Pietruszka naciowa

8Pietruszka naciowa, podobnie jak korzeniowa, jest rośliną dwuletnią, a nawet wieloletnią; począwszy od drugiego roku wydaje corocznie nasiona. Wytwarza dużo liści, natomiast jej rozgałęziony zdrewniały korzeń nie nadaje się do konsumpcji. W porównaniu do liści pietruszki korzeniowej jej blaszki liściowe są bogatsze w witaminy, sole mineralne i olejki aromatyczne. Ma też duże walory dekoracyjne. Pietruszkę naciową przeznaczoną na bezpośredni zbiór liści oraz pozyskanie korzeni do pędzenia uprawia się tak samo jak pietruszkę korzeniową. O powodzeniu uprawy decyduje ilość substancji organicznych w glebie. Na glebach ubogich w próchnicę należy uprawiać pietruszki nawet bezpośrednio po wprowadzeniu obornika, a na glebach zasobniejszych – w dalszych latach. Pietruszka jest rośliną o długim okresie kiełkowania i szczególnie wrażliwą w tej fazie wzrostu na zasolenie. Nawozy fosforowo-potasowe najlepiej jest wysiać jesienią, w dawce 50 g/m kw. superfosfatu potrójnego i 40-50 g/m kw. soli potasowej lub siarczanu potasu. Nawozy azotowe wysiewa się wiosną, przed siewem 20 g/m kw. saletry amonowej lub saletrzaku oraz pogłównie w lipcu w takiej samej ilości jak wiosną. Nasiona wysiewa się najczęściej w marcu-kwietniu, ale możliwa jest również uprawa z siewu jesiennego. Na 1 m kw. wystarcza 0,5 g nasion. Ze względu na dużą rozetę liściową, należy pietruszkę siać w rzędy co 30-40 cm. Gdy dobrze wschodzi, wykonuje się przerywkę, pozostawiając 5-10 cm odstępu między roślinami w rzędzie. Liście pietruszki naciowej zbiera się stopniowo, począwszy od liści zewnętrznych. Najczęściej zbiory trwają od lipca do października, a niekiedy rozpoczynają się już w czerwcu. Z 1 m kw. można otrzymać rocznie 1,5 kg naci.

Related Post

Cukinia Cukinia, jak już zaznaczono, jest dynią zwyczajną o pokroju krzaczastym. Należy do najplenniejszych roślin dyniowatych. W dobrych warunkach z jednej rośliny można uzyskać dwadzieścia i więcej kilogramów owoców. Jest ona dostosowana do naszych warunków klimatycznych, bardziej odporna na niesprzyjające warunki pogodowe od ogórków. Uprawa jej jest pro...
Niszczymy naturalne środowisko Środowisko naturalne to skarb. Nie tylko ze względu na to, że możemy podziwiać piękną, dziką, nie zmienioną przez człowieka przyrodę, ale przede wszystkim dlatego, że jest to nasze źródło, które warunkuje naszą egzystencję. Środowisko dostarcza nam wszystkich niezbędnych do życia składników, dzięki czemu możemy swobodnie funkcjonować. Niestety, cz...
Największa roślina na świecie Każdy zna przynajmniej kilka ich gatunków. Otaczają nas, ponieważ na świecie rośnie ich ponad 3 biliony. Znajdują się na każdym osiedlu, przy każdej ulicy a nawet w zatłoczonych miastach. W lato dają nam przyjemny cień, a jesienią cieszą oko złotymi liśćmi. Drzewa stają się źródłem inspiracji, ważnym elementem poezji a w powieściach fantasy stanowi...
Cykoria sałatowa Cykoria sałatowa jest rośliną dwuletnią, częścią jadalną jest wybielony pąk liściowy, który uzyskuje się w drugim roku, stosując pędzenie jednorocznych korzeni. Liście cykorii mają swoisty, gorzkawy smak, który nadają im dwa związki - intrybina i insulina. Działają one pobudzająco na apetyt, trawienie i leczniczo w schorzeniach wątroby. Charakteryz...
Nie lubimy owadów Jeśli mówimy o owadach, t trzeba wspomnieć także o tym, że ich nie lubimy. Samo słowo kojarzy nam się z czymś małym i nieprzyjemnym. Przyczyn jest wiele. Pierwszą jest oczywiście szkodliwość owadów. Gryzą nas, wysysają krew, powodują alergię i zostawiają żądła. Groźne są kleszcze, mrówki, a nawet muchy. Dlatego wolimy używać jak największej ilości...
Kukurydza cukrowa Częścią jadalną kukurydzy są niedojrzałe nasiona, w tak zwanej fazie dojrzałości mlecznej, zawierające stosunkowo wysoki procent cukru i skrobi oraz prawie wszystkie podstawowe witaminy. Kukurydza jest rośliną mało wrażliwą na przedplon, wymaga jednak gleb zasobnych w składniki pokarmowe i wodę. Gleby zbyt mokre, zbyt zwięzłe, trudno nagrzewające s...