Szerszeń a pszczoły- wielka wojna małych armii

Lot szerszenia słyszy się już z daleka. Głośne buczenie poprzedza bowiem pojawienie się tego ogromnego jak na Polskie warunki owada. Należy do rodziny osowatych i stanowi jednego z największych przedstawicieli swojej grupy w Europie Środkowej. W Polsce jest on bardzo pospolity. Żywi się innymi owadami, owocami oraz sokami z drzew.

Największy strach wywołuje z powodu swojej wielkości, a więc i wielkości swojego żądła. Ludzie spodziewają się, że jad tak wielkiego owada będzie o wiele bardziej trujący niż jad pszczoły. Okazuje się, że nie jest to prawdą, ponieważ jest groźny głównie dla alergików. Trzeba liczyć się jednak z bólem.

Okazują się one o wiele groźniejsze dla pszczół, a nie dla ludzi. Kiedy zaatakują gniazdo, niszczą całe kolonie i wybijają je do ostatniej sztuki. Najpierw wyrusza jedna sztuka, która odkrywa miejsce zasiedlenia się pszczół. Szerszeń po krótkim czasie sprowadza innych i rozpoczyna się wojna. Pszczoła nie ma w tym przypadku żadnych szans, ponieważ szerszeń bez problemu może zlikwidować nawet kilka tysięcy. Według badań 20 szerszeni może zniszczyć ul z nawet 30 tysiącami pszczół. Zajmuje im to tylko kilka godzin. Larwy stanowią pokarm dla ich potomstwa.

Pszczoły jednak również rozwinęły mechanizm obronny. Należy uśmiercić zwiadowce, aby nie przyprowadził armii. Pszczoły obsiadają go, tworząc wokół niego kule. Poprzez specjalne wibracje, rozgrzewają środek owej kuli. Temperatura w niej sięga nawet do 47 stopni. W efekcie szerszeń gotuje się żywcem i nie stanowi już zagrożenia.

Related Post

Węgorz – najłatwiej złowić po zachodzie słońca... Węgorz to ryba niezwykle smaczna. Choć nie każdy wędkarz ma na tyle odwagi, by ją łowić, bo przypominający węża węgorz budzi respekt, to jednak mięso ma wyjątkowo smaczne. Szczególnie uwielbiamy węgorza wędzonego.Węgorz nie jest rybą tania, ale ci którzy lubią wędkować nie bardzo się tym przejmują. Bowiem węgorza złowić można w większości polskich...
Szczaw Liście szczawiu zawierają dużo witaminy C i A oraz żelaza. Ze względu na zawartość szczawianów nie jest zalecany do spożycia w większych ilościach. Szczaw wschodzi wcześnie na wiosnę i można go pędzić w inspekcie na zbiór w zimie i wczesną wiosną. Na jednym miejscu można go pozostawić przez 3-4 lata. Zimuje dobrze pod przykrywą śnieżną i odrasta wc...
Fauna i Flora w Borach Tucholskich W Polsce znajduje się aż 23 parku narodowe, a wszystkie mają za zadanie ochronę cenny i zagrożonych gatunków roślin i zwierząt. Bory Tucholskie znajdują się w województwie pomorskim. Tereny owe charakteryzują się środowiskiem kwaśnym i ubogim, ale to nie przeszkadza żyjącym tam odmianą roślin i grzybów. Duża część grzybów, mchów i porostów znajduj...
Sadzenie pierścieniaka Technika sadzenia polega na odchyleniu słomy jedną ręką i wkładaniu drugą kawałeczka grzybni w powstały otwór, na głębokość 5-8 cm. Miejsce sadzenia ugniata się ręką. Następnie okrywa się grzędę workami lub papierem oraz obciąża, aby zapobiec podnoszeniu się słomy. Papier lub worki należy stale zwilżać, aby słoma nie wyschła. W ciągu 3-4 tygodni gr...
Kawon Kawon, zwany również arbuzem, w sposobie spożycia i uprawy jest podobny do melona. Owoce jego są gładkie, ciemnozielone lub paskowane, w zależności od odmiany, a miąższ najczęściej czerwony. Jest to roślina jednoroczna. Ze względu na wymagania w stosunku do temperatury można go uprawiać w inspektach, pod osłonami z folii, a w gruncie tylko w okolic...
Sałata głowiasta krucha Sałata krucha różni się nieco od sałaty masłowej. Tworzy bardzo duże główki, twarde, o średnicy od 15 do 20 cm, o masie od 700 do 1000 g, o liściach okrągławych, w kształcie muszli ostrygi - na skutek silnego, łukowatego wygięcia nerwu głównego. Liście są mniej lub więcej fryzowane, jasno- lub ciemnozielone, jędrne, kruche, soczyste, smaczne, o duż...