Oberżyna

33Oberżynę uprawia się z rozsady. Wymaga ona gleb średnio zwięzłych, zasobnych w próchnicę i dobrze nagrzewających się. Uprawia się ją w pierwszym roku po oborniku, najlepiej po grochu, fasoli, ogórkach lub cebuli. Obornika daje się pod uprawę tej rośliny więcej, i to dobrze rozłożonego, przekopując go na jesieni. Nawożenie mineralne stosuje się na 1 m kw.: 50-60 g superfosfatu, 40-50 g siarczanu potasu lub soli potasowej oraz 30 g saletrzaku. Oberżyna ma duże wymagania klimatyczne; najlepiej rośnie, gdy lato jest długie. Temperatura optymalna dla niej wynosi 18-30°C. W temperaturach niskich mogą opadać kwiaty i zawiązki. Dlatego też należy przeznaczać dla niej miejsca osłonięte i nasłonecznione. Oberżynę można też uprawiać pod osłonami z folii. Do uprawy gruntowej sieje się oberżynę do skrzyneczki w połowie marca. Temperatura w okresie kiełkowania nasion powinna być wysoka. Po ukazaniu się pierwszego liścia u roślin przepikowuje się je do doniczek o średnicy 6-10 cm i ustawia w inspekcie. W celu wyprodukowania rozsady na 50 m kw. wysiewa się około 3 g nasion. Po ukorzenieniu się rozsady zasila się ją dwukrotnie, co 2 tygodnie, dając na 10 sztuk, za pierwszym razem 3 g saletry wapniowej, a za drugim razem – 5 g siarczanu potasu i 3 g superfosfatu. Na tydzień przed wysadzeniem do gruntu rozsadę trzeba hartować przez zdejmowanie okna i zmniejszenie podlewania. Sadzimy rośliny do gruntu w rozstawie 50 x 50 cm nie wcześniej niż w końcu maja, a nawet w początkach czerwca, nieco głębiej, niż rosły dotychczas. Przy uprawie oberżyny w inspekcie sadzi się pod jedno okno 6-8 roślin.

Related Post

Fasola Fasola jest rośliną roczną uprawianą na suche nasienie i dla niedojrzałych strąków. Jest to roślina ciepłolubna (do dobrego wzrostu powinna mieć temperaturę 16-21°C). Strąki fasoli szparagowej mają dużą wartość odżywczą, zawierają: białko w granicach 1,8-2,8%, witaminy C, B„ B2, PP oraz sole wapnia, fosforu i żelaza. Odmiany żółtostrąkowe są delika...
Por Por pod względem odżywczym przewyższa - popularną w naszym jadłospisie - cebulę zawartością białka, tłuszczu, witaminy C, a przede wszystkim wapnia i żelaza. Szczególnie zalecane jest spożywanie porów na surowo, w postaci sałatek. Pory można zbierać niemal cały rok, sadząc w ogródku odpowiednie odmiany. Por ma podobne wymagania glebowe jak cebula, ...
Społeczne zachowanie orek Orki, wodne ssaki z rodziny delfinowatych, znane są przede wszystkim z filmu „uwolnić orkę”. Wielu pamięta je z wizyty w oceanariach, gdzie grzecznie wykonywały sztuczki. Należy jednak pamiętać, że są to wyjątkowo groźne zwierzęta, choć pochodzą z tej samej grupy, co przyjazne i sympatyczne delfiny. Owe ssaki żyją w stadach blisko koła podbiegunow...
Środowisko w mieście Środowisko naturalne w mieście jest okrojone niemal do minimum. Chociaż widzimy gdzieś jakieś parki i elementy zieleni, to jednak nie jest to zbyt duża ilość. W związku z tym możemy mieć spore problemy, jeśli jesteśmy miłośnikami natury. Środowisko naturalne jest nam potrzebne, bo w końcu tutaj najlepiej się odpoczywa. Jednak jeśli szukamy natury ...
Rośliny motylkowe Rośliny motylkowe mają tę zaletę, że wiążą azot atmosferyczny i wzbogacają przez to glebę w ten składnik. Wadą ich jest powolne kiełkowanie nasion, wskutek czego w suche lata wschodzą dość słabo. Przygotowując glebę pod drzewa lub krzewy owocowe, można zastosować dodatkowo nawozy fosforowe i potasowe. Decyzję o potrzebie zastosowania tych nawozów u...
Sójka. Sójka jest ptakiem z rodziny krukowatych, należy do najbardziej barwnych ptaków z tej rodziny znajdujących się w Europie. Ptak ten jest wielkości gołębia bądź kawki. Upierzenie jest koloru szarobrązowego z białym podbrzuszem. Cechą charakterystyczną sójek jest czarno-białe z mocnym akcentem błękitu lusterko. Sójki są ptakami leśnymi, ale zobaczyć j...