Pomidory

6Pomidory uprawia się z rozsady przygotowanej w inspekcie ciepłym lub skrzyneczce w mieszkaniu. Nasiona pomidorów wysiewa się w końcu marca – na początku kwietnia; z 0,6-0,8 g otrzymuje się około 120 roślin. Ponieważ niektóre choroby pomidora przenoszone są przez nasiona, należy je przed siewem zaprawić Zaprawą nasienną T. Gdy liścienie się rozchylą, roślinki pikuje się w rozstawie 8 x 10 cm; w 1 oknie inspektowym mieści się około 180 roślin. Temperatura w inspekcie powinna wynosić około 20°C. Po przyjęciu się roślin należy je wietrzyć i podlewać, obniżając temperaturę w dzień do 18°C, w nocy do 15°C. Na tydzień przed wysadzeniem do gruntu rozsadę hartuje się, stosując nieznaczne schładzanie i ograniczenie podlewania. Rozsadę wysadza się do gruntu od drugiej połowy maja do początku czerwca. Zależnie od odmiany i rodzaju gleby pomidory sadzimy w rozstawie: słabo rosnące: 80-90 x 35-40 cm; silnie rosnące: prowadzone na 2-3 pędy przy palikach – 100 x 50-70 cm i bez palików; 100-120 x 70-90 cm. W małych ogrodach pomidory uprawia się przy drutach lub palikach, wybierając odmiany wysoko rosnące. Pierwszy sposób polega na tym, że w wyznaczonym rzędzie wbija się co 4-5 m paliki, które oplata się dwukrotnie drutem poziomo na wysokości 40-50 cm nad ziemią i następnie wyżej w takiej samej odległości. Między druty wsuwa się pionowo pędy pomidorów, które rozrastając się, zawisną na drutach. Można też rozciągać pojedyncze druty i do nich przywiązywać pomidory, albo też do drutu umieszczonego na wysokości 1-1,5 m przywiązać końce sznurków umocowanych do nasady łodyg pomidorów. Wówczas rosnący pęd trzeba stopniowo owijać wokół sznurka.

Related Post

Cebula wielopiętrowa Cebula Wielopiętrowa, zwana cebulą drzewiastą albo szczytową, jest rośliną trwałą, tworzącą w glebie gniazdo małych, niekształtnych cebul o łuskach barwy ciemnoczerwonej do fioletowej. Szczypior ma gruby, sztywny, ciemnozielony, smaczny. Roślina wykształca różne typy pędów kwiatostanowych, wytwarzających kwiaty i drobne fioletowe cebulki powietrzne...
Rabarbar Rabarbar jest byliną, może rosnąć w półcieniu, ale wcześniej plonuje w miejscach słonecznych. Ogonki liściowe, które stanowią jego część jadalną, zawierają witaminę C, cukry, kwasy oraz składniki mineralne, takie jak: wapń, żelazo. Rabarbar używany jest przede wszystkim do przyrządzania kompotów w okresie wiosennym, gdy nie ma jeszcze owoców. Jest ...
Nęcić „grubym” ziarnem Nęcenie jest niezwykle ważnym elementem wędkowania, zwłaszcza, jeśli liczymy na duże okazy. Dotyczy to tak samo wędkowania dziennego, jak i nocnego. W tym drugim przypadku należy pilnować, by to, czym ryby nęcimy było dobrej jakości. Nie możemy sobie pozwolić na pasze, zbożowe otręby, czy tez chleb. Tego typu zanęty zachęcają bowiem małe ryby, a j...
Owocowanie boczniaka Boczniak owocuje tzw. rzutami. Grzyby zbieramy po około 7-10 dniach od chwili zawiązania owocników. Przerwa pomiędzy rzutami wynosi 2 tygodnie. Po zebraniu pierwszego rzutu otwory w folii można powiększyć. Grzyby zbieramy przez około miesiąc. Owocniki wyrastają kępkami. Zbiera się je, wykręcając z podłoża lub wycinając ostrym nożem. Średnio z 1 kg ...
Seler naciowy Seler naciowy nie wytwarza zgrubienia korzeniowego. Tworzy on ścisłą rozetę o długich, zgrubiałych, mięsistych i soczystych ogonkach, mających długość 16-26 cm i szerokość od 3 do 4 cm, o silnym aromacie. Mają one kształt rynienkowaty, u dołu są mocno rozszerzone i żeberkowane. Jada się je na surowo wypełnione serem, pasztetem lub w postaci sałatek...
Flora na Mierzei Wiślanej. Cały obszar Mierzei Wiślanej jest obszarem chronionym, znajduje się tu Park Krajobrazowy i wydzielone rezerwaty przyrody. Obszar mierzei jest miejscem przelotu ptaków wędrownych, tędy wiedzie szlak skandynawsko-iberyjski. Na całym obszarze Mierzei Wiślanej występuje aż dwieście czterdzieści gatunków ptaków w tym sto siedem gatunków to ptactwo gniaz...