Oberżyna

33Oberżynę uprawia się z rozsady. Wymaga ona gleb średnio zwięzłych, zasobnych w próchnicę i dobrze nagrzewających się. Uprawia się ją w pierwszym roku po oborniku, najlepiej po grochu, fasoli, ogórkach lub cebuli. Obornika daje się pod uprawę tej rośliny więcej, i to dobrze rozłożonego, przekopując go na jesieni. Nawożenie mineralne stosuje się na 1 m kw.: 50-60 g superfosfatu, 40-50 g siarczanu potasu lub soli potasowej oraz 30 g saletrzaku. Oberżyna ma duże wymagania klimatyczne; najlepiej rośnie, gdy lato jest długie. Temperatura optymalna dla niej wynosi 18-30°C. W temperaturach niskich mogą opadać kwiaty i zawiązki. Dlatego też należy przeznaczać dla niej miejsca osłonięte i nasłonecznione. Oberżynę można też uprawiać pod osłonami z folii. Do uprawy gruntowej sieje się oberżynę do skrzyneczki w połowie marca. Temperatura w okresie kiełkowania nasion powinna być wysoka. Po ukazaniu się pierwszego liścia u roślin przepikowuje się je do doniczek o średnicy 6-10 cm i ustawia w inspekcie. W celu wyprodukowania rozsady na 50 m kw. wysiewa się około 3 g nasion. Po ukorzenieniu się rozsady zasila się ją dwukrotnie, co 2 tygodnie, dając na 10 sztuk, za pierwszym razem 3 g saletry wapniowej, a za drugim razem – 5 g siarczanu potasu i 3 g superfosfatu. Na tydzień przed wysadzeniem do gruntu rozsadę trzeba hartować przez zdejmowanie okna i zmniejszenie podlewania. Sadzimy rośliny do gruntu w rozstawie 50 x 50 cm nie wcześniej niż w końcu maja, a nawet w początkach czerwca, nieco głębiej, niż rosły dotychczas. Przy uprawie oberżyny w inspekcie sadzi się pod jedno okno 6-8 roślin.