Szczaw

Liście szczawiu zawierają dużo witaminy C i A oraz żelaza. Ze względu na zawartość szczawianów nie jest zalecany do spożycia w większych ilościach. Szczaw wschodzi wcześnie na wiosnę i można go pędzić w inspekcie na zbiór w zimie i wczesną wiosną. Na jednym miejscu można go pozostawić przez 3-4 lata. Zimuje dobrze pod przykrywą śnieżną i odrasta wcześnie wiosną. Jest też mało wrażliwy na brak światła i dobrze rośnie w cieniu. Źle natomiast znosi suszę. Rośnie dobrze na każdej glebie, z wyjątkiem piaszczystych, ale najlepiej na żyznej, wilgotnej. Gleba pod szczaw powinna być głęboko i starannie uprawiona oraz nawieziona obornikiem i nawozami mineralnymi w ilości: 20-30 g saletrzaku lub siarczanu amonu, 20-25 g superfosfatu i tyleż 40-procentowej soli potasowej. Najkorzystniej wysiewać szczaw jako poplon po wczesnych warzywach uprawianych na oborniku, w rzędy odległe od siebie o 30-35 cm lub na zagonach, w rzędy co 20 cm. Na 1 m kw. potrzeba 0,4-0,5 g nasion. Po wzejściu szczaw się odchwaszcza i przerywa, pozostawiając rośliny co 8-12 cm. Wyrastające pędy kwiatowe należy wycinać, aby nie osłabiły roślin. W czerwcu i sierpniu stosuje się zasilanie saletrą w ilości 10-20 g/m kw.. Zbiór szczawiu rozpoczyna się zwykle 2-3 miesiące po siewie, gdy rozetki mają po kilka liści. Zł m kw. można otrzymać ok. 1-1,5 kg liści.

Related Post

Niszczymy naturalne środowisko Środowisko naturalne to skarb. Nie tylko ze względu na to, że możemy podziwiać piękną, dziką, nie zmienioną przez człowieka przyrodę, ale przede wszystkim dlatego, że jest to nasze źródło, które warunkuje naszą egzystencję. Środowisko dostarcza nam wszystkich niezbędnych do życia składników, dzięki czemu możemy swobodnie funkcjonować. Niestety, cz...
Pietruszka naciowa Pietruszka naciowa, podobnie jak korzeniowa, jest rośliną dwuletnią, a nawet wieloletnią; począwszy od drugiego roku wydaje corocznie nasiona. Wytwarza dużo liści, natomiast jej rozgałęziony zdrewniały korzeń nie nadaje się do konsumpcji. W porównaniu do liści pietruszki korzeniowej jej blaszki liściowe są bogatsze w witaminy, sole mineralne i olej...
Cukinia Cukinia, jak już zaznaczono, jest dynią zwyczajną o pokroju krzaczastym. Należy do najplenniejszych roślin dyniowatych. W dobrych warunkach z jednej rośliny można uzyskać dwadzieścia i więcej kilogramów owoców. Jest ona dostosowana do naszych warunków klimatycznych, bardziej odporna na niesprzyjające warunki pogodowe od ogórków. Uprawa jej jest pro...
Prześwietlanie krzewów W trzecim roku po posadzeniu ponownie prześwietla się krzewy, które w tym czasie powinny się składać z 8-10 rozgałęzionych pędów. Przyrosty jednoroczne pędów głównych i nowe pędy wyrastające przy ziemi skracamy o 1/3, a pędy boczne przycinamy na wysokości 4-6 oczek. Jednocześnie usuwa się pędy bardzo słabe i wiotkie rosnące u nasady krzewu. Krzewów...
Oberżyna Oberżynę uprawia się z rozsady. Wymaga ona gleb średnio zwięzłych, zasobnych w próchnicę i dobrze nagrzewających się. Uprawia się ją w pierwszym roku po oborniku, najlepiej po grochu, fasoli, ogórkach lub cebuli. Obornika daje się pod uprawę tej rośliny więcej, i to dobrze rozłożonego, przekopując go na jesieni. Nawożenie mineralne stosuje się na 1...
Dlaczego szyja żyrafy jest taka długa. Ciekawa świata zwierzęcego i jego ciekawostek doszłam do tematu żyrafiej szyi. Nigdy nie zastanawiałam się dlaczego szyja żyrafy jest, aż takiej długości. Naukowcy zaczęli badać przodków żyrafy, którzy dawno temu już wymarli i doszli do ciekawych wniosków, że szyja żyrafy, aby była tak długa musiała przejść co najmniej dwa etapy w rozwoju. Oczywiśc...