Soja warzywna

49Soja ma bardzo dużą wartość odżywczą; zawarte w niej białko cechuje wartość biologiczna zbliżona do mięsa. Poza tym nasiona zawierają do 20% tłuszczu o wysokich walorach jadalnych oraz witaminy C i B. Soja jest rośliną ciepłolubną, wymagającą dużego nasłonecznienia, zwłaszcza w okresie kwitnienia. Najodpowiedniejszymi rejonami do uprawy są: południowo-wschodnia część kraju oraz województwa południowo-zachodnie. Soja najlepiej udaje się na przepuszczalnej lekkiej glinie, lessie, czarnoziemie i czarnej ziemi. Nie można jej uprawiać na glebach podmokłych i zakwaszonych, a także na lekkich, suchych piaskach i glebach zaskorupiających się, ciężkich. W płodozmianie najlepiej ją uprawiać po okopowych, w trzecim roku po oborniku lub kompoście na glebach żyznych oraz w drugim roku na stanowiskach słabszych. Rośliny soi rozwijają się początkowo wolno, dlatego łatwo ulegają zachwaszczeniu. Jesienią lub wiosną stosuje się nawożenie fosforem i potasem, jak pod inne rośliny strączkowe. Nawożenia azotem w ogóle nie stosujemy na glebach żyznych, próchnicznych, a na innych nie więcej jak 4 dag w czystym składniku na 10 m kw., i to w dwóch dawkach, tj. 2 dag po wschodach i 2 dag w początkach kwitnienia. W przeciwnym przypadku rośliny nadmiernie wybujają. Można do nawożenia wykorzystać wieloskładnikowy nawóz mineralny.

Related Post

Muchołówka jako najbardziej niezwykła roślina Rośliny pobierają związki mineralne oraz potrzebne substancję z gleby, skąd również czerpią wodę. Umożliwiają one im odpowiedni rozwój. Muchołówka, roślina z rodziny rosiczkowatych, to rodzaj rośliny, która niektóre związki mineralne musi dostarczać sobie w inny sposób, niż robią to inne rośliny. Z powodu niskiej zawartości azotu w glebie, rośliny...
Wczesne pomidory Do średnio wczesnych odmian należą: Kujawski - bardzo plenna, o owocach dobrze wyrównanych pod względem kształtu, równomiernie dojrzewających; owoc dość duży, kulisty, nieco spłaszczony, bez piętki, o średniej masie 85-95 g; powierzchnia owocu gładka, czasami słabo żebrowana; owoc przed dojrzeniem jasnozielony, w fazie, pełnej dojrzałości jasnoczer...
Sałata głowiasta Sałata jest rośliną klimatu chłodnego. Najlepiej rośnie i zawiązuje główki w temperaturze 12-15°C. Podczas upałów sałata masłowa wiąże główki małe, luźne, o liściach twardych i gorzkich, a podczas gorącej i wilgotnej pogody łatwo gnije, chociaż wymaga dużych ilości wody. Dobrze zahartowane młode rośliny znoszą przymrozki do -6°C, co pozwala na bard...
Por Por pod względem odżywczym przewyższa - popularną w naszym jadłospisie - cebulę zawartością białka, tłuszczu, witaminy C, a przede wszystkim wapnia i żelaza. Szczególnie zalecane jest spożywanie porów na surowo, w postaci sałatek. Pory można zbierać niemal cały rok, sadząc w ogródku odpowiednie odmiany. Por ma podobne wymagania glebowe jak cebula, ...
Zwierzęta zagrożone wyginięciem Środowisko naturalne zostało tak mocno zmienione przez człowieka, że obecnie wiele gatunków roślin i zwierząt ma poważne problemy z przeżyciem. Często, gdy wycinamy las lub inne naturalne tereny, uważamy, że nie ma to jakichś większych konsekwencji. Tymczasem, okazuje się, że ma i to całkiem spore. W końcu środowisko naturalne jest bardzo ważne dl...
Zwierzęta żyjące na Warmii i Mazurach. Każdy pewnie wie o tym, że Warmia i Mazury to jeden z najpiękniejszych pod względem przyrodniczym i krajobrazowym regionów Polski. Na terenie Warmii i Mazur znajduje się ponad tysiąc naturalnych zbiorników wodnych mających wielkość powyżej jednego hektara. Na terenie Warmii i mazur znajdują się dwa największe jeziora to jest: Mamry i Śniardwy. Okoł...