Odmiany czosnku

15Czosnek nie ma odmian; rozróżniamy obecnie 3 zasadnicze jego typy: wytwarzający kwiatostany z cebulkami powietrznymi, czosnek nizinny i czosnek górski. Pierwszy typ odznacza się bujnym wzrostem (do 100-120 cm); tworzy cebule płaskie, składające się z 6-9 dużych ząbków, ułożonych w regularny okółek. Ciężar główki wynosi ok. 70 g. Smak ma ostry. Sadzi się go jesienią, ponieważ źle się przechowuje. Z kolei czosnek nizinny wyrasta do wysokości 50-60 cm. Liście ma rynienkowato wygięte, z silnym woskowym nalotem. Główki składają się z dużej liczby ząbków. Przeciętny ciężar główki wynosi ok. 40 g. Czosnek górski ma pokrój rozłożysty, liście intensywnie zielone, prawie bez nalotu woskowego. Główka składa się z 9-14 ząbków i waży ok. 35 g; ma łuski zewnętrzne dość grube, dzięki czemu dobrze się przechowuje. Uprawiany jest z sadzenia wiosennego, chociaż można go też sadzić jesienią. Jesienią sadzi się czosnek zwykle w drugiej połowie października, chodzi bowiem o to, ażeby roślina zdążyła się ukorzenić, ale nie rozwinąć, co groziłoby jej przemarznięciem. Wiosną czosnek wysadza się jak najwcześniej, gdy tylko można wejść na działkę lub do ogródka. Sadzi się czosnek w rzędy co 20-30 cm, w rzędzie co 6-10 cm w zależności od wielkości ząbków: im większe ząbki sadzimy, tym większych plonów możemy się spodziewać. Dobry plon będzie wynosił ok. 1 kg główek z 1 m. Czosnek sadzi się w pozycji pionowej, piętką w dół i dokładnie obciska glebę wokół ząbków. Głębokość przykrycia ząbków przy sadzeniu jesiennym powinna wynosić 5-8 cm, a przy sadzeniu wiosennym 3-5 cm. Do obsadzenia 1 m potrzeba ok. 4-15 dag ząbków, zależnie od ich wielkości, lub i-2 dag cebulek powietrznych.

Related Post

Pszczoły- co je zabija i jak mają przetrwać Naukowcy odkryli, jak ważne są dla środowiska pszczoły. To one zapylają rośliny, drzewa, kwiaty i umożliwiają im dalsze kwitnienie, rozwój oraz rozmnażanie. Gdyby nie te niewielkie stworzonka, cały łańcuch zostałby przetrwany. Bez roślin nie ma bowiem pokarmu. Jedna trzecia światowej produkcji żywności polega na zapylaniu przez owady, głównie przez...
Cechy charakterystyczne dla ryb. Ryby występują we wszystkich zbiornikach wodnych na ziemi, nie ma ich tylko w tych w których warunki im na to nie pozwalają. W wszystkich oceanach na ziemi znajdują się ryby. Najwięcej gatunków ryb przebywa w strefie otwartej toni wodnej, nieco mniej gatunków ryb na co dzień żyje w strefie dennej. Jedna z głównych cech charakterystycznych dla ryb j...
Nocne wędkowanie i sum Sum to ryba, która najczęściej żeruje w nocy. W środku dnia najczęściej ten drapieżnik leży na dnie rozlewiska wodnego i odpoczywa. Im później, tym sum aktywniejszy i większe szanse na jego złowienie.Sumy najczęściej występują w wodach płynących i tam osiągają największe rozmiary. W wodach stojących, takich jak jeziora sumy występują rzadziej i ni...
Pieczarka Pieczarka należy do grzybów naziemnych, tzn. tworzących owocniki na powierzchni ziemi. Aby owocniki mogły powstać, konieczna jest grzybnia - twór składający się z cienkich, białych nitek, tzw. strzępek, znajdujący się w podłożu. Owocnik pieczarki składa się z kapelusza i trzonka. Barwa kapelusza może być od białej do brunatnej, kształt - od płaskie...
Węgorz to ciekawa ryba Węgorz to ciekawa ryba, każdy wędkarz o tym wie. Komu nie smakuje ten wodny drapieżnik? Chyba trudno o taką osobę, nawet ci, którzy ryb nie zwykli jadać każdego dnia uwielbiają ten gatunek, głównie przez wzgląd na ości, w przypadku wędkarza po prostu wymiękają.Nie ma się co okłamywać, jest to wyzwanie łowieckie, bowiem złowienie węgorza nie jest p...
Wody nam zarastają Wody nam zarastają, ryby karłowacieją, a wędkarze mają kłopot. Oczywiście wpuszczanie amurów nie zawsze daje efekty, bo potem szybko dochodzi do tego, że nie tylko zielsko, ale i trzcinowiska giną, a wówczas w jeziorach zaczyna się prawdziwa głodówka i kolejny problem.Zapewne jest tego wiele powodów, jedyny z nich jest źle prowadzona gospodarka wo...