Orzacha podziemna

11Orzacha podziemna, zwana orzechem ziemnym lub pistaszkiem jest mało rozpowszechnioną, ale cenną i oryginalną rośliną jednoroczną. Wydaje ona owoce w postaci orzeszków spożywanych po osuszeniu w piecyku, jak pestki dyni lub słonecznika. W okolicach zwrotnikowych i podzwrotnikowych z orzeszków tych wydobywa się olej. Charakterystyczną cechą tej rośliny jest to, że szypułki kwiatowe po zapłodnieniu zagłębiają się w ziemi, gdzie przechodzą dalszy rozwój, aż do dojrzenia nasion, co ma zwykle miejsce na głębokości 5-10 cm pod powierzchnią gleby. Roślina wyrasta niewysoko, mając rozgałęzione łodygi, pierzaste naprzeciwległe liście i żółte, małe kwiaty. Po zapyleniu szypułka zakończona zalążnia rozrasta się i po około 6 dniach zaczyna szybko wrastać w głąb ziemi. Strąki zagłębione w ziemi zawierają przeważnie po jednym lub dwa nasiona, u niektórych jednak odmian liczba nasion dochodzi do siedmiu. Orzacha ma odmiany krzaczaste, zwartoskupione i płożące. U pierwszych proces wrastania zalążni w ziemię jest bardziej widoczny. Odmiany płożące się są plenniejsze, lecz okres ich wegetacji jest znacznie dłuższy, co w naszych warunkach grozi niedojrzeniem. Do Polski, po wyzwoleniu, handel nasz sprowadził nasiona orzachy z Chin i te prawdopodobnie dały początek amatorsko uprawianym orzeszkom. Okres wegetacji wynosi 175-180 dni.

Related Post

Seler naciowy Seler naciowy nie wytwarza zgrubienia korzeniowego. Tworzy on ścisłą rozetę o długich, zgrubiałych, mięsistych i soczystych ogonkach, mających długość 16-26 cm i szerokość od 3 do 4 cm, o silnym aromacie. Mają one kształt rynienkowaty, u dołu są mocno rozszerzone i żeberkowane. Jada się je na surowo wypełnione serem, pasztetem lub w postaci sałatek...
Co nam daje środowisko Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele daje nam nasze środowisko naturalne. W związku z tym, warto o tym powiedzieć. Natura jest podstawą naszego istnienia. Warto tutaj pamiętać o ewolucji, w końcu nasze złożone organizmy rozwinęły się z jednokomórkowych istnień. Dlatego powinniśmy pamiętać o naszym pochodzeniu. Natura jest naszym domem...
Uprawa pieczarek Grzędy do uprawy pieczarek na działce lub w ogródku zakłada się w chłodnym, zasłoniętym od wiatru miejscu. Najlepiej w płaskim, specjalnie wykopanym dołku, o głębokości 20-25 cm, usytuowanym w kierunku północno-południowym. Jako podłoże stosuje się nawóz koński, który należy brać prosto ze stajni, ponieważ nie może on być starszy niż czterotygodnio...
Soja przed wysiewem Przed wysiewem nasion dobrze jest zaszczepić glebę nitraginą, co umożliwia roślinom pozyskiwanie wolnego azotu z powietrza. Szczepienie takie należy wykonać przez dokładne wymieszanie nitraginy z ziemią w oddzielnym naczyniu, a następnie rozrzucenie jej po całej powierzchni przeznaczonej pod soję i zagrabienie. Soję sieje się w końcu kwietnia lub p...
Popieranie ochrony środowiska Jeśli są nam drogie losy naszej przyrody, na pewno warto zaangażować się akcje, które mają na celu to, żeby nasze naturalne środowisko podlegało ochronie. Chodzi nie tylko o same tereny leśne czy inne niezwykle ważne, ale także o ochronę roślin i zwierząt, które są zagrożone wyginięciem. Dzięki temu, że zdamy sobie sprawę ze skali tego zjawiska, b...
Pietruszka naciowa Pietruszka naciowa, podobnie jak korzeniowa, jest rośliną dwuletnią, a nawet wieloletnią; począwszy od drugiego roku wydaje corocznie nasiona. Wytwarza dużo liści, natomiast jej rozgałęziony zdrewniały korzeń nie nadaje się do konsumpcji. W porównaniu do liści pietruszki korzeniowej jej blaszki liściowe są bogatsze w witaminy, sole mineralne i olej...