Środowisko na talerzu

Środowisko naturalne możemy podziwiać nie tylko za oknem, ale także na naszym talerzu. Zgodnie z regułą, która mówi, że jesteś tym, co jesz, lepiej uważać na wszystkie produkty, jakie spożywamy, ponieważ może mieć to dla nas poważne konsekwencje. Dlatego lepiej zastanowić się nad tym, w jaki sposób natura może się pojawić na naszym talerzu i w naszym życiu. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że spożywamy produkty zdrowe i świeże. Dzisiaj niezwykle modne są gospodarstwa ekologiczne. Produkuje się w nich nie tylko świeży chleb przygotowywany zgodnie ze starą znaną recepturą, ale także wiele innych wspaniałych produktów, które zrodziła sama natura. Przede wszystkim zaczyna się od zboża, które jest naturalnie siane, nie nawożone sztucznymi substancjami. Jest to w końcu podstawa pozostałych produktów. Mamy zatem do czynienia z wytworami, jakie daje nam środowisko naturalne. Produkty tego typu nie są w żaden sposób pasteryzowane, i chociaż przez to nie można ich trzymać przez miesiąc w szafce, to jednak są pyszne i co najważniejsze, także bardzo zdrowe. Natura daje nam wiele możliwości i chociaż większość spożywanych przez nas produktów jest strasznie sztuczna i zmieniona, to jednak warto zastanowić się nad zdrowym naturalnym żywieniem. Dzięki temu środowisko naturalne będzie jeszcze bliżej nas samych. Jest to niezwykle fajny pomysł na zmianę naszych starych niewłaściwych nawyków żywieniowych. Natura powinna się znaleźć na każdym talerzu, zwłaszcza, jeśli mamy dzieci.

Related Post

Odmiany czosnku Czosnek nie ma odmian; rozróżniamy obecnie 3 zasadnicze jego typy: wytwarzający kwiatostany z cebulkami powietrznymi, czosnek nizinny i czosnek górski. Pierwszy typ odznacza się bujnym wzrostem (do 100-120 cm); tworzy cebule płaskie, składające się z 6-9 dużych ząbków, ułożonych w regularny okółek. Ciężar główki wynosi ok. 70 g. Smak ma ostry. Sadz...
Kukurydza pękająca Kukurydza pękająca jest podgatunkiem kukurydzy zwyczajnej. Ziarna jej różnią się tym, że podczas prażenia w wysokiej temperaturze pękają z hukiem, a jednocześnie wielokrotnie powiększają swoją objętość, tworząc jakby lekkie płatki o strukturze „dmuchanego" ryżu lub ziemniaków. Kukurydza ta wymaga gleb zasobnych, ciepłych i niezachwaszczonych. Sieje...
Zwierzęta w ogrodach zoologicznych- życie leniwe c... Każdy choć raz odwiedził ogród zoologiczny. Najróżniejsze gatunki zwierząt umieszczone w specjalnych klatkach, terrariach i wybiegach stają się rozrywką dla obserwujących ich ludzi. To doskonała rozrywka dla dzieci, które przy okazji mogą bawić się w minizoo oraz idealne miejsce na randkę. Coraz częściej pojawia się pytanie- co ze zwierzętami? Ogr...
Nocne wędkowanie i sum Sum to ryba, która najczęściej żeruje w nocy. W środku dnia najczęściej ten drapieżnik leży na dnie rozlewiska wodnego i odpoczywa. Im później, tym sum aktywniejszy i większe szanse na jego złowienie.Sumy najczęściej występują w wodach płynących i tam osiągają największe rozmiary. W wodach stojących, takich jak jeziora sumy występują rzadziej i ni...
Karczoch Karczoch jest rośliną wieloletnią, która na zimę traci tylko część nadziemną. Plonuje zadowalająco przez 3-4 lata. Wyglądem zewnętrznym przypomina oset, ale ma większe i bardziej ozdobne liście, może więc być jednocześnie rośliną dekoracyjną. W pierwszym roku po wysiewie wydaje rozetę dużych, często kolczastych liści, o grubych i szerokich ogonkach...
Szparag Szparag jest jednym z najwcześniejszych warzyw gruntowych. Częścią jadalną są pędy wyrastające z kłączy, zwane wypustkami. Zwykle spożywa się bielone pędy, ale coraz częściej zaleca się szparagi nie bielone, zielone, które są bardziej wartościowe pod względem odżywczym. Szparagi mają dużą wartość biologiczną dzięki wysokiej zawartości witamin z gru...