Rabarbar

38Rabarbar jest byliną, może rosnąć w półcieniu, ale wcześniej plonuje w miejscach słonecznych. Ogonki liściowe, które stanowią jego część jadalną, zawierają witaminę C, cukry, kwasy oraz składniki mineralne, takie jak: wapń, żelazo. Rabarbar używany jest przede wszystkim do przyrządzania kompotów w okresie wiosennym, gdy nie ma jeszcze owoców. Jest on uprawiany na zbiór wiosenny oraz pędzony w okresie zimowym. Ponieważ jest warzywem trwałym, należy wybrać mu takie miejsce, w którym nie będzie przeszkadzał innym roślinom. Sadzony w cieniu ma intensywniej zabarwione ogonki liściowe. Rabarbar najlepiej udaje się na glebach żyznych, zasobnych w wodę i przepuszczalnych, źle natomiast rośnie na glebach kwaśnych. Miejsce pod rabarbar należy przygotować już w drugiej połowie lata, aby można go było wysadzić pod koniec sierpnia lub na początku września. Na 1 m kw. daje się 6 kg i więcej dobrze rozłożonego obornika i nawozy mineralne w ilości: 80 g saletry amonowej, 70 g superfosfatu i 100 g soli potasowej, i to nie tylko na początku przed założeniem plantacji, ale co roku. Nawozy fosforowe i potasowe stosuje się jesienią, azotowe zaś pogłównie, połowę dawki wiosną, połowę po zbiorach ogonków. Rabarbar uprawia się z sadzonek pochodzących z podziału karp – podziemnych, grubych kłączy. Dobre sadzonki uzyskuje się z cztero- lub pięcioletnich karp. Dzieli się je ostrym nożem na części tak, aby każda sadzonka miała przynajmniej jeden pąk oraz część korzenia i ważyła nie mniej niż 0,25 kg. Rana powinna być najmniejsza, a przed sadzeniem musi przyschnąć. Rabarbar sadzi się w rozstawie 100-150 x 100-120 cm. Pąk powinien znaleźć się tuż pod powierzchnią ziemi, nie głębiej niż 2 cm; każdą sadzonkę należy mocno, dokładnie obcisnąć ziemią i podlać.

Related Post

Życie na wsi Jeśli lubimy środowisko naturalne i natura jest nam droga, możemy się zdecydować na mieszkanie na wsi. Jednak, zanim natura przesłoni nam wady tego typu miejsca, warto o nich pomyśleć. Wieś, choć jest to środowisko naturalne, dokoła znajdują się pola i lasy, niekoniecznie musi być miejscem, w którym dobrze się mieszka. Okazuje się, że ludzie, któr...
Zwierzęta żyjące na Warmii i Mazurach. Każdy pewnie wie o tym, że Warmia i Mazury to jeden z najpiękniejszych pod względem przyrodniczym i krajobrazowym regionów Polski. Na terenie Warmii i Mazur znajduje się ponad tysiąc naturalnych zbiorników wodnych mających wielkość powyżej jednego hektara. Na terenie Warmii i mazur znajdują się dwa największe jeziora to jest: Mamry i Śniardwy. Okoł...
Cechy charakterystyczne dla ryb. Ryby występują we wszystkich zbiornikach wodnych na ziemi, nie ma ich tylko w tych w których warunki im na to nie pozwalają. W wszystkich oceanach na ziemi znajdują się ryby. Najwięcej gatunków ryb przebywa w strefie otwartej toni wodnej, nieco mniej gatunków ryb na co dzień żyje w strefie dennej. Jedna z głównych cech charakterystycznych dla ryb j...
Natura w naszym domu Nawet jeśli mieszkamy w centrum miasta, możemy sprawić, by w naszym mieszkaniu pojawiła się natura. Niektóre pomysły realizowane są także na większą skalę. W wysokich biurowcach, gdzie środowisko naturalne nie ma dostępu. Postanowiono urządzić wspaniałe ogrody. Najczęściej umieszcza się je na dachu takiego budynku. Taka moda przybyła do nas z Zach...
Karczoch Karczoch jest rośliną wieloletnią, która na zimę traci tylko część nadziemną. Plonuje zadowalająco przez 3-4 lata. Wyglądem zewnętrznym przypomina oset, ale ma większe i bardziej ozdobne liście, może więc być jednocześnie rośliną dekoracyjną. W pierwszym roku po wysiewie wydaje rozetę dużych, często kolczastych liści, o grubych i szerokich ogonkach...
Cykoria sałatowa Cykoria sałatowa jest rośliną dwuletnią, częścią jadalną jest wybielony pąk liściowy, który uzyskuje się w drugim roku, stosując pędzenie jednorocznych korzeni. Liście cykorii mają swoisty, gorzkawy smak, który nadają im dwa związki - intrybina i insulina. Działają one pobudzająco na apetyt, trawienie i leczniczo w schorzeniach wątroby. Charakteryz...