Sójka.

Sójka jest ptakiem z rodziny krukowatych, należy do najbardziej barwnych ptaków z tej rodziny znajdujących się w Europie. Ptak ten jest wielkości gołębia bądź kawki. Upierzenie jest koloru szarobrązowego z białym podbrzuszem. Cechą charakterystyczną sójek jest czarno-białe z mocnym akcentem błękitu lusterko. Sójki są ptakami leśnymi, ale zobaczyć je można także w parkach, ogrodach i innych zadrzewionych terenach. W ostatnich latach sójkę można również zauważyć na terenach miejskich. Swoje gniazda budują na gałęziach drzew liściastych na wysokości około pięciu metrów. Średnica gniazda wynosi około trzydzieści centymetrów i zbudowane jest z cienkich gałązek liściastych drzew, drobnych korzonków i suchej trawy. Sójki mają jeden lęg, czasami po stracie pierwszego lęgu ptaki te powtarzają lęg. Sójki są wszystkożerne, tak jak ma to miejsce w przypadku ptaków z rodziny krukowatych. Ich dietę stanowią małe zwierzęta w rodzaju owadów i ślimaków, jajka i pisklęta innego ptactwa. Sójki jedzą także orzechy, żołędzie, które często przenoszą w oddalane miejsca i chowają. Tym samym przyczyniają się do rozprzestrzeniania populacji dęba. Zdarza się, że sójka zwita do karmników wystawianych przez ludzi, wtedy spożywa tłuszcze i nasiona. W Polsce sójka jest pod ścisłą ochroną gatunkową. Najczęściej udaje się zaobserwować sójkę poza sezonem lęgowym kiedy to nie zachowuje ona już takiego dużego poziomu ostrożności. Największa aktywność sójki przypada na miesiące jesienne kiedy to gromadzi ona zapasy na zimę.

Related Post

Kukurydza cukrowa Częścią jadalną kukurydzy są niedojrzałe nasiona, w tak zwanej fazie dojrzałości mlecznej, zawierające stosunkowo wysoki procent cukru i skrobi oraz prawie wszystkie podstawowe witaminy. Kukurydza jest rośliną mało wrażliwą na przedplon, wymaga jednak gleb zasobnych w składniki pokarmowe i wodę. Gleby zbyt mokre, zbyt zwięzłe, trudno nagrzewające s...
Mrówki faraona Plagą domów w prawie całej Europie Środkowej są mrówki faraona, zwane popularnie faraonkami. Mrówki nie przekraczają 4 mm długości i są żółtobrązowe. Jeśli zagnieżdżą się w domu, to niezwykle trudno jest je wytępić, ponieważ bardzo szybko zakładają nowe gniazda. Gniazda można spotkać w warstwach izolacyjnych mieszkań, w szafach między ubraniami lu...
Rozmnażanie Większość roślin sadowniczych rozmnaża się wegetatywnie - przez odłączenie bądź przeniesienie na podkładkę wegetatywnych organów rośliny matecznej. Wyjątek stanowią poziomki i orzech włoski, które rozmnaża się dotychczas najczęściej z nasion. Z nasion nie można rozmnażać szlachetnych drzew owocowych i roślin jagodowych, ponieważ z nasion wyrosną na...
Proces formowania koron Przystępując do formowania korony piętrowej wybieramy w pierwszym lub drugim roku po posadzeniu około 5 najmocniejszych pędów bocznych, tworzących szerokie kąty z przewodnikiem i przeznaczamy je na konary drzewa. Wybrane pędy należy skrócić o 1/3 do 2/3 długości tak, aby najdłuższe z nich nie przekraczały po cięciu 40 cm. Wszystkie zbędne pędy usuw...
Fasola Fasola jest rośliną roczną uprawianą na suche nasienie i dla niedojrzałych strąków. Jest to roślina ciepłolubna (do dobrego wzrostu powinna mieć temperaturę 16-21°C). Strąki fasoli szparagowej mają dużą wartość odżywczą, zawierają: białko w granicach 1,8-2,8%, witaminy C, B„ B2, PP oraz sole wapnia, fosforu i żelaza. Odmiany żółtostrąkowe są delika...
Cykoria sałatowa Cykoria sałatowa jest rośliną dwuletnią, częścią jadalną jest wybielony pąk liściowy, który uzyskuje się w drugim roku, stosując pędzenie jednorocznych korzeni. Liście cykorii mają swoisty, gorzkawy smak, który nadają im dwa związki - intrybina i insulina. Działają one pobudzająco na apetyt, trawienie i leczniczo w schorzeniach wątroby. Charakteryz...