Sałata głowiasta krucha

Sałata krucha różni się nieco od sałaty masłowej. Tworzy bardzo duże główki, twarde, o średnicy od 15 do 20 cm, o masie od 700 do 1000 g, o liściach okrągławych, w kształcie muszli ostrygi – na skutek silnego, łukowatego wygięcia nerwu głównego. Liście są mniej lub więcej fryzowane, jasno- lub ciemnozielone, jędrne, kruche, soczyste, smaczne, o dużej wartości odżywczej. Sałatę kruchą przyrządza się i podaje podobnie jak sałatę masłową oraz można dodawać ją do kanapek oraz sałatek wielojarzynowych. Sałata krucha, podobnie jak sałata masłowa, jest rośliną klimatu chłodnego. Optymalna temperatura jej wzrostu wynosi około 15°C. Temperatura wysoka powoduje przedwczesne wybijanie roślin w pędy kwiatostanowe, gorzknienie sałaty, a także jej gnicie. Sałata ta wymaga umiarkowanej wilgotności gleby. Wczesną wiosną powinno się ją uprawiać na glebach gliniasto-piaszczystych, do uprawy późniejszej odpowiedniejsze są gleby nieco cięższe oraz torfowe. Z uwagi na słabo rozwinięty system korzeniowy sałaty gleba pod jej uprawę musi być dostatecznie wilgotna i przewiewna. Sałata krucha jest wrażliwa na zakwaszenie gleby, dlatego najlepszy dla niej jest odczyn gleby obojętny. Gleba pod uprawę sałaty kruchej powinna być pulchna. Należy ją dobrze przygotować – przekopać jesienią głęboko, a wiosną wyrównać i rozkruszyć bryły.