Soja przed wysiewem

43Przed wysiewem nasion dobrze jest zaszczepić glebę nitraginą, co umożliwia roślinom pozyskiwanie wolnego azotu z powietrza. Szczepienie takie należy wykonać przez dokładne wymieszanie nitraginy z ziemią w oddzielnym naczyniu, a następnie rozrzucenie jej po całej powierzchni przeznaczonej pod soję i zagrabienie. Soję sieje się w końcu kwietnia lub pierwszych dniach maja, gdy temperatura gleby osiągnie 8-10°C. Siejemy w rozstawie rzędów co 20 cm, umieszczając naspa w rzędzie co 4-5 cm na głębokość około 3 cm. Na 10 m kw. potrzeba około 20 dag nasion. Prace pielęgnacyjne polegają na motyczeniu międzyrzędzi w celu niedopuszczenia do zachwaszczenia oraz ochrony przed wydziobywaniem nasion z gleby przez ptactwo. Zbioru soi dokonuje się po całkowitym dojrzeniu roślin, zwykle w ostatnich dniach sierpnia lub pierwszej dekadzie września. Rośliny dojrzałe tracą liście, są koloru brązowego i mają od 20 do 40 strąków, w których po potrząśnięciu ręką grzechoczą nasiona. Rośliny wyrywamy w dzień słoneczny i po wyłuskaniu strąków; nasiona rozkładamy cienką warstwą w przewiewnym pomieszczeniu. W Polsce mamy dwie odmiany soi: Warszawską i Progres. Warszawska jest odmianą wczesną, dość plenną. Roślina ma pokrój skupiony, dorasta do 60 cm i więcej. Strąk jest krótki, sierpowaty, piaskowobeżowy, zawiera 1-2 nasiona owalne, piaskowokremowe. Progres jest bardzo wczesna i plenna. Ma nasiona żółte z brązowym znaczkiem, większe od grochu, a rośliny wyższe od fasoli i nie wylegające. Z dziesięciu m kw. można otrzymać około 2,5 kg nasion.

Related Post

Boćwina Boćwina, czyli burak liściowy, jest rośliną dwuletnią: w pierwszym roku tworzy dużą rozetę odziomkowych liści, a w drugim - pędy nasienne. Jego wartość odżywcza polega na stosunkowo dużej, w porównaniu z innymi warzywami, ilości lekko strawnego białka, wysokiej zawartości żelaza i wapnia oraz witamin. Częścią użytkową boćwiny są bardzo duże, mięsis...
Lin potrafi żerować w środku nocy Lin to ryba z rodziny karpiowatych. Uważany jest lin za jedną z najbardziej wartościowych ryb słodkowodnych, żyjących w naszych, polskich jeziorach. Zazwyczaj wędkarze na lina polują na lina o wchodzie słońca lub wieczorami. Wtedy to bowiem ryba ta żeruje najchętniej i najłatwiej ja złapać. Jeśli tylko dopisuje aura – a trzeba wiedzieć, że lin lub...
Papryka Owoce papryki odznaczają się dużą wartością odżywczą, głównie ze względu na wysoką zawartość witaminy A i C. Papryka zawiera również cukry i sole mineralne oraz kapsaicynę, związek nadający papryce ostry smak. Rozróżnia się dwie grupy papryki; ostrą i słodką. Papryka ostra zawiera duże ilości kapsaicyny, natomiast słodka mniejsze ilości tego związk...
Z naturą czy bez Od dawna ludzie zastanawiali się czy zdecydować się na życie blisko z naturą, czy też nieco dalej od niej. Okazuje się, że jest to niezwykle skomplikowana sprawa. Teoretycznie natura bardzo nas pociąga i kusi. Marzymy o szczęśliwej arkadii, w której czas płynie niezwykle wolno. Dzięki temu uważamy, że jeśli przeprowadzimy się na wieś, będziemy mog...
Boimy się ważek Ważka to owad pospolity, ale niezmiernie interesujący i ciekawy. Okazuje się jednak, że bardzo się tych owadów boimy. Może dlatego, że mają tak cienki tułów, czasami wydaje nam się, że to latające barwne kreski. Nie wiemy też za bardzo co to za owady, czy mogą nas ugryźć czy nie, ale na wszelki wypadek wolimy się bać. Ważki nie gryzą, nie są one d...
Leszcz bierze blisko brzegu Nocne wędkowanie jest niezwykle pasjonujące. Chodzi tutaj przede wszystkim o klimat i swoistego rodzaju tajemniczość. Polscy wędkarze szczególnie lubią połowy z wykorzystaniem świetlików nakładanych na końcówki spławików.Co łowimy nocą najczęściej? Chyba leszcze. Ten gatunek ryby bowiem w nocy żeruje najaktywniej, a przy tym żeruje blisko brzegu. ...