Niszczymy naturalne środowisko

Środowisko naturalne to skarb. Nie tylko ze względu na to, że możemy podziwiać piękną, dziką, nie zmienioną przez człowieka przyrodę, ale przede wszystkim dlatego, że jest to nasze źródło, które warunkuje naszą egzystencję. Środowisko dostarcza nam wszystkich niezbędnych do życia składników, dzięki czemu możemy swobodnie funkcjonować. Niestety, człowiek bardzo mocno zmienił środowisko naturalne i natura nie jest już taka sama jak przed kilkoma wiekami. Dzisiaj wiele terenów jest poważnie zmienionych i powrót do stanu pierwotnego okazuje się niemożliwy. Następstwem tego typu zmian jest oczywiście trudna sytuacja wielu gatunków roślin i zwierząt. Pozbawione swego środowiska, najczęściej skazane są na wyginięcie. Jeśli wycinamy lasy lub inne naturalne środowisko zwierząt, to zabieramy im nie tylko miejsce schronienia czyli w naszym rozumieniu coś w rodzaju domu, ale przede wszystkim pozbawiamy zwierzęta pokarmu i miejsca, w którym można było go odnaleźć. Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, jak wielkie szkody wyrządzamy zwierzętom i roślinom. Jednak ta trudna sytuacja, z jaką zmaga się w dzisiejszych czasach natura, ma także wpływ na naszą cywilizację. Większe zanieczyszczenia, mało terenów zielonych, brak kontaktu z naturą, sprawia, że także nasze środowisko ulega negatywnym zmianom. Coraz częściej chorujemy na nowotwory, których przyczynami są właśnie zanieczyszczenia w ogromnej mierze.

Related Post

Szczypiorek Szczypiorek jest rośliną trwałą, która tworzy kępy złożone z maleńkich cebulek. Na jednym miejscu nie powinien jednak rosnąć dłużej niż 4 lata. Szczypiorek nie jest wrażliwy na mrozy i zimuje bardzo dobrze w gruncie bez przykrycia. Rośnie dobrze w miejscach lekko zacienionych i dostatecznie wilgotnych. Zagon nawozi się jesienią przegniłym obornikie...
Niepożądany pasożyt naszych głów Problem wszy najczęściej rozpowszechniony jest wśród dzieci. Gdy jedno z dzieci ma wszy, w krótkim czasie mają je pozostałe maluchy. Wesz ludzka i wesz łonowa to dwa najpopularniejsze z 25 gatunków występujących w Środkowej Europie.Wszy są trudnym przeciwnikiem dla człowieka, który chce je zwalczyć, ponieważ jaja wszy, tzw. gnidy, przyklejają się ...
Soja warzywna Soja ma bardzo dużą wartość odżywczą; zawarte w niej białko cechuje wartość biologiczna zbliżona do mięsa. Poza tym nasiona zawierają do 20% tłuszczu o wysokich walorach jadalnych oraz witaminy C i B. Soja jest rośliną ciepłolubną, wymagającą dużego nasłonecznienia, zwłaszcza w okresie kwitnienia. Najodpowiedniejszymi rejonami do uprawy są: południ...
Rodzaje sadzenia Jeśli sadzimy drzewa lub krzewy rzędowo, to odległość w rzędzie powinna wynosić tyle, ile zajmie średnica korony po pełnym wyrośnięciu roślin. Odległość między rzędami musi być o 1-2 m większa, żeby można było swobodnie się poruszać, pracując przy drzewach czy krzewach. Można odległość między rzędami zmniejszyć do 3-4 m, formując korony szpalerowe....
Wilk i kilka słów o nim Wilk stanowi źródło inspiracji dla dawnych i współczesnych malarzy, poetów oraz pisarzy. Jego mistyczny niemal związek z księżycem stał się źródłem do tworzenia licznych legend oraz przypowieści. Dzika natura jednak sprawiła, że ludzie bali się go i wymyślali historie o potworach, które łączyły między innymi wilcze elementy. Wilk to jeden z najbard...
Szczaw Liście szczawiu zawierają dużo witaminy C i A oraz żelaza. Ze względu na zawartość szczawianów nie jest zalecany do spożycia w większych ilościach. Szczaw wschodzi wcześnie na wiosnę i można go pędzić w inspekcie na zbiór w zimie i wczesną wiosną. Na jednym miejscu można go pozostawić przez 3-4 lata. Zimuje dobrze pod przykrywą śnieżną i odrasta wc...