Ogórek

12Ogórek zawiera około 95% wody i przez to jego wartość odżywcza jest stosunkowo niewielka. Ma on jednak duże znaczenie jako warzywo smaczne, atrakcyjne, jest chętnie spożywany. Ogórek jest bardzo wymagający zarówno co do gleby, jak i temperatury. Potrzebuje do wzrostu dużo ciepła, wilgotnego powietrza i dużej zawartości wody w glebie. Dlatego pod ogórki należy przeznaczyć miejsce najcieplejsze w naszym ogródku. W lata chłodne i deszczowe rośliny chorują, a owoce gniją, w lata suche natomiast rosną słabo, owoce zaś bywają często niekształtne i gorzkie. Gleba powinna być zasobna w składniki pokarmowe i nie zakwaszona. Nie należy uprawiać ogórków na tym samym miejscu częściej niż co 3-4 lata. Na jesieni przykopuje się obornik, najlepiej koński, a przy uprawie w drugim roku po oborniku – kompost. Ponadto stosuje się nawozy mineralne przed siewem: 30-40 g saletrzaku i po 40-50 g superfosfatu i siarczanu potasu na 1 m kw.. Ogórki przenawożone nawozami azotowymi rosną silnie, ale słabo owocują, a owoce nie są dobrym surowcem do kwaszenia. Ogórki do gruntu wysiewa się w połowie maja w rzędy oddalone od siebie o 80-120 cm lub w jednym rzędzie pośrodku zagonu. W międzyrzędziach uprawia się rośliny szybko rosnące, np. sałatę, rzodkiewkę, zbierane przed rozrośnięciem się ogórków. Na 1 m kw. trzeba wysiać 0,6-0,8 g nasion. Sieje się nasiona pojedynczo rzędem lub po 2-3 nasiona w odstępach 10-15- -centymetrowych. Głębokość przykrycia nasion 1,5-2,0 cm. Dla przyspieszenia kiełkowania moczy się nasiona przez półtorej doby w ciepłej wodzie. Gdy rośliny mają 1-2 liście właściwe, a wzeszły za gęsto, uszczykuje się przy nasadzie rośliny zbyteczne. Pielęgnowanie ogórków polega na odchwaszczaniu, połączonym z płytkim spulchnianiem gleby, zasilaniu pogłównym nawozami mineralnymi i podlewaniu.

Related Post

Muchołówka jako najbardziej niezwykła roślina Rośliny pobierają związki mineralne oraz potrzebne substancję z gleby, skąd również czerpią wodę. Umożliwiają one im odpowiedni rozwój. Muchołówka, roślina z rodziny rosiczkowatych, to rodzaj rośliny, która niektóre związki mineralne musi dostarczać sobie w inny sposób, niż robią to inne rośliny. Z powodu niskiej zawartości azotu w glebie, rośliny...
Pieczarka Pieczarka należy do grzybów naziemnych, tzn. tworzących owocniki na powierzchni ziemi. Aby owocniki mogły powstać, konieczna jest grzybnia - twór składający się z cienkich, białych nitek, tzw. strzępek, znajdujący się w podłożu. Owocnik pieczarki składa się z kapelusza i trzonka. Barwa kapelusza może być od białej do brunatnej, kształt - od płaskie...
Kot domowy. Jedni lubią koty, inni za nimi nie przepadają, jednak od wieków jest on towarzyszem człowieka. Jak wiadomo przodkiem kota domowego jest kot nubijski. Bardzo niewielkie są różnice pomiędzy kotem domowym, a kotem nubijskim. Należą one do tego samego podgatunku, różnica tkwi tylko w udomowieniu. Kot w dawnych czasach był obiektem kultu, uosabiano go z...
Rośliny sadownicze Produkcja drzewek owocowych polega na rozmnażaniu wegetatywnym odmian polecanych do uprawy przez ich szczepienie lub okulizację na odpowiednio dobranych podkładach. Produkcję tę prowadzi się w szkółkach do tego uprawnionych na podstawie Ustawy z dnia 29 maja 1957 roku o szkółkach drzewek i krzewów owocowych. Materiał przeznaczony do sprzedaży podle...
Pietruszka naciowa Pietruszka naciowa, podobnie jak korzeniowa, jest rośliną dwuletnią, a nawet wieloletnią; począwszy od drugiego roku wydaje corocznie nasiona. Wytwarza dużo liści, natomiast jej rozgałęziony zdrewniały korzeń nie nadaje się do konsumpcji. W porównaniu do liści pietruszki korzeniowej jej blaszki liściowe są bogatsze w witaminy, sole mineralne i olej...
Endywia Endywia ma małe wymagania klimatyczne, dobrze znosi chłody i lekkie przymrozki. Optymalna temperatura jej wzrostu wynosi 12°C. Wykazuje dużą wrażliwość na długotrwałą suszę i upały, łatwo wybija wówczas w pędy kwiatostanowe. Najlepiej rośnie na glebie niezbyt ciężkiej, o dużej zawartości próchnicy. Gleba nie powinna być podmokła ani zakwaszona. End...