Papryka

9Owoce papryki odznaczają się dużą wartością odżywczą, głównie ze względu na wysoką zawartość witaminy A i C. Papryka zawiera również cukry i sole mineralne oraz kapsaicynę, związek nadający papryce ostry smak. Rozróżnia się dwie grupy papryki; ostrą i słodką. Papryka ostra zawiera duże ilości kapsaicyny, natomiast słodka mniejsze ilości tego związku i dlatego ma smak łagodniejszy. Papryka jako roślina ciepłolubna ma duże wymagania w stosunku do temperatury powietrza i gleby, która powinna być zbliżona do temperatury zewnętrznej (poniżej 15°C w glebie rośliny zrzucają kwiaty i zawiązki). Dlatego pod jej uprawę należy wybierać miejsca osłonięte, dobrze nasłonecznione. Papryka wymaga gleby żyznej, próchnicznej, niekwaśnej. Nie uprawia się jej na oborniku. Na glebie mało próchnicznej można zastosować kompost. Nawozy mineralne daje się przed sadzeniem w ilościach na 1 m kw.: 15-20 g saletrzaku, 30-40 g superfosfatu i 25-45 g siarczanu potasu. Paprykę uprawia się z rozsady. Nasiona wysiewa się do inspektu ciepłego lub do skrzyneczki w mieszkaniu w końcu marca. Z 0,1 g nasion otrzymujemy około 10 roślin. Gdy siewki mają liścienie i jeden właściwy liść, pikuje się je w inspekcie w rozstawie 10 x 10 cm lub sadzi do doniczek o średnicy 10 cm. Przez cały czas produkcji rozsady należy ją podlewać umiarkowanie.