Orzacha podziemna

11Orzacha podziemna, zwana orzechem ziemnym lub pistaszkiem jest mało rozpowszechnioną, ale cenną i oryginalną rośliną jednoroczną. Wydaje ona owoce w postaci orzeszków spożywanych po osuszeniu w piecyku, jak pestki dyni lub słonecznika. W okolicach zwrotnikowych i podzwrotnikowych z orzeszków tych wydobywa się olej. Charakterystyczną cechą tej rośliny jest to, że szypułki kwiatowe po zapłodnieniu zagłębiają się w ziemi, gdzie przechodzą dalszy rozwój, aż do dojrzenia nasion, co ma zwykle miejsce na głębokości 5-10 cm pod powierzchnią gleby. Roślina wyrasta niewysoko, mając rozgałęzione łodygi, pierzaste naprzeciwległe liście i żółte, małe kwiaty. Po zapyleniu szypułka zakończona zalążnia rozrasta się i po około 6 dniach zaczyna szybko wrastać w głąb ziemi. Strąki zagłębione w ziemi zawierają przeważnie po jednym lub dwa nasiona, u niektórych jednak odmian liczba nasion dochodzi do siedmiu. Orzacha ma odmiany krzaczaste, zwartoskupione i płożące. U pierwszych proces wrastania zalążni w ziemię jest bardziej widoczny. Odmiany płożące się są plenniejsze, lecz okres ich wegetacji jest znacznie dłuższy, co w naszych warunkach grozi niedojrzeniem. Do Polski, po wyzwoleniu, handel nasz sprowadził nasiona orzachy z Chin i te prawdopodobnie dały początek amatorsko uprawianym orzeszkom. Okres wegetacji wynosi 175-180 dni.

Related Post

Śliwy Śliwy po wejściu w okres owocowania należy prześwietlać dość intensywnie, usuwając corocznie ze środka korony część gałęzi, które zachodzą na siebie i nadmiernie ocieniają wnętrze korony. Morele zazwyczaj nie wymagają prześwietlania, dlatego też usuwamy tylko gałęzie przemarznięte aż do zdrowego miejsca. Wiśnie, szczególnie odmiana Lutówka, wymagaj...
melony Ze sposobów uprawy melona na małej powierzchni możemy wybrać: na wałach i na kopczykach. Pierwszy sposób polega na wyznaczeniu zagonu szerokości 1 m, biegnącego ze wschodu na zachód, przekopaniu gleby z kompostem ptasim lub przegniłym obornikiem, nasypaniu 20-centymetrowej warstwy ziemi zmieszanej z kompostem, uformowaniu „zbocza" nachylonego w str...
Szpinak Szpinak jest roślinę jednoroczną o dużych walorach odżywczych. Jest bogatym źródłem witamin i soli mineralnych. W liściach szpinaku znajduje się dużo witaminy C i karotenu, ponadto witaminy B„ B2 i PP, a także bardzo dużo przyswajalnego żelaza. Jest również źródłem manganu, magnezu, wapnia, potasu, fosforu, arsenu, miedzi i jodu. Ujemny wpływ zawar...
Prześwietlanie krzewów W trzecim roku po posadzeniu ponownie prześwietla się krzewy, które w tym czasie powinny się składać z 8-10 rozgałęzionych pędów. Przyrosty jednoroczne pędów głównych i nowe pędy wyrastające przy ziemi skracamy o 1/3, a pędy boczne przycinamy na wysokości 4-6 oczek. Jednocześnie usuwa się pędy bardzo słabe i wiotkie rosnące u nasady krzewu. Krzewów...
Lin wymaga delikatności Lin wymaga pewnego rodzaju delikatności. Dlaczego? Bo to ryba bardzo płochliwa, często ucieka z łowiska a powodem może być sam szmer. Dlatego też musimy zdawać sobie sprawę z tego, że nie jest to ryba łatwa do złowienia. Jest to wielki kłopot, ale też wyzwanie dla wędkarza. Ten musi bowiem nie tylko wybrać odpowiednie wody, potem doskonałe łowisko...
Oberżyna Oberżynę uprawia się z rozsady. Wymaga ona gleb średnio zwięzłych, zasobnych w próchnicę i dobrze nagrzewających się. Uprawia się ją w pierwszym roku po oborniku, najlepiej po grochu, fasoli, ogórkach lub cebuli. Obornika daje się pod uprawę tej rośliny więcej, i to dobrze rozłożonego, przekopując go na jesieni. Nawożenie mineralne stosuje się na 1...