Orzacha podziemna

11Orzacha podziemna, zwana orzechem ziemnym lub pistaszkiem jest mało rozpowszechnioną, ale cenną i oryginalną rośliną jednoroczną. Wydaje ona owoce w postaci orzeszków spożywanych po osuszeniu w piecyku, jak pestki dyni lub słonecznika. W okolicach zwrotnikowych i podzwrotnikowych z orzeszków tych wydobywa się olej. Charakterystyczną cechą tej rośliny jest to, że szypułki kwiatowe po zapłodnieniu zagłębiają się w ziemi, gdzie przechodzą dalszy rozwój, aż do dojrzenia nasion, co ma zwykle miejsce na głębokości 5-10 cm pod powierzchnią gleby. Roślina wyrasta niewysoko, mając rozgałęzione łodygi, pierzaste naprzeciwległe liście i żółte, małe kwiaty. Po zapyleniu szypułka zakończona zalążnia rozrasta się i po około 6 dniach zaczyna szybko wrastać w głąb ziemi. Strąki zagłębione w ziemi zawierają przeważnie po jednym lub dwa nasiona, u niektórych jednak odmian liczba nasion dochodzi do siedmiu. Orzacha ma odmiany krzaczaste, zwartoskupione i płożące. U pierwszych proces wrastania zalążni w ziemię jest bardziej widoczny. Odmiany płożące się są plenniejsze, lecz okres ich wegetacji jest znacznie dłuższy, co w naszych warunkach grozi niedojrzeniem. Do Polski, po wyzwoleniu, handel nasz sprowadził nasiona orzachy z Chin i te prawdopodobnie dały początek amatorsko uprawianym orzeszkom. Okres wegetacji wynosi 175-180 dni.

Related Post

Fasola Fasola jest rośliną roczną uprawianą na suche nasienie i dla niedojrzałych strąków. Jest to roślina ciepłolubna (do dobrego wzrostu powinna mieć temperaturę 16-21°C). Strąki fasoli szparagowej mają dużą wartość odżywczą, zawierają: białko w granicach 1,8-2,8%, witaminy C, B„ B2, PP oraz sole wapnia, fosforu i żelaza. Odmiany żółtostrąkowe są delika...
Lin wymaga delikatności Lin wymaga pewnego rodzaju delikatności. Dlaczego? Bo to ryba bardzo płochliwa, często ucieka z łowiska a powodem może być sam szmer. Dlatego też musimy zdawać sobie sprawę z tego, że nie jest to ryba łatwa do złowienia. Jest to wielki kłopot, ale też wyzwanie dla wędkarza. Ten musi bowiem nie tylko wybrać odpowiednie wody, potem doskonałe łowisko...
Por Por pod względem odżywczym przewyższa - popularną w naszym jadłospisie - cebulę zawartością białka, tłuszczu, witaminy C, a przede wszystkim wapnia i żelaza. Szczególnie zalecane jest spożywanie porów na surowo, w postaci sałatek. Pory można zbierać niemal cały rok, sadząc w ogródku odpowiednie odmiany. Por ma podobne wymagania glebowe jak cebula, ...
Węgorz to ciekawa ryba Węgorz to ciekawa ryba, każdy wędkarz o tym wie. Komu nie smakuje ten wodny drapieżnik? Chyba trudno o taką osobę, nawet ci, którzy ryb nie zwykli jadać każdego dnia uwielbiają ten gatunek, głównie przez wzgląd na ości, w przypadku wędkarza po prostu wymiękają.Nie ma się co okłamywać, jest to wyzwanie łowieckie, bowiem złowienie węgorza nie jest p...
Nieco bliżej natury W pogoni za karierą i przedmiotami takimi jak nowe meble, nowy samochód czy nowoczesny telewizor, zapominamy o rzeczach naprawdę ważnych. Jednym z takich elementów, który odchodzi na plan dalszy jest właśnie natura. Wakacje czy wolne dni wolimy spędzać w centrach handlowych, a nie w lesie czy nad jeziorem. Nie obchodzi nas, że futro pochłonęło wie...
Seler naciowy Seler naciowy nie wytwarza zgrubienia korzeniowego. Tworzy on ścisłą rozetę o długich, zgrubiałych, mięsistych i soczystych ogonkach, mających długość 16-26 cm i szerokość od 3 do 4 cm, o silnym aromacie. Mają one kształt rynienkowaty, u dołu są mocno rozszerzone i żeberkowane. Jada się je na surowo wypełnione serem, pasztetem lub w postaci sałatek...