Owocowanie boczniaka

10Boczniak owocuje tzw. rzutami. Grzyby zbieramy po około 7-10 dniach od chwili zawiązania owocników. Przerwa pomiędzy rzutami wynosi 2 tygodnie. Po zebraniu pierwszego rzutu otwory w folii można powiększyć. Grzyby zbieramy przez około miesiąc. Owocniki wyrastają kępkami. Zbiera się je, wykręcając z podłoża lub wycinając ostrym nożem. Średnio z 1 kg suchej słomy można otrzymać od 0,4 do 0,8 kg. Zebrane owocniki gotujemy, smażymy, nadają się do duszenia, marynowania, suszenia, solenia. Grzyb ten ma więc bardzo szerokie zastosowanie. Boczniak może być uprawiany również na klockach drewna. Drewno powinno być zdrowe. Najlepiej stosować drewno o średnicy 15-20 cm i długości 30-35 cm. Należy uważać, ażeby drewno nie było zanieczyszczone ziemią. Drzewo ścięte za wcześnie, np. na 2 miesiące przed zagrzybieniem, należy moczyć w wodzie przez 3-5 dni lub kilkakrotnie nawilżyć wodą. Klocki drewna umieszcza się w ogródku i odcina z nich zewnętrzny pierścień grubości kilku centymetrów. W miejscu odcięcia nakłada się warstwę grzybni grubości 1 cm i przykrywa odciętym pierścieniem. Następnie pierścień drewna przymocowuje się do klocka gwoźdźmi. Tak przygotowany klocek zakopuje się w maju – równo z powierzchnią nałożonej grzybni – w ziemi. W okresie lata i jesieni grzybnia przerasta klocek i gdy podniesie się temperatura, zaczną się pojawiać owocniki.

Related Post

Uzywanie sekatora Do cięcia używamy sekatora i noża zwanego sierpakiem. Przy cięciu nożem rany zadawane drzewu mają gładką powierzchnię, a pędy nie ulegają w miejscu cięcia zmiażdżeniu, co się nieraz zdarza, gdy tniemy sekatorem. Wszystkie większe rany należy zasmarować maścią Funaben 3, Funaben 4 lub Santar. Dzięki dobremu cięciu pączek, na którym nam zwykle zależy...
Zagrożeni współmieszkańcy planety Nadmierna emisja spalin, wycinanie lasów, dziura ozonowa, wytrzebianie gatunków poprzez myślistwo, łowiectwo oraz zabieranie terenów. Wszystkie te i wiele innych czynników sprawia, że niektóre gatunki zwierząt są zagrożone. Oznacza to, że jest ich tak niewiele, że istnieje zbyt duże ryzyko, że zniknął z naszej planety. W Polsce takich gatunków jes...
Szpinak Szpinak jest roślinę jednoroczną o dużych walorach odżywczych. Jest bogatym źródłem witamin i soli mineralnych. W liściach szpinaku znajduje się dużo witaminy C i karotenu, ponadto witaminy B„ B2 i PP, a także bardzo dużo przyswajalnego żelaza. Jest również źródłem manganu, magnezu, wapnia, potasu, fosforu, arsenu, miedzi i jodu. Ujemny wpływ zawar...
Gospodarze w Królewskich Łazienkach Park Łazienkowski w Warszawie jest najbardziej znanym parkiem w stolicy. Niektórzy uznają go za jeden z najpiękniejszych parków w Europie, co przyciąga do niego wielu turystów nawet spoza Polski. Liczne gatunki roślin są szerzej znane. Jest to w końcu park, a odwiedza się je ze względu na bujną roślinność i bogate ich odmiany skupione w jednym pun...
Adopcja psa. Psy adoptują ludzie o wyjątkowo wrażliwych sercach, którym nie jest obojętny los często pozostawionych na pastwę losu zwierząt. Nie raz i nie dwa słyszy się o bestialsko potraktowanych psach pozostawionych w lesie, przy ruchliwej wsi, porzuconych jak zbędna rzecz. Zwierzęta tak jak każda istota żyjąca mają prawo zamieszkiwać naszą planetę. Szkoda t...
Najgroźniejszy owad naszych ziemniaków Stonka ziemniaczana to owad, które sieje spustoszenie wśród upraw ziemniaków. Pierwotnie stonka żyła w Ameryce Północnej i Środkowej, ale z biegiem czasu trafiła do Europy. Dziś jest najgroźniejszym szkodnikiem ziemniaka.Polacy jedzą w ogromnych ilościach ziemniaki, jednak ich uprawa jest utrudniona przez stonkę. Latem na polach uprawnych widzimy ...