Sałata głowiasta krucha

Sałata krucha różni się nieco od sałaty masłowej. Tworzy bardzo duże główki, twarde, o średnicy od 15 do 20 cm, o masie od 700 do 1000 g, o liściach okrągławych, w kształcie muszli ostrygi – na skutek silnego, łukowatego wygięcia nerwu głównego. Liście są mniej lub więcej fryzowane, jasno- lub ciemnozielone, jędrne, kruche, soczyste, smaczne, o dużej wartości odżywczej. Sałatę kruchą przyrządza się i podaje podobnie jak sałatę masłową oraz można dodawać ją do kanapek oraz sałatek wielojarzynowych. Sałata krucha, podobnie jak sałata masłowa, jest rośliną klimatu chłodnego. Optymalna temperatura jej wzrostu wynosi około 15°C. Temperatura wysoka powoduje przedwczesne wybijanie roślin w pędy kwiatostanowe, gorzknienie sałaty, a także jej gnicie. Sałata ta wymaga umiarkowanej wilgotności gleby. Wczesną wiosną powinno się ją uprawiać na glebach gliniasto-piaszczystych, do uprawy późniejszej odpowiedniejsze są gleby nieco cięższe oraz torfowe. Z uwagi na słabo rozwinięty system korzeniowy sałaty gleba pod jej uprawę musi być dostatecznie wilgotna i przewiewna. Sałata krucha jest wrażliwa na zakwaszenie gleby, dlatego najlepszy dla niej jest odczyn gleby obojętny. Gleba pod uprawę sałaty kruchej powinna być pulchna. Należy ją dobrze przygotować – przekopać jesienią głęboko, a wiosną wyrównać i rozkruszyć bryły.

Related Post

Papryka Owoce papryki odznaczają się dużą wartością odżywczą, głównie ze względu na wysoką zawartość witaminy A i C. Papryka zawiera również cukry i sole mineralne oraz kapsaicynę, związek nadający papryce ostry smak. Rozróżnia się dwie grupy papryki; ostrą i słodką. Papryka ostra zawiera duże ilości kapsaicyny, natomiast słodka mniejsze ilości tego związk...
Testowane na zwierzętach Środowisko naturalne to przede wszystkim istoty żywe czyli zwierzęta i rośliny. Dlatego też warto wiedzieć, iż są to bardzo istotne elementy naszego życia, bo przecież sami jesteśmy zależni od tego, co daje nam środowisko naturalne. Niestety zwierzęta czyli natura bywają często wykorzystywane do naszych celów. Niestety, bardzo często także cierpią...
Węgorz – najłatwiej złowić po zachodzie słońca... Węgorz to ryba niezwykle smaczna. Choć nie każdy wędkarz ma na tyle odwagi, by ją łowić, bo przypominający węża węgorz budzi respekt, to jednak mięso ma wyjątkowo smaczne. Szczególnie uwielbiamy węgorza wędzonego.Węgorz nie jest rybą tania, ale ci którzy lubią wędkować nie bardzo się tym przejmują. Bowiem węgorza złowić można w większości polskich...
Przystosowanie i zdolności rosiczki Zdolność wabienia owadów przez kwiaty jest wszystkim ogólnie znana. Dzięki odpowiedniemu zapachowi oraz kolorze płatków, pszczoły lub motyle zapylają je i umożliwiają rozpoczęcie kolejnego procesu wzrostu i rozmnażania. Nie wszystkie jednak rośliny wabią owady, aby skorzystać z ich funkcji. Celem niektórych są właśnie te owady. Rosiczka, jedna z n...
Wody nam zarastają Wody nam zarastają, ryby karłowacieją, a wędkarze mają kłopot. Oczywiście wpuszczanie amurów nie zawsze daje efekty, bo potem szybko dochodzi do tego, że nie tylko zielsko, ale i trzcinowiska giną, a wówczas w jeziorach zaczyna się prawdziwa głodówka i kolejny problem.Zapewne jest tego wiele powodów, jedyny z nich jest źle prowadzona gospodarka wo...
Sałata krucha Sałatę kruchą uprawia się z siewu i z rozsady. Dla uzyskania jak najwcześniejszego plonu wysiewa się ją do skrzynek na 6-8 tygodni przed posadzeniem rozsady do gruntu. Skrzynki ustawiamy na oknie w mieszkania lub w inspekcie. Sałatę kruchą wysadza się w większych odległościach niż sałatę masłową, a mianowicie w rozstawie 45-50 x 35 cm. Rozsadę nale...