ryb. Ryby występują we wszystkich zbiornikach wodnych na ziemi, nie ma ich tylko w tych w których warunki im na to nie pozwalają. W wszystkich oceanach na ziemi znajdują się ryby. Najwięcej gatunków ryb przebywa w strefie otwartej toni wodnej, nieco mniej gatunków ryb na co dzień żyje w strefie dennej. Jedna z głównych cech charakterystycznych dla ryb j...
Pierścieniak Pierścieniak należy do klasy podstawczaków, rzędu botanicznego bedłkowatych i rodziny łuskwiakowatych. Składa się on z części podziemnej, którą stanowi sieć białych strzępek oraz z części nadziemnej, którą są owocniki złożone z trzonka i kapelusza. We wczesnym stadium rozwojowym kapelusz owocnika pokryty jest zgrubieniami, które potem zanikają lub ...