Pszczoły- co je zabija i jak mają przetrwać

Naukowcy odkryli, jak ważne są dla środowiska pszczoły. To one zapylają rośliny, drzewa, kwiaty i umożliwiają im dalsze kwitnienie, rozwój oraz rozmnażanie. Gdyby nie te niewielkie stworzonka, cały łańcuch zostałby przetrwany. Bez roślin nie ma bowiem pokarmu. Jedna trzecia światowej produkcji żywności polega na zapylaniu przez owady, głównie przez pszczoły.

Okazuje się jednak, że równowaga jest niezwykle chwiejna. Istnieją bowiem liczne przeciwności, które nie tylko uniemożliwiają pszczołom pracę, ale również niszczą całe ich siedliska.

Jednym z problemów są roztocza pasożytnicze, które roznoszą choroby i same wywołują zniszczenia. Z początku całe ule były trzebione przez roztocza nazwanego świdraczakiem pszczelim. Kiedy skrzyżowali odporne gatunki, aby stworzyć pszczołę odporną na tego pasożyta, pojawił się następny- Varroa destructor roznoszący chorobę warroza. Roztacza przyczepiają się do owadów i pożywiają się hemolimfą, czyli odpowiednik ludzkiej krwi. Osłabia to odporność owada. Ponieważ w ciepłych warunkach ula doskonale rozwijają się bakterie i grzyby, słaby organizm pszczoły z łatwością zostaje zainfekowany.

Problemem są również chemikalia, które z powodu działalności człowieka znajdują się w środowisku. Wrażliwe owady są ustawicznie zatruwane przez skażenia, które dla innych zwierząt może nie być tak uciążliwe.

Powodów ich wymarcia jest wiele- parogeny, zmiany w środowisku naturalnym, pasożyty. Pszczoły są potrzebne, a nawet niezbędne, ale łańcuch naturalny jest wyjątkowo kruchy. Bardzo łatwo go rozerwać.