Sałata głowiasta krucha

Sałata krucha różni się nieco od sałaty masłowej. Tworzy bardzo duże główki, twarde, o średnicy od 15 do 20 cm, o masie od 700 do 1000 g, o liściach okrągławych, w kształcie muszli ostrygi – na skutek silnego, łukowatego wygięcia nerwu głównego. Liście są mniej lub więcej fryzowane, jasno- lub ciemnozielone, jędrne, kruche, soczyste, smaczne, o dużej wartości odżywczej. Sałatę kruchą przyrządza się i podaje podobnie jak sałatę masłową oraz można dodawać ją do kanapek oraz sałatek wielojarzynowych. Sałata krucha, podobnie jak sałata masłowa, jest rośliną klimatu chłodnego. Optymalna temperatura jej wzrostu wynosi około 15°C. Temperatura wysoka powoduje przedwczesne wybijanie roślin w pędy kwiatostanowe, gorzknienie sałaty, a także jej gnicie. Sałata ta wymaga umiarkowanej wilgotności gleby. Wczesną wiosną powinno się ją uprawiać na glebach gliniasto-piaszczystych, do uprawy późniejszej odpowiedniejsze są gleby nieco cięższe oraz torfowe. Z uwagi na słabo rozwinięty system korzeniowy sałaty gleba pod jej uprawę musi być dostatecznie wilgotna i przewiewna. Sałata krucha jest wrażliwa na zakwaszenie gleby, dlatego najlepszy dla niej jest odczyn gleby obojętny. Gleba pod uprawę sałaty kruchej powinna być pulchna. Należy ją dobrze przygotować – przekopać jesienią głęboko, a wiosną wyrównać i rozkruszyć bryły.

Related Post

Co nam daje środowisko Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele daje nam nasze środowisko naturalne. W związku z tym, warto o tym powiedzieć. Natura jest podstawą naszego istnienia. Warto tutaj pamiętać o ewolucji, w końcu nasze złożone organizmy rozwinęły się z jednokomórkowych istnień. Dlatego powinniśmy pamiętać o naszym pochodzeniu. Natura jest naszym domem...
Niewola ogłupia?- Delfiny w parkach rozrywki W parkach rozrywki wykonują sztuczki, które cieszą odwiedzających za każdym razem. Możliwość popływania z nimi i zabawy w wodzie przynosi takim ośrodkom zawsze gigantyczne wpływy. Każdy słyszał, że delfiny to zwierzęta łagodne, niezwykłe, ale również inteligentne. Czy życie w zamkniętym basenie i powtarzanie tych samych sztuczek nie jest  szkodliwe...
Drzewka agrestu Pienne drzewka agrestu i porzeczek czerwonych otrzymuje się przez ich szczepienie na jednorocznych, ukorzenionych pędach porzeczki złotej. Najczęściej w sprzedaży znajdują się drzewka jednoroczne, zwane okulantami. Powinny one mieć korzenie długości co najmniej 20 cm, ponieważ długość korzeni ma olbrzymi wpływ na przyjmowanie się drzewek i dlatego ...
Wzdręga na płytkich wodach Ryby potrafią zaskoczyć. Niekiedy biorą takie, o jakich nawet nie myśleliśmy wybierając łowisko. W nocy, mimo że nie jest to ryba chętnie żerująca o tej porze, często zaczyna brać wzdręga. Dzieje się tak zwłaszcza w miejscach, gdzie są wypłycania oraz na łowiskach nieopodal trzcinowisk. Wzdręga – potocznie nazywana krasnopiórką bardzo przypomina p...
Szparag Szparag jest jednym z najwcześniejszych warzyw gruntowych. Częścią jadalną są pędy wyrastające z kłączy, zwane wypustkami. Zwykle spożywa się bielone pędy, ale coraz częściej zaleca się szparagi nie bielone, zielone, które są bardziej wartościowe pod względem odżywczym. Szparagi mają dużą wartość biologiczną dzięki wysokiej zawartości witamin z gru...
Flora na Mierzei Wiślanej. Cały obszar Mierzei Wiślanej jest obszarem chronionym, znajduje się tu Park Krajobrazowy i wydzielone rezerwaty przyrody. Obszar mierzei jest miejscem przelotu ptaków wędrownych, tędy wiedzie szlak skandynawsko-iberyjski. Na całym obszarze Mierzei Wiślanej występuje aż dwieście czterdzieści gatunków ptaków w tym sto siedem gatunków to ptactwo gniaz...