Rabarbar

38Rabarbar jest byliną, może rosnąć w półcieniu, ale wcześniej plonuje w miejscach słonecznych. Ogonki liściowe, które stanowią jego część jadalną, zawierają witaminę C, cukry, kwasy oraz składniki mineralne, takie jak: wapń, żelazo. Rabarbar używany jest przede wszystkim do przyrządzania kompotów w okresie wiosennym, gdy nie ma jeszcze owoców. Jest on uprawiany na zbiór wiosenny oraz pędzony w okresie zimowym. Ponieważ jest warzywem trwałym, należy wybrać mu takie miejsce, w którym nie będzie przeszkadzał innym roślinom. Sadzony w cieniu ma intensywniej zabarwione ogonki liściowe. Rabarbar najlepiej udaje się na glebach żyznych, zasobnych w wodę i przepuszczalnych, źle natomiast rośnie na glebach kwaśnych. Miejsce pod rabarbar należy przygotować już w drugiej połowie lata, aby można go było wysadzić pod koniec sierpnia lub na początku września. Na 1 m kw. daje się 6 kg i więcej dobrze rozłożonego obornika i nawozy mineralne w ilości: 80 g saletry amonowej, 70 g superfosfatu i 100 g soli potasowej, i to nie tylko na początku przed założeniem plantacji, ale co roku. Nawozy fosforowe i potasowe stosuje się jesienią, azotowe zaś pogłównie, połowę dawki wiosną, połowę po zbiorach ogonków. Rabarbar uprawia się z sadzonek pochodzących z podziału karp – podziemnych, grubych kłączy. Dobre sadzonki uzyskuje się z cztero- lub pięcioletnich karp. Dzieli się je ostrym nożem na części tak, aby każda sadzonka miała przynajmniej jeden pąk oraz część korzenia i ważyła nie mniej niż 0,25 kg. Rana powinna być najmniejsza, a przed sadzeniem musi przyschnąć. Rabarbar sadzi się w rozstawie 100-150 x 100-120 cm. Pąk powinien znaleźć się tuż pod powierzchnią ziemi, nie głębiej niż 2 cm; każdą sadzonkę należy mocno, dokładnie obcisnąć ziemią i podlać.

Related Post

melony Ze sposobów uprawy melona na małej powierzchni możemy wybrać: na wałach i na kopczykach. Pierwszy sposób polega na wyznaczeniu zagonu szerokości 1 m, biegnącego ze wschodu na zachód, przekopaniu gleby z kompostem ptasim lub przegniłym obornikiem, nasypaniu 20-centymetrowej warstwy ziemi zmieszanej z kompostem, uformowaniu „zbocza" nachylonego w str...
Pasożyty wpływające na umysł nosiciela Niezależnie od wielkości samego organizmu- czy o wielkich słoniach, czy o niewielkich świerszczach, każdy może zostać zaatakowany przez pasożyty. Najbardziej niezwykłe jednak są te, które wpływają na umysł swojego nosiciela. Nitkowiec znajduje się w martwych owadach. Kiedy świerszcz postanawia pożywić się truchłem, pasożyt wnika do jego organizmu....
Środowisko w mieście Środowisko naturalne w mieście jest okrojone niemal do minimum. Chociaż widzimy gdzieś jakieś parki i elementy zieleni, to jednak nie jest to zbyt duża ilość. W związku z tym możemy mieć spore problemy, jeśli jesteśmy miłośnikami natury. Środowisko naturalne jest nam potrzebne, bo w końcu tutaj najlepiej się odpoczywa. Jednak jeśli szukamy natury ...
Natura na weekend Bez względu na to czy mieszkamy w małym czy w dużym mieście, zazwyczaj nie wybieramy się na wycieczki do lasu, do parku czy nad jezioro. Nasze życie zdominowane jest przez trudną pracę, przez którą, nie mamy ani pomysłu ani ochoty na nieco inny odpoczynek. Warto się jednak zmobilizować i wybrać się na wspaniałą wycieczkę poza miasto. Jeśli przez c...
Formowanie koron Sadząc na działce czy w ogródku drzewa owocowe, staramy się o to, aby ich korony rozrosły się jak najszybciej, gdyż tylko wtedy możemy liczyć na duży plon owoców. Młode drzewa nie powinny być silnie cięte, ponieważ pobudza to je do nadmiernego wzrostu i opóźnia tworzenie pąków kwiatowych. Tylko w pierwszym roku po posadzeniu przycina się drzewa sil...
Koper Świeży koperek jest cennym źródłem witamin A i C, których nie traci w gotowaniu. Zasolenie lub ususzenie umożliwia przechowanie koperku przez całą zimę. Całe rośliny kopru wraz z pędami kwiatowymi i niewykształconymi nasionami są przyprawą do kwaszonych ogórków. Koper jest rośliną jednoroczną, niewrażliwą na chłody. Ginie jednak podczas przymrozków...