Odmiany czosnku

15Czosnek nie ma odmian; rozróżniamy obecnie 3 zasadnicze jego typy: wytwarzający kwiatostany z cebulkami powietrznymi, czosnek nizinny i czosnek górski. Pierwszy typ odznacza się bujnym wzrostem (do 100-120 cm); tworzy cebule płaskie, składające się z 6-9 dużych ząbków, ułożonych w regularny okółek. Ciężar główki wynosi ok. 70 g. Smak ma ostry. Sadzi się go jesienią, ponieważ źle się przechowuje. Z kolei czosnek nizinny wyrasta do wysokości 50-60 cm. Liście ma rynienkowato wygięte, z silnym woskowym nalotem. Główki składają się z dużej liczby ząbków. Przeciętny ciężar główki wynosi ok. 40 g. Czosnek górski ma pokrój rozłożysty, liście intensywnie zielone, prawie bez nalotu woskowego. Główka składa się z 9-14 ząbków i waży ok. 35 g; ma łuski zewnętrzne dość grube, dzięki czemu dobrze się przechowuje. Uprawiany jest z sadzenia wiosennego, chociaż można go też sadzić jesienią. Jesienią sadzi się czosnek zwykle w drugiej połowie października, chodzi bowiem o to, ażeby roślina zdążyła się ukorzenić, ale nie rozwinąć, co groziłoby jej przemarznięciem. Wiosną czosnek wysadza się jak najwcześniej, gdy tylko można wejść na działkę lub do ogródka. Sadzi się czosnek w rzędy co 20-30 cm, w rzędzie co 6-10 cm w zależności od wielkości ząbków: im większe ząbki sadzimy, tym większych plonów możemy się spodziewać. Dobry plon będzie wynosił ok. 1 kg główek z 1 m. Czosnek sadzi się w pozycji pionowej, piętką w dół i dokładnie obciska glebę wokół ząbków. Głębokość przykrycia ząbków przy sadzeniu jesiennym powinna wynosić 5-8 cm, a przy sadzeniu wiosennym 3-5 cm. Do obsadzenia 1 m potrzeba ok. 4-15 dag ząbków, zależnie od ich wielkości, lub i-2 dag cebulek powietrznych.