Pszczoły- co je zabija i jak mają przetrwać

Naukowcy odkryli, jak ważne są dla środowiska pszczoły. To one zapylają rośliny, drzewa, kwiaty i umożliwiają im dalsze kwitnienie, rozwój oraz rozmnażanie. Gdyby nie te niewielkie stworzonka, cały łańcuch zostałby przetrwany. Bez roślin nie ma bowiem pokarmu. Jedna trzecia światowej produkcji żywności polega na zapylaniu przez owady, głównie przez pszczoły.

Okazuje się jednak, że równowaga jest niezwykle chwiejna. Istnieją bowiem liczne przeciwności, które nie tylko uniemożliwiają pszczołom pracę, ale również niszczą całe ich siedliska.

Jednym z problemów są roztocza pasożytnicze, które roznoszą choroby i same wywołują zniszczenia. Z początku całe ule były trzebione przez roztocza nazwanego świdraczakiem pszczelim. Kiedy skrzyżowali odporne gatunki, aby stworzyć pszczołę odporną na tego pasożyta, pojawił się następny- Varroa destructor roznoszący chorobę warroza. Roztacza przyczepiają się do owadów i pożywiają się hemolimfą, czyli odpowiednik ludzkiej krwi. Osłabia to odporność owada. Ponieważ w ciepłych warunkach ula doskonale rozwijają się bakterie i grzyby, słaby organizm pszczoły z łatwością zostaje zainfekowany.

Problemem są również chemikalia, które z powodu działalności człowieka znajdują się w środowisku. Wrażliwe owady są ustawicznie zatruwane przez skażenia, które dla innych zwierząt może nie być tak uciążliwe.

Powodów ich wymarcia jest wiele- parogeny, zmiany w środowisku naturalnym, pasożyty. Pszczoły są potrzebne, a nawet niezbędne, ale łańcuch naturalny jest wyjątkowo kruchy. Bardzo łatwo go rozerwać.

Related Post

Pietruszka naciowa Pietruszka naciowa, podobnie jak korzeniowa, jest rośliną dwuletnią, a nawet wieloletnią; począwszy od drugiego roku wydaje corocznie nasiona. Wytwarza dużo liści, natomiast jej rozgałęziony zdrewniały korzeń nie nadaje się do konsumpcji. W porównaniu do liści pietruszki korzeniowej jej blaszki liściowe są bogatsze w witaminy, sole mineralne i olej...
Pieczarka Pieczarka należy do grzybów naziemnych, tzn. tworzących owocniki na powierzchni ziemi. Aby owocniki mogły powstać, konieczna jest grzybnia - twór składający się z cienkich, białych nitek, tzw. strzępek, znajdujący się w podłożu. Owocnik pieczarki składa się z kapelusza i trzonka. Barwa kapelusza może być od białej do brunatnej, kształt - od płaskie...
Karczoch Karczoch jest rośliną wieloletnią, która na zimę traci tylko część nadziemną. Plonuje zadowalająco przez 3-4 lata. Wyglądem zewnętrznym przypomina oset, ale ma większe i bardziej ozdobne liście, może więc być jednocześnie rośliną dekoracyjną. W pierwszym roku po wysiewie wydaje rozetę dużych, często kolczastych liści, o grubych i szerokich ogonkach...
Przemyślenia delfinów Delfiny to jedne z najmądrzejszych i uznane za najbardziej sympatyczne i przychylne dla ludzi. To według legend one pomagały tonącym, pływały koło statku oraz nie atakują spotkanych pływaków na swoich terenach. Naukowcy oraz trenerzy delfinów w parkach rozrywki i ośrodkach badawczych zauważyli, jak te ssaki mogą być kreatywne oraz pomysłowe. W ośr...
Pierścieniak Pierścieniak należy do klasy podstawczaków, rzędu botanicznego bedłkowatych i rodziny łuskwiakowatych. Składa się on z części podziemnej, którą stanowi sieć białych strzępek oraz z części nadziemnej, którą są owocniki złożone z trzonka i kapelusza. We wczesnym stadium rozwojowym kapelusz owocnika pokryty jest zgrubieniami, które potem zanikają lub ...
Kot bengalski. Koty bengalskie to jedne z największych kotów udomowionych. Ich waga może dochodzić nawet do dziesięciu kilogramów. Głowa kota bengalskiego jest stosunkowo mała jeśli weżniemy pod uwagę resztę ciała. Kot ten posiada mocną budowę z mocna klatką piersiową, duże nieco skośne oczy, uszy lekko pochylone ku przodowi. Koty bengalskie są pręgowane z krótką...