Sójka.

Sójka jest ptakiem z rodziny krukowatych, należy do najbardziej barwnych ptaków z tej rodziny znajdujących się w Europie. Ptak ten jest wielkości gołębia bądź kawki. Upierzenie jest koloru szarobrązowego z białym podbrzuszem. Cechą charakterystyczną sójek jest czarno-białe z mocnym akcentem błękitu lusterko. Sójki są ptakami leśnymi, ale zobaczyć je można także w parkach, ogrodach i innych zadrzewionych terenach. W ostatnich latach sójkę można również zauważyć na terenach miejskich. Swoje gniazda budują na gałęziach drzew liściastych na wysokości około pięciu metrów. Średnica gniazda wynosi około trzydzieści centymetrów i zbudowane jest z cienkich gałązek liściastych drzew, drobnych korzonków i suchej trawy. Sójki mają jeden lęg, czasami po stracie pierwszego lęgu ptaki te powtarzają lęg. Sójki są wszystkożerne, tak jak ma to miejsce w przypadku ptaków z rodziny krukowatych. Ich dietę stanowią małe zwierzęta w rodzaju owadów i ślimaków, jajka i pisklęta innego ptactwa. Sójki jedzą także orzechy, żołędzie, które często przenoszą w oddalane miejsca i chowają. Tym samym przyczyniają się do rozprzestrzeniania populacji dęba. Zdarza się, że sójka zwita do karmników wystawianych przez ludzi, wtedy spożywa tłuszcze i nasiona. W Polsce sójka jest pod ścisłą ochroną gatunkową. Najczęściej udaje się zaobserwować sójkę poza sezonem lęgowym kiedy to nie zachowuje ona już takiego dużego poziomu ostrożności. Największa aktywność sójki przypada na miesiące jesienne kiedy to gromadzi ona zapasy na zimę.