Rośliny sadownicze

4Produkcja drzewek owocowych polega na rozmnażaniu wegetatywnym odmian polecanych do uprawy przez ich szczepienie lub okulizację na odpowiednio dobranych podkładach. Produkcję tę prowadzi się w szkółkach do tego uprawnionych na podstawie Ustawy z dnia 29 maja 1957 roku o szkółkach drzewek i krzewów owocowych. Materiał przeznaczony do sprzedaży podlega corocznej kwalifikacji i tylko taki może trafić do punktów sprzedaży. Znajomość sposobu rozmnażania drzew i krzewów owocowych, i rodzajów produkowanego przez szkółki materiału szkółkarskiego daje podstawę do dokonania właściwego wyboru drzewek i krzewów do swojego ogródka. Roślinę, na której czepi się lub okulizuje odmianę uprawną, nazywa się podkładką. Od właściwości i siły wzrostu zastosowanych podkładek w dużym stopniu uzależniona jest wielkość drzew, ich pora wejścia w okres owocowania, a także długowieczność. Dlatego też dobór podkładek ma duże znaczenie praktyczne i przy zakupie drzewek owocowych powinno się zwracać uwagę, na jakiej podkładce zostały one wyprodukowane. W zależności od metody rozmnażania podkładki stosowane w szkółkarstwie dzielą się na generatywne – otrzymywane z nasion i wegetatywne – rozmnażane przez podział rośliny matecznej. Podkładki uzyskiwane z nasion odznaczają się dość silnym wzrostem drzew oraz dobrze rozwiniętym i głęboko sięgającym systemem korzeniowym. Odmiany szlachetne szczepione na nich tworzą przeważnie drzewa duże i dość późno wchodzące w okres owocowania. Mają one małe wymagania glebowe. Udają się dobrze nawet na glebach lżejszych.

Related Post

Kogucik domowy Mimo iż sprzątanie jest iście kobiecą czynnością, Kogucik Domowy nie bojąc się wyzwań i tego co mu obce, odważył się nawiązać kontakt z urządzeniem elektrycznym, potocznie nazywanym odkurzacz.   W kameralnej atmosferze wyludnionego, PRL-owskiego mieszkania w bloku z wielkiej płyty, wyjąłem z pawlacza wciąż sprawny, acz lekko zakurzony odkurz...
Seler naciowy Seler naciowy nie wytwarza zgrubienia korzeniowego. Tworzy on ścisłą rozetę o długich, zgrubiałych, mięsistych i soczystych ogonkach, mających długość 16-26 cm i szerokość od 3 do 4 cm, o silnym aromacie. Mają one kształt rynienkowaty, u dołu są mocno rozszerzone i żeberkowane. Jada się je na surowo wypełnione serem, pasztetem lub w postaci sałatek...
Wilk i kilka słów o nim Wilk stanowi źródło inspiracji dla dawnych i współczesnych malarzy, poetów oraz pisarzy. Jego mistyczny niemal związek z księżycem stał się źródłem do tworzenia licznych legend oraz przypowieści. Dzika natura jednak sprawiła, że ludzie bali się go i wymyślali historie o potworach, które łączyły między innymi wilcze elementy. Wilk to jeden z najbard...
Orzacha podziemna Orzacha podziemna, zwana orzechem ziemnym lub pistaszkiem jest mało rozpowszechnioną, ale cenną i oryginalną rośliną jednoroczną. Wydaje ona owoce w postaci orzeszków spożywanych po osuszeniu w piecyku, jak pestki dyni lub słonecznika. W okolicach zwrotnikowych i podzwrotnikowych z orzeszków tych wydobywa się olej. Charakterystyczną cechą tej rośli...
Proces formowania koron Przystępując do formowania korony piętrowej wybieramy w pierwszym lub drugim roku po posadzeniu około 5 najmocniejszych pędów bocznych, tworzących szerokie kąty z przewodnikiem i przeznaczamy je na konary drzewa. Wybrane pędy należy skrócić o 1/3 do 2/3 długości tak, aby najdłuższe z nich nie przekraczały po cięciu 40 cm. Wszystkie zbędne pędy usuw...
Pasożyty wpływające na umysł nosiciela Niezależnie od wielkości samego organizmu- czy o wielkich słoniach, czy o niewielkich świerszczach, każdy może zostać zaatakowany przez pasożyty. Najbardziej niezwykłe jednak są te, które wpływają na umysł swojego nosiciela. Nitkowiec znajduje się w martwych owadach. Kiedy świerszcz postanawia pożywić się truchłem, pasożyt wnika do jego organizmu....