Soja warzywna

49Soja ma bardzo dużą wartość odżywczą; zawarte w niej białko cechuje wartość biologiczna zbliżona do mięsa. Poza tym nasiona zawierają do 20% tłuszczu o wysokich walorach jadalnych oraz witaminy C i B. Soja jest rośliną ciepłolubną, wymagającą dużego nasłonecznienia, zwłaszcza w okresie kwitnienia. Najodpowiedniejszymi rejonami do uprawy są: południowo-wschodnia część kraju oraz województwa południowo-zachodnie. Soja najlepiej udaje się na przepuszczalnej lekkiej glinie, lessie, czarnoziemie i czarnej ziemi. Nie można jej uprawiać na glebach podmokłych i zakwaszonych, a także na lekkich, suchych piaskach i glebach zaskorupiających się, ciężkich. W płodozmianie najlepiej ją uprawiać po okopowych, w trzecim roku po oborniku lub kompoście na glebach żyznych oraz w drugim roku na stanowiskach słabszych. Rośliny soi rozwijają się początkowo wolno, dlatego łatwo ulegają zachwaszczeniu. Jesienią lub wiosną stosuje się nawożenie fosforem i potasem, jak pod inne rośliny strączkowe. Nawożenia azotem w ogóle nie stosujemy na glebach żyznych, próchnicznych, a na innych nie więcej jak 4 dag w czystym składniku na 10 m kw., i to w dwóch dawkach, tj. 2 dag po wschodach i 2 dag w początkach kwitnienia. W przeciwnym przypadku rośliny nadmiernie wybujają. Można do nawożenia wykorzystać wieloskładnikowy nawóz mineralny.

Related Post

Z naturą czy bez Od dawna ludzie zastanawiali się czy zdecydować się na życie blisko z naturą, czy też nieco dalej od niej. Okazuje się, że jest to niezwykle skomplikowana sprawa. Teoretycznie natura bardzo nas pociąga i kusi. Marzymy o szczęśliwej arkadii, w której czas płynie niezwykle wolno. Dzięki temu uważamy, że jeśli przeprowadzimy się na wieś, będziemy mog...
Szczypiorek Szczypiorek jest rośliną trwałą, która tworzy kępy złożone z maleńkich cebulek. Na jednym miejscu nie powinien jednak rosnąć dłużej niż 4 lata. Szczypiorek nie jest wrażliwy na mrozy i zimuje bardzo dobrze w gruncie bez przykrycia. Rośnie dobrze w miejscach lekko zacienionych i dostatecznie wilgotnych. Zagon nawozi się jesienią przegniłym obornikie...
Sałata krucha Sałatę kruchą uprawia się z siewu i z rozsady. Dla uzyskania jak najwcześniejszego plonu wysiewa się ją do skrzynek na 6-8 tygodni przed posadzeniem rozsady do gruntu. Skrzynki ustawiamy na oknie w mieszkania lub w inspekcie. Sałatę kruchą wysadza się w większych odległościach niż sałatę masłową, a mianowicie w rozstawie 45-50 x 35 cm. Rozsadę nale...
Wczesne pomidory Do średnio wczesnych odmian należą: Kujawski - bardzo plenna, o owocach dobrze wyrównanych pod względem kształtu, równomiernie dojrzewających; owoc dość duży, kulisty, nieco spłaszczony, bez piętki, o średniej masie 85-95 g; powierzchnia owocu gładka, czasami słabo żebrowana; owoc przed dojrzeniem jasnozielony, w fazie, pełnej dojrzałości jasnoczer...
Ogórek Ogórek zawiera około 95% wody i przez to jego wartość odżywcza jest stosunkowo niewielka. Ma on jednak duże znaczenie jako warzywo smaczne, atrakcyjne, jest chętnie spożywany. Ogórek jest bardzo wymagający zarówno co do gleby, jak i temperatury. Potrzebuje do wzrostu dużo ciepła, wilgotnego powietrza i dużej zawartości wody w glebie. Dlatego pod og...
Pasożyty wpływające na umysł nosiciela Niezależnie od wielkości samego organizmu- czy o wielkich słoniach, czy o niewielkich świerszczach, każdy może zostać zaatakowany przez pasożyty. Najbardziej niezwykłe jednak są te, które wpływają na umysł swojego nosiciela. Nitkowiec znajduje się w martwych owadach. Kiedy świerszcz postanawia pożywić się truchłem, pasożyt wnika do jego organizmu....