Niszczymy naturalne środowisko

Środowisko naturalne to skarb. Nie tylko ze względu na to, że możemy podziwiać piękną, dziką, nie zmienioną przez człowieka przyrodę, ale przede wszystkim dlatego, że jest to nasze źródło, które warunkuje naszą egzystencję. Środowisko dostarcza nam wszystkich niezbędnych do życia składników, dzięki czemu możemy swobodnie funkcjonować. Niestety, człowiek bardzo mocno zmienił środowisko naturalne i natura nie jest już taka sama jak przed kilkoma wiekami. Dzisiaj wiele terenów jest poważnie zmienionych i powrót do stanu pierwotnego okazuje się niemożliwy. Następstwem tego typu zmian jest oczywiście trudna sytuacja wielu gatunków roślin i zwierząt. Pozbawione swego środowiska, najczęściej skazane są na wyginięcie. Jeśli wycinamy lasy lub inne naturalne środowisko zwierząt, to zabieramy im nie tylko miejsce schronienia czyli w naszym rozumieniu coś w rodzaju domu, ale przede wszystkim pozbawiamy zwierzęta pokarmu i miejsca, w którym można było go odnaleźć. Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, jak wielkie szkody wyrządzamy zwierzętom i roślinom. Jednak ta trudna sytuacja, z jaką zmaga się w dzisiejszych czasach natura, ma także wpływ na naszą cywilizację. Większe zanieczyszczenia, mało terenów zielonych, brak kontaktu z naturą, sprawia, że także nasze środowisko ulega negatywnym zmianom. Coraz częściej chorujemy na nowotwory, których przyczynami są właśnie zanieczyszczenia w ogromnej mierze.

Related Post

Łowimy na rzece Wędkowanie na morzu, wędkowanie na rzecze i na jeziorze to trzy zupełnie inne od siebie sposoby. Każdy akwen wodny cechuje się swoimi właściwościami i na pewno trzeba za każdym razem podejść do tematu zawodowo. Do tego inaczej wędkuje się z brzegu, inaczej na pomoście, jeszcze inaczej na łodzi lub na kutrze. Każdy sposób wymaga innego sprzętu, inn...
Szparag Szparag jest jednym z najwcześniejszych warzyw gruntowych. Częścią jadalną są pędy wyrastające z kłączy, zwane wypustkami. Zwykle spożywa się bielone pędy, ale coraz częściej zaleca się szparagi nie bielone, zielone, które są bardziej wartościowe pod względem odżywczym. Szparagi mają dużą wartość biologiczną dzięki wysokiej zawartości witamin z gru...
Strażacy mówią stanowcze „nie”! Strażacy, aby zaoszczędzić trochę pieniędzy, postanowili nie wyjeżdżać, gdy wezwanie dotyczyłoby gniazda os czy szerszeni, które nie są w bezpośrednim sąsiedztwie ludzi. Jest to przemyślane rozwiązanie, ponieważ takie wezwania zdarzały się nawet kilkanaście razy dziennie, tym samych strażacy mogli być w tym czasie potrzebni przy groźniejszych wypa...
Tygrysy- ile jeszcze przetrwają Tygrysy stanowią jedne z największych dzikich kotów. Zamieszkują tereny Azji w lasach tropikalnych oraz na terenach trawiastych, gdzie występują zarośla. Poluje nawet na duże okazy zwierząt, choć rzadko atakują nosorożce i słonie. Organizacje ekologiczne informują, że w przeciągu ostatnich 100 lat wymarło około 95% populacji tygrysów. Większość z ...
Jenoty z naszych lasów. Wiele osób miało okazje spotkać się z jenotem, niestety zwierzę to z reguły było już wtedy mało rozpoznawalne ponieważ giną one dość często na leśnych szosach. Jenot jest zwierzęciem z gatunków psowatych. Jenot jest nieco mniejszy od lisa. W okresie letnim jenoty są dość szczupłe dopiero kiedy zbliża się zima nabierają one nieco więcej ciała, a rac...
Sałata głowiasta Sałata jest rośliną klimatu chłodnego. Najlepiej rośnie i zawiązuje główki w temperaturze 12-15°C. Podczas upałów sałata masłowa wiąże główki małe, luźne, o liściach twardych i gorzkich, a podczas gorącej i wilgotnej pogody łatwo gnije, chociaż wymaga dużych ilości wody. Dobrze zahartowane młode rośliny znoszą przymrozki do -6°C, co pozwala na bard...