Nie lubimy owadów

Jeśli mówimy o owadach, t trzeba wspomnieć także o tym, że ich nie lubimy. Samo słowo kojarzy nam się z czymś małym i nieprzyjemnym. Przyczyn jest wiele. Pierwszą jest oczywiście szkodliwość owadów. Gryzą nas, wysysają krew, powodują alergię i zostawiają żądła. Groźne są kleszcze, mrówki, a nawet muchy. Dlatego wolimy używać jak największej ilości środków owadobójczych, by jak najskuteczniej je odstraszyć. Nie lubimy owadów także dlatego, że są takie małe i niemal niewidoczne, że łatwo dać się nabrać, poczuć się bezpiecznie, aż nagle czujemy ukłucie. Problem mamy z komarami, które wlatują do naszego mieszkania, sami nie wiemy kiedy i gdy tylko gasimy światło i chcemy zasnąć, zaczynają swoje akcje kłucia naszej skóry. Nie pamiętamy jednak o zaletach owadów. W końcu to dzięki pszczołom mamy miód! Inne owady tkają dla nas nić, więc pamiętajmy także i o dobrodziejstwa, jakie z nich czerpiemy. Mimo wszystko, owady chyba nigdy nie staną się naszymi sprzymierzeńcami, ale w końcu robią nam krzywdę, więc trzeba się z tym smutnym faktem pogodzić.

Related Post

Wilk i kilka słów o nim Wilk stanowi źródło inspiracji dla dawnych i współczesnych malarzy, poetów oraz pisarzy. Jego mistyczny niemal związek z księżycem stał się źródłem do tworzenia licznych legend oraz przypowieści. Dzika natura jednak sprawiła, że ludzie bali się go i wymyślali historie o potworach, które łączyły między innymi wilcze elementy. Wilk to jeden z najbard...
Zwierzęta zagrożone wyginięciem Środowisko naturalne zostało tak mocno zmienione przez człowieka, że obecnie wiele gatunków roślin i zwierząt ma poważne problemy z przeżyciem. Często, gdy wycinamy las lub inne naturalne tereny, uważamy, że nie ma to jakichś większych konsekwencji. Tymczasem, okazuje się, że ma i to całkiem spore. W końcu środowisko naturalne jest bardzo ważne dl...
Oberżyna Oberżynę uprawia się z rozsady. Wymaga ona gleb średnio zwięzłych, zasobnych w próchnicę i dobrze nagrzewających się. Uprawia się ją w pierwszym roku po oborniku, najlepiej po grochu, fasoli, ogórkach lub cebuli. Obornika daje się pod uprawę tej rośliny więcej, i to dobrze rozłożonego, przekopując go na jesieni. Nawożenie mineralne stosuje się na 1...
W deszczu nie biorą Ktoś kiedyś palnął, że ryby lepiej biorą wówczas, kiedy pada deszcz. Potem ktoś to powtórzył, jakiś amator wędkarstwa to podchwycił i poniosła się legenda. Malo tego – niektórzy rzeczywiście w deszczowe porani ruszają w poszukiwaniu ryby, ale z mizernym efektem. Nie ma się co okłamywać, to ewidentna plotka. Trzeba każdemu wiedzieć, że ryby to bard...
Rozmnażanie Większość roślin sadowniczych rozmnaża się wegetatywnie - przez odłączenie bądź przeniesienie na podkładkę wegetatywnych organów rośliny matecznej. Wyjątek stanowią poziomki i orzech włoski, które rozmnaża się dotychczas najczęściej z nasion. Z nasion nie można rozmnażać szlachetnych drzew owocowych i roślin jagodowych, ponieważ z nasion wyrosną na...
Por Por pod względem odżywczym przewyższa - popularną w naszym jadłospisie - cebulę zawartością białka, tłuszczu, witaminy C, a przede wszystkim wapnia i żelaza. Szczególnie zalecane jest spożywanie porów na surowo, w postaci sałatek. Pory można zbierać niemal cały rok, sadząc w ogródku odpowiednie odmiany. Por ma podobne wymagania glebowe jak cebula, ...