Papryka

9Owoce papryki odznaczają się dużą wartością odżywczą, głównie ze względu na wysoką zawartość witaminy A i C. Papryka zawiera również cukry i sole mineralne oraz kapsaicynę, związek nadający papryce ostry smak. Rozróżnia się dwie grupy papryki; ostrą i słodką. Papryka ostra zawiera duże ilości kapsaicyny, natomiast słodka mniejsze ilości tego związku i dlatego ma smak łagodniejszy. Papryka jako roślina ciepłolubna ma duże wymagania w stosunku do temperatury powietrza i gleby, która powinna być zbliżona do temperatury zewnętrznej (poniżej 15°C w glebie rośliny zrzucają kwiaty i zawiązki). Dlatego pod jej uprawę należy wybierać miejsca osłonięte, dobrze nasłonecznione. Papryka wymaga gleby żyznej, próchnicznej, niekwaśnej. Nie uprawia się jej na oborniku. Na glebie mało próchnicznej można zastosować kompost. Nawozy mineralne daje się przed sadzeniem w ilościach na 1 m kw.: 15-20 g saletrzaku, 30-40 g superfosfatu i 25-45 g siarczanu potasu. Paprykę uprawia się z rozsady. Nasiona wysiewa się do inspektu ciepłego lub do skrzyneczki w mieszkaniu w końcu marca. Z 0,1 g nasion otrzymujemy około 10 roślin. Gdy siewki mają liścienie i jeden właściwy liść, pikuje się je w inspekcie w rozstawie 10 x 10 cm lub sadzi do doniczek o średnicy 10 cm. Przez cały czas produkcji rozsady należy ją podlewać umiarkowanie.

Related Post

W deszczu nie biorą Ktoś kiedyś palnął, że ryby lepiej biorą wówczas, kiedy pada deszcz. Potem ktoś to powtórzył, jakiś amator wędkarstwa to podchwycił i poniosła się legenda. Malo tego – niektórzy rzeczywiście w deszczowe porani ruszają w poszukiwaniu ryby, ale z mizernym efektem. Nie ma się co okłamywać, to ewidentna plotka. Trzeba każdemu wiedzieć, że ryby to bard...
Najgroźniejszy owad naszych ziemniaków Stonka ziemniaczana to owad, które sieje spustoszenie wśród upraw ziemniaków. Pierwotnie stonka żyła w Ameryce Północnej i Środkowej, ale z biegiem czasu trafiła do Europy. Dziś jest najgroźniejszym szkodnikiem ziemniaka.Polacy jedzą w ogromnych ilościach ziemniaki, jednak ich uprawa jest utrudniona przez stonkę. Latem na polach uprawnych widzimy ...
Pietruszka naciowa Pietruszka naciowa, podobnie jak korzeniowa, jest rośliną dwuletnią, a nawet wieloletnią; począwszy od drugiego roku wydaje corocznie nasiona. Wytwarza dużo liści, natomiast jej rozgałęziony zdrewniały korzeń nie nadaje się do konsumpcji. W porównaniu do liści pietruszki korzeniowej jej blaszki liściowe są bogatsze w witaminy, sole mineralne i olej...
Sałata głowiasta Sałata jest rośliną klimatu chłodnego. Najlepiej rośnie i zawiązuje główki w temperaturze 12-15°C. Podczas upałów sałata masłowa wiąże główki małe, luźne, o liściach twardych i gorzkich, a podczas gorącej i wilgotnej pogody łatwo gnije, chociaż wymaga dużych ilości wody. Dobrze zahartowane młode rośliny znoszą przymrozki do -6°C, co pozwala na bard...
Soja przed wysiewem Przed wysiewem nasion dobrze jest zaszczepić glebę nitraginą, co umożliwia roślinom pozyskiwanie wolnego azotu z powietrza. Szczepienie takie należy wykonać przez dokładne wymieszanie nitraginy z ziemią w oddzielnym naczyniu, a następnie rozrzucenie jej po całej powierzchni przeznaczonej pod soję i zagrabienie. Soję sieje się w końcu kwietnia lub p...
Kot syjamski. Kot syjamski jest chyba najbardziej znanym z wszystkich kotów rasowych. Jeśli mówimy o tym gatunku kota to natychmiast staje nam przed oczami obraz jasnego stworzenia z ciemniejsza mordką i niebieskimi oczyma. Krajem pochodzenia kotów syjamskich jest Tajlandia. Pierwotnie koty te wyglądały inaczej i różniły się od obecnego obrazu rasowego kota syja...