Sałata krucha

46Sałatę kruchą uprawia się z siewu i z rozsady. Dla uzyskania jak najwcześniejszego plonu wysiewa się ją do skrzynek na 6-8 tygodni przed posadzeniem rozsady do gruntu. Skrzynki ustawiamy na oknie w mieszkania lub w inspekcie. Sałatę kruchą wysadza się w większych odległościach niż sałatę masłową, a mianowicie w rozstawie 45-50 x 35 cm. Rozsadę należy sadzić nie głębiej, niż rosła poprzednio. Nasiona wysiewa się wczesną wiosną w rzędy odległe co 35-45 cm, na głębokość 0,5 cm. Po wzejściu, gdy rośliny wytworzą 3-4 liście, przeprowadza się przerywkę, pozostawiając siewki w odstępach co 20-30 cm. Pielęgnowanie sałaty kruchej polega na odchwaszczaniu i spulchnianiu gleby na głębokość 2-3 cm. W okresie suszy rośliny należy podlewać. Są trzy odmiany sałaty kruchej. Do uprawy wczesnej i późnej – Climax . Tworzy główki duże, lekko wydłużone, średnio ścisłe. Liście pęcherzykowate, ząbkowane, ciemnozielone, grube, jędrne, kruche, bardzo smaczne. Odmianą późną jest Golden State. Tworzy główki duże, kuliste lub lekko spłaszczone. Liście pofałdowane, delikatne, pęcherzykowate, jasnozielone, grube, soczyste, kruche. Również odmianą późną jest Vanguard. Tworzy główki duże, owalne, lekko u góry spłaszczone, średnio ścisłe, dobrze zamknięte. Liście gładkie, zewnętrzne szarozielone z połyskiem, wewnętrzne żółtawe, jędrne, kruche, bardzo smaczne.