Ogórek

12Ogórek zawiera około 95% wody i przez to jego wartość odżywcza jest stosunkowo niewielka. Ma on jednak duże znaczenie jako warzywo smaczne, atrakcyjne, jest chętnie spożywany. Ogórek jest bardzo wymagający zarówno co do gleby, jak i temperatury. Potrzebuje do wzrostu dużo ciepła, wilgotnego powietrza i dużej zawartości wody w glebie. Dlatego pod ogórki należy przeznaczyć miejsce najcieplejsze w naszym ogródku. W lata chłodne i deszczowe rośliny chorują, a owoce gniją, w lata suche natomiast rosną słabo, owoce zaś bywają często niekształtne i gorzkie. Gleba powinna być zasobna w składniki pokarmowe i nie zakwaszona. Nie należy uprawiać ogórków na tym samym miejscu częściej niż co 3-4 lata. Na jesieni przykopuje się obornik, najlepiej koński, a przy uprawie w drugim roku po oborniku – kompost. Ponadto stosuje się nawozy mineralne przed siewem: 30-40 g saletrzaku i po 40-50 g superfosfatu i siarczanu potasu na 1 m kw.. Ogórki przenawożone nawozami azotowymi rosną silnie, ale słabo owocują, a owoce nie są dobrym surowcem do kwaszenia. Ogórki do gruntu wysiewa się w połowie maja w rzędy oddalone od siebie o 80-120 cm lub w jednym rzędzie pośrodku zagonu. W międzyrzędziach uprawia się rośliny szybko rosnące, np. sałatę, rzodkiewkę, zbierane przed rozrośnięciem się ogórków. Na 1 m kw. trzeba wysiać 0,6-0,8 g nasion. Sieje się nasiona pojedynczo rzędem lub po 2-3 nasiona w odstępach 10-15- -centymetrowych. Głębokość przykrycia nasion 1,5-2,0 cm. Dla przyspieszenia kiełkowania moczy się nasiona przez półtorej doby w ciepłej wodzie. Gdy rośliny mają 1-2 liście właściwe, a wzeszły za gęsto, uszczykuje się przy nasadzie rośliny zbyteczne. Pielęgnowanie ogórków polega na odchwaszczaniu, połączonym z płytkim spulchnianiem gleby, zasilaniu pogłównym nawozami mineralnymi i podlewaniu.

Related Post

Kameleon i wszystkie jego kolory Na niewielkiej wyspie zwanej Madagaskarem, blisko Afryki, żyją gady o niezwykłych, znanych na całym świecie umiejętnościach- kameleony. O skórze zmieniającej kolor pisał już Arystoteles. Najpopularniejsza teoria mówi, że kameleon upodabnia się do tego, co dotyka. Oczywiste jest, że ta możliwość zapewnia kamuflaż, ponieważ gad faktycznie przybiera ...
Wilk i kilka słów o nim Wilk stanowi źródło inspiracji dla dawnych i współczesnych malarzy, poetów oraz pisarzy. Jego mistyczny niemal związek z księżycem stał się źródłem do tworzenia licznych legend oraz przypowieści. Dzika natura jednak sprawiła, że ludzie bali się go i wymyślali historie o potworach, które łączyły między innymi wilcze elementy. Wilk to jeden z najbard...
Por Por pod względem odżywczym przewyższa - popularną w naszym jadłospisie - cebulę zawartością białka, tłuszczu, witaminy C, a przede wszystkim wapnia i żelaza. Szczególnie zalecane jest spożywanie porów na surowo, w postaci sałatek. Pory można zbierać niemal cały rok, sadząc w ogródku odpowiednie odmiany. Por ma podobne wymagania glebowe jak cebula, ...
Papryka Owoce papryki odznaczają się dużą wartością odżywczą, głównie ze względu na wysoką zawartość witaminy A i C. Papryka zawiera również cukry i sole mineralne oraz kapsaicynę, związek nadający papryce ostry smak. Rozróżnia się dwie grupy papryki; ostrą i słodką. Papryka ostra zawiera duże ilości kapsaicyny, natomiast słodka mniejsze ilości tego związk...
Muchołówka jako najbardziej niezwykła roślina Rośliny pobierają związki mineralne oraz potrzebne substancję z gleby, skąd również czerpią wodę. Umożliwiają one im odpowiedni rozwój. Muchołówka, roślina z rodziny rosiczkowatych, to rodzaj rośliny, która niektóre związki mineralne musi dostarczać sobie w inny sposób, niż robią to inne rośliny. Z powodu niskiej zawartości azotu w glebie, rośliny...
Uprawa boczniaka Jeżeli temperatura otoczenia wynosi 18-20°C, proces przerastania będzie trwał 2-3 tygodnie i zależeć będzie od temperatury otoczenia oraz ilości użytej grzybni w stosunku do masy podłoża. W niższej temperaturze proces ten przebiega nieco wolniej, lecz równie dobrze, natomiast nie wolno dopuścić, aby temperatura podłoża przekroczyła 30°C, gdyż w tyc...