Szczypiorek

48Szczypiorek jest rośliną trwałą, która tworzy kępy złożone z maleńkich cebulek. Na jednym miejscu nie powinien jednak rosnąć dłużej niż 4 lata. Szczypiorek nie jest wrażliwy na mrozy i zimuje bardzo dobrze w gruncie bez przykrycia. Rośnie dobrze w miejscach lekko zacienionych i dostatecznie wilgotnych. Zagon nawozi się jesienią przegniłym obornikiem i nawozami mineralnymi w dawkach na 1 m kw.: 25 g superfosfatu i 25-30 g 40-procentowej soli potasowej. Szczypiorek rozmnażamy z nasion lub przez podział kęp. Nasiona siejemy na rozsadniku w ilości 5 g na 1 m kw., w rzędy co 6 cm, możliwie wcześnie. Po 2 miesiącach od wysiewu, zwykle w maju, rozsadę wysadza się na miejsce stałe w rozstawie 30 x 20 cm, przy czym w jedno miejsce sadzi się 5-8 roślin, aby od razu utworzyć małe kępki. Sadzi się tak głęboko, jak szczypiorek rósł na rozsadniku. Przy rozmnażaniu przez podział, zwykle po zbiorach, wykopuje się kępy i dzieli się na kilka części, które wysadza się na nowe miejsce. Prace pielęgnacyjne polegają na odchwaszczaniu i podsypywaniu corocznie nawozami mineralnymi w dawce 30 g saletrzaku, 10 g superfosfatu i 20 g siarczanu potasu na 1 m kw.. Pędy kwiatowe ścina się, aby nie osłabiały wzrostu szczypioru. Zbiór szczypiorku może trwać od kwietnia do późnej jesieni. Z 1 m kw. otrzymuje się około 2,3 kg szczypiorku. Szczypiorek może być pędzony zimą w mieszkaniu, posadzony w skrzynkach.

Related Post

Trętwian Trętwian wymaga dużo ciepła, zwłaszcza w maju i czerwcu. Potrzebuje też dużych ilości wody. Ma również duże wymagania w stosunku do gleby, która powinna być żyzna, ciepła i wilgotna. W chłodnych okolicach i w chłodne lata zaczyna plonować zbyt późno. Uprawia się go w drugim roku po oborniku, ze względu jednak na długi okres wegetacji i wytwarzanie ...
Szerszeń a pszczoły- wielka wojna małych armii Lot szerszenia słyszy się już z daleka. Głośne buczenie poprzedza bowiem pojawienie się tego ogromnego jak na Polskie warunki owada. Należy do rodziny osowatych i stanowi jednego z największych przedstawicieli swojej grupy w Europie Środkowej. W Polsce jest on bardzo pospolity. Żywi się innymi owadami, owocami oraz sokami z drzew. Największy strac...
Cukinia Cukinia, jak już zaznaczono, jest dynią zwyczajną o pokroju krzaczastym. Należy do najplenniejszych roślin dyniowatych. W dobrych warunkach z jednej rośliny można uzyskać dwadzieścia i więcej kilogramów owoców. Jest ona dostosowana do naszych warunków klimatycznych, bardziej odporna na niesprzyjające warunki pogodowe od ogórków. Uprawa jej jest pro...
Pietruszka naciowa Pietruszka naciowa, podobnie jak korzeniowa, jest rośliną dwuletnią, a nawet wieloletnią; począwszy od drugiego roku wydaje corocznie nasiona. Wytwarza dużo liści, natomiast jej rozgałęziony zdrewniały korzeń nie nadaje się do konsumpcji. W porównaniu do liści pietruszki korzeniowej jej blaszki liściowe są bogatsze w witaminy, sole mineralne i olej...
Kukurydza cukrowa Częścią jadalną kukurydzy są niedojrzałe nasiona, w tak zwanej fazie dojrzałości mlecznej, zawierające stosunkowo wysoki procent cukru i skrobi oraz prawie wszystkie podstawowe witaminy. Kukurydza jest rośliną mało wrażliwą na przedplon, wymaga jednak gleb zasobnych w składniki pokarmowe i wodę. Gleby zbyt mokre, zbyt zwięzłe, trudno nagrzewające s...
Wędkarz musi sprzątać Jest takie prawo, które nakazuje wędkarzowi przed rozpoczęciem wędkowania jak i po zakończeniu posprzątania miejsca, w którym łowił. Problem w tym, że nikt tej zasady specjalnie nie przestrzega, a sami wędkarze niestety często bałaganią. Straż Rybacka najczęściej skupia się na legalności, kontroluje kartę wędkarską, wymiary ryb i na tym się sprawa...