Pomidory

6Pomidory uprawia się z rozsady przygotowanej w inspekcie ciepłym lub skrzyneczce w mieszkaniu. Nasiona pomidorów wysiewa się w końcu marca – na początku kwietnia; z 0,6-0,8 g otrzymuje się około 120 roślin. Ponieważ niektóre choroby pomidora przenoszone są przez nasiona, należy je przed siewem zaprawić Zaprawą nasienną T. Gdy liścienie się rozchylą, roślinki pikuje się w rozstawie 8 x 10 cm; w 1 oknie inspektowym mieści się około 180 roślin. Temperatura w inspekcie powinna wynosić około 20°C. Po przyjęciu się roślin należy je wietrzyć i podlewać, obniżając temperaturę w dzień do 18°C, w nocy do 15°C. Na tydzień przed wysadzeniem do gruntu rozsadę hartuje się, stosując nieznaczne schładzanie i ograniczenie podlewania. Rozsadę wysadza się do gruntu od drugiej połowy maja do początku czerwca. Zależnie od odmiany i rodzaju gleby pomidory sadzimy w rozstawie: słabo rosnące: 80-90 x 35-40 cm; silnie rosnące: prowadzone na 2-3 pędy przy palikach – 100 x 50-70 cm i bez palików; 100-120 x 70-90 cm. W małych ogrodach pomidory uprawia się przy drutach lub palikach, wybierając odmiany wysoko rosnące. Pierwszy sposób polega na tym, że w wyznaczonym rzędzie wbija się co 4-5 m paliki, które oplata się dwukrotnie drutem poziomo na wysokości 40-50 cm nad ziemią i następnie wyżej w takiej samej odległości. Między druty wsuwa się pionowo pędy pomidorów, które rozrastając się, zawisną na drutach. Można też rozciągać pojedyncze druty i do nich przywiązywać pomidory, albo też do drutu umieszczonego na wysokości 1-1,5 m przywiązać końce sznurków umocowanych do nasady łodyg pomidorów. Wówczas rosnący pęd trzeba stopniowo owijać wokół sznurka.

Related Post

Strażacy mówią stanowcze „nie”! Strażacy, aby zaoszczędzić trochę pieniędzy, postanowili nie wyjeżdżać, gdy wezwanie dotyczyłoby gniazda os czy szerszeni, które nie są w bezpośrednim sąsiedztwie ludzi. Jest to przemyślane rozwiązanie, ponieważ takie wezwania zdarzały się nawet kilkanaście razy dziennie, tym samych strażacy mogli być w tym czasie potrzebni przy groźniejszych wypa...
Naturalne światło- fluorescencyjne owady i grzyby... Wytwarzanie światła jest właściwością znaną dla niektórych gatunków ryb głębinowych oraz robaczków świętojańskich. Nazywa się to bioluminescencją, czyli zdolność do świecenia, wytwarzania światła. Choć tylko dwa podane przeze mnie przykłady są szerzej znane, gatunków posiadających ową właściwość jest zdecydowanie więcej. Pełno jest na świecie owad...
Natura na weekend Bez względu na to czy mieszkamy w małym czy w dużym mieście, zazwyczaj nie wybieramy się na wycieczki do lasu, do parku czy nad jezioro. Nasze życie zdominowane jest przez trudną pracę, przez którą, nie mamy ani pomysłu ani ochoty na nieco inny odpoczynek. Warto się jednak zmobilizować i wybrać się na wspaniałą wycieczkę poza miasto. Jeśli przez c...
Oberżyna Oberżynę uprawia się z rozsady. Wymaga ona gleb średnio zwięzłych, zasobnych w próchnicę i dobrze nagrzewających się. Uprawia się ją w pierwszym roku po oborniku, najlepiej po grochu, fasoli, ogórkach lub cebuli. Obornika daje się pod uprawę tej rośliny więcej, i to dobrze rozłożonego, przekopując go na jesieni. Nawożenie mineralne stosuje się na 1...
Sałata głowiasta Sałata jest rośliną klimatu chłodnego. Najlepiej rośnie i zawiązuje główki w temperaturze 12-15°C. Podczas upałów sałata masłowa wiąże główki małe, luźne, o liściach twardych i gorzkich, a podczas gorącej i wilgotnej pogody łatwo gnije, chociaż wymaga dużych ilości wody. Dobrze zahartowane młode rośliny znoszą przymrozki do -6°C, co pozwala na bard...
Owocowanie boczniaka Boczniak owocuje tzw. rzutami. Grzyby zbieramy po około 7-10 dniach od chwili zawiązania owocników. Przerwa pomiędzy rzutami wynosi 2 tygodnie. Po zebraniu pierwszego rzutu otwory w folii można powiększyć. Grzyby zbieramy przez około miesiąc. Owocniki wyrastają kępkami. Zbiera się je, wykręcając z podłoża lub wycinając ostrym nożem. Średnio z 1 kg ...