Prześwietlanie krzewów

39W trzecim roku po posadzeniu ponownie prześwietla się krzewy, które w tym czasie powinny się składać z 8-10 rozgałęzionych pędów. Przyrosty jednoroczne pędów głównych i nowe pędy wyrastające przy ziemi skracamy o 1/3, a pędy boczne przycinamy na wysokości 4-6 oczek. Jednocześnie usuwa się pędy bardzo słabe i wiotkie rosnące u nasady krzewu. Krzewów porzeczek czerwonych i białych, już owocujących, w okresie zimowym się nie tnie. Natomiast po zbiorze owoców późnym latem usuwa się, w celu odmłodzenia krzewu, pędy główne mające ponad 4 lata. Pędy mają zabarwienie ciemnoszare. Są one zazwyczaj pokryte zestarzałymi, krótkimi pędami i najczęściej nisko pochylają się nad ziemią. Agrest, podobnie jak porzeczki czerwone, zawiązuje pąki kwiatowe na krótkopędach osadzonych na starszych – 3-, 4-letnich gałązkach. Obowiązują tu więc podobne zasady, jak przy cięciu porzeczki czerwonej. Po wejściu agrestu w okres owocowania w miarę potrzeby krzewy te prześwietlamy, usuwając od 3 do 4 najstarszych pędów zwisających nad ziemię. Na ich miejscu pozostawiamy taką samą liczbę pędów jednorocznych. Słabe pędy jednoroczne usuwamy całkowicie, by nie zagęszczały krzewu, co utrudnia zbiór owoców. Również odcinamy jednoroczne przyrosty porażone przez mączniak. Jeżeli posadziliśmy agrest pienny, to w celu uformowania korony skracamy pęd główny do połowy i przywiązujemy go do palika. Z oczek poniżej cięcia wyrastają pędy boczne, które dadzą nam gałązki główne korony.