Pieczarka

37Pieczarka należy do grzybów naziemnych, tzn. tworzących owocniki na powierzchni ziemi. Aby owocniki mogły powstać, konieczna jest grzybnia – twór składający się z cienkich, białych nitek, tzw. strzępek, znajdujący się w podłożu. Owocnik pieczarki składa się z kapelusza i trzonka. Barwa kapelusza może być od białej do brunatnej, kształt – od płaskiego do półkolistego. Trzonek może być gruby lub cienki, prosty lub rozszerzony u podstawy. Pieczarkę zbiera się „zamkniętą”, tzn. gdy błona łącząca brzeg kapelusza z trzonkiem nie jest jeszcze przerwana. U dojrzałego owocnika błona pęka, odsłaniając blaszki barwy ciemnoróżowej, na których pod silnym powiększeniem widoczne są maczugowate komórki – podstawki z dwoma zarodnikami na szczycie. Zarodniki te spełniają rolę nasion. Jeżeli zarodnik opadnie na odpowiednie podłoże, zaczyna po pewnym czasie kiełkować, tworząc sieć delikatnych strzępek, którą w hodowli nazywa się grzybnią mateczną. Producenci grzybni „przeszczepiają” ją na ziarno lub nawóz, otrzymując w ten sposób grzybnię handlową. Grzybnia przeniesiona na podłoże zwane substratem przerasta je w temperaturze około 25°C, a następnie w określonych warunkach tworzy owocniki i w ten sposób zamyka się cykl rozwojowy pieczarki. Podstawowym surowcem do sporządzania podłoża w produkcji pieczarek jest słomiasty nawóz koński, uzupełniany substancjami wzbogacającymi. Optymalne pH podłoża w momencie sadzenia grzybni powinno wynosić 7,0-7,5.

Related Post

Trętwian Trętwian wymaga dużo ciepła, zwłaszcza w maju i czerwcu. Potrzebuje też dużych ilości wody. Ma również duże wymagania w stosunku do gleby, która powinna być żyzna, ciepła i wilgotna. W chłodnych okolicach i w chłodne lata zaczyna plonować zbyt późno. Uprawia się go w drugim roku po oborniku, ze względu jednak na długi okres wegetacji i wytwarzanie ...
Kochamy kontakt z przyrodą Kochamy kontakt z przyroda, także nawet jeśli ryby nie biorą, to i tam się cieszymy. Wody zapewniają swoistą ciszę, ucieczkę od hałasu, od zgiełku w pracy, wiadome – wędkarz lubi coś złowić, ale nawet jeśli się nie udaje, to wielkiej tragedii nie ma, bo przecież nie musi być. Ale...Wędkarstwo jest bardzo ciekawą pasją. Dot ego ulegają jej nierzadk...
Nocne wędkowanie i sum Sum to ryba, która najczęściej żeruje w nocy. W środku dnia najczęściej ten drapieżnik leży na dnie rozlewiska wodnego i odpoczywa. Im później, tym sum aktywniejszy i większe szanse na jego złowienie.Sumy najczęściej występują w wodach płynących i tam osiągają największe rozmiary. W wodach stojących, takich jak jeziora sumy występują rzadziej i ni...
Fasola Fasola jest rośliną roczną uprawianą na suche nasienie i dla niedojrzałych strąków. Jest to roślina ciepłolubna (do dobrego wzrostu powinna mieć temperaturę 16-21°C). Strąki fasoli szparagowej mają dużą wartość odżywczą, zawierają: białko w granicach 1,8-2,8%, witaminy C, B„ B2, PP oraz sole wapnia, fosforu i żelaza. Odmiany żółtostrąkowe są delika...
Kot brytyjski. Pochodzenie kota brytyjskiego w odróżnieniu od niektórych innych gatunków jest dobrze udokumentowane. Na pewno przodkami kota brytyjskiego były koty, które zostały przywiezione z Egiptu do Europy. Kot brytyjski to największy z kotów krótkowłosych. Koty tej rasy odznaczają się silną muskularną i krepą sylwetką. Łapy tych kotów są dość krótkie, a gło...
Wszędzie i zawsze- miejsce bytowania roztoczy Dom wysprzątany. Podłoga umyta i nie ma na niej nawet jednego, zbędnego psiego włosa. Pościel uprana, wysuszona i uprasowana. Wszystko jest czyste. Nie ma nawet grama brudu, bakterii ani żadnych nieproszonych gości. Nic bardziej mylnego. Roztocza to pajęczaki zwykle o mikroskopijnych rozmiarach. Żyją praktycznie wszędzie, w drzewach, wodach, glebi...