Proces formowania koron

40Przystępując do formowania korony piętrowej wybieramy w pierwszym lub drugim roku po posadzeniu około 5 najmocniejszych pędów bocznych, tworzących szerokie kąty z przewodnikiem i przeznaczamy je na konary drzewa. Wybrane pędy należy skrócić o 1/3 do 2/3 długości tak, aby najdłuższe z nich nie przekraczały po cięciu 40 cm. Wszystkie zbędne pędy usuwamy. Przewodnik drzewa przycinamy w odległości 40 cm od najwyższej gałązki. W drugim lub trzecim roku po posadzeniu staramy się uformować drugie piętro gałęzi w odległości około 40 cm od pierwszego piętra. Podobnie jak w pierwszym roku pozostawiamy od 3 do 5 pędów bocznych, które wyrosły na przewodniku i skracamy je o 1 /3. Ponieważ gałęzie młodych grusz rosną zazwyczaj pionowo do góry, wytwarzając mało drobnych pędów owo- conośnych, trzeba je przyginać lub odpowiednio ciąć – skracając pionową gałąź nad bocznym pędem rosnącym w bok i skierowanym na zewnątrz korony. Czereśnie po posadzeniu przycinamy tak samo jak jabłoń prowadzoną w formie naturalnej, zostawiając przewodnik i od 3 do 5 pędów bocznych wyrastających na pniu w dużych odstępach. Przewodnik przycinamy w odległości 50 cm od najwyższej gałązki. W drugim roku przerzedza się w razie potrzeby pędy, które wybijają z przewodnika. W pierwszych latach po posadzeniu czereśni, które zazwyczaj wypuszczają tylko 3-4 pędy boczne, unika się ich prześwietlania, natomiast skraca się jednoroczne pędy, co pobudza je do rozgałęziania się. Po zakończeniu formowania wycina się jedynie gałęzie uszkodzone, chore lub zmarznięte.

Related Post

Zwierzęta i rośliny w Kaszubskim Parku Krajobrazow... Kaszubski park Krajobrazowy powstał w 1983 roku. Powierzchnia parku zajmuje 33 202 hektary. Ponad połowę powierzchni kaszubskiego parku narodowego zajmują użytki rolne, lasy zajmują ponad jedenaście hektarów, natomiast wody ponad trzy hektary. Teren parku obejmuje trzy powiaty: kościerski, kartuski i wejherowski. Roślinność w Kaszubskim Parku jest ...
Por Por pod względem odżywczym przewyższa - popularną w naszym jadłospisie - cebulę zawartością białka, tłuszczu, witaminy C, a przede wszystkim wapnia i żelaza. Szczególnie zalecane jest spożywanie porów na surowo, w postaci sałatek. Pory można zbierać niemal cały rok, sadząc w ogródku odpowiednie odmiany. Por ma podobne wymagania glebowe jak cebula, ...
Trętwian Trętwian wymaga dużo ciepła, zwłaszcza w maju i czerwcu. Potrzebuje też dużych ilości wody. Ma również duże wymagania w stosunku do gleby, która powinna być żyzna, ciepła i wilgotna. W chłodnych okolicach i w chłodne lata zaczyna plonować zbyt późno. Uprawia się go w drugim roku po oborniku, ze względu jednak na długi okres wegetacji i wytwarzanie ...
Seler naciowy Seler naciowy nie wytwarza zgrubienia korzeniowego. Tworzy on ścisłą rozetę o długich, zgrubiałych, mięsistych i soczystych ogonkach, mających długość 16-26 cm i szerokość od 3 do 4 cm, o silnym aromacie. Mają one kształt rynienkowaty, u dołu są mocno rozszerzone i żeberkowane. Jada się je na surowo wypełnione serem, pasztetem lub w postaci sałatek...
Sałata głowiasta krucha Sałata krucha różni się nieco od sałaty masłowej. Tworzy bardzo duże główki, twarde, o średnicy od 15 do 20 cm, o masie od 700 do 1000 g, o liściach okrągławych, w kształcie muszli ostrygi - na skutek silnego, łukowatego wygięcia nerwu głównego. Liście są mniej lub więcej fryzowane, jasno- lub ciemnozielone, jędrne, kruche, soczyste, smaczne, o duż...
Wody nam zarastają Wody nam zarastają, ryby karłowacieją, a wędkarze mają kłopot. Oczywiście wpuszczanie amurów nie zawsze daje efekty, bo potem szybko dochodzi do tego, że nie tylko zielsko, ale i trzcinowiska giną, a wówczas w jeziorach zaczyna się prawdziwa głodówka i kolejny problem.Zapewne jest tego wiele powodów, jedyny z nich jest źle prowadzona gospodarka wo...