Soja przed wysiewem

43Przed wysiewem nasion dobrze jest zaszczepić glebę nitraginą, co umożliwia roślinom pozyskiwanie wolnego azotu z powietrza. Szczepienie takie należy wykonać przez dokładne wymieszanie nitraginy z ziemią w oddzielnym naczyniu, a następnie rozrzucenie jej po całej powierzchni przeznaczonej pod soję i zagrabienie. Soję sieje się w końcu kwietnia lub pierwszych dniach maja, gdy temperatura gleby osiągnie 8-10°C. Siejemy w rozstawie rzędów co 20 cm, umieszczając naspa w rzędzie co 4-5 cm na głębokość około 3 cm. Na 10 m kw. potrzeba około 20 dag nasion. Prace pielęgnacyjne polegają na motyczeniu międzyrzędzi w celu niedopuszczenia do zachwaszczenia oraz ochrony przed wydziobywaniem nasion z gleby przez ptactwo. Zbioru soi dokonuje się po całkowitym dojrzeniu roślin, zwykle w ostatnich dniach sierpnia lub pierwszej dekadzie września. Rośliny dojrzałe tracą liście, są koloru brązowego i mają od 20 do 40 strąków, w których po potrząśnięciu ręką grzechoczą nasiona. Rośliny wyrywamy w dzień słoneczny i po wyłuskaniu strąków; nasiona rozkładamy cienką warstwą w przewiewnym pomieszczeniu. W Polsce mamy dwie odmiany soi: Warszawską i Progres. Warszawska jest odmianą wczesną, dość plenną. Roślina ma pokrój skupiony, dorasta do 60 cm i więcej. Strąk jest krótki, sierpowaty, piaskowobeżowy, zawiera 1-2 nasiona owalne, piaskowokremowe. Progres jest bardzo wczesna i plenna. Ma nasiona żółte z brązowym znaczkiem, większe od grochu, a rośliny wyższe od fasoli i nie wylegające. Z dziesięciu m kw. można otrzymać około 2,5 kg nasion.