Naturalne światło- fluorescencyjne owady i grzyby

Wytwarzanie światła jest właściwością znaną dla niektórych gatunków ryb głębinowych oraz robaczków świętojańskich. Nazywa się to bioluminescencją, czyli zdolność do świecenia, wytwarzania światła. Choć tylko dwa podane przeze mnie przykłady są szerzej znane, gatunków posiadających ową właściwość jest zdecydowanie więcej.

Pełno jest na świecie owadów, grzybów, ślimaków oraz wijów, które w szczególnych okolicznościach wytwarzają światło. Świecą ryby, meduzy oraz kałamarnice. Najwięcej żyjących gatunków posługujących się bioluminescencją żyje w morzach i oceanach. Nic też dziwnego, ponieważ 70% powierzchni naszej planety pokrywa woda.

Powodów jest wiele. Zarówno robaczki świętojańskie (zwane świetlikami) jak i stworzenia w głębinach oceanów świecą, aby zwabić i zachęcić partnerów. Rozmnażanie staje się dobrych powodem, aby błyszczeć.

Niektóre gatunki glonów posługują się światłem jako napędem. Świecą, kiedy poczują ruch wody. Pierścienice używają światła jako obrony. W chwili zagrożenia wypuszczają z ciała świecące woreczki, które mają za zadanie odstraszyć natręta. Światło służy jako cel pozorny, zaskoczenie, alarm, ostrzeżenie, a nawet kamuflaż.

Najlepszą obroną jest atak, ale atak może być potrzebny nie tylko do obrony. Wiele ryb głębinowych posługuje się światłem, aby zwabić i  oszołomić ofiary, a więc dla zdobycia pokarmu.

Skoro światło ma w biologii tyle zastosowań, nic dziwnego że tyle gatunków zwierząt posługuje się tą zdolnością do przetrwania.

Related Post

Sałata głowiasta Sałata jest rośliną klimatu chłodnego. Najlepiej rośnie i zawiązuje główki w temperaturze 12-15°C. Podczas upałów sałata masłowa wiąże główki małe, luźne, o liściach twardych i gorzkich, a podczas gorącej i wilgotnej pogody łatwo gnije, chociaż wymaga dużych ilości wody. Dobrze zahartowane młode rośliny znoszą przymrozki do -6°C, co pozwala na bard...
Formowanie koron Sadząc na działce czy w ogródku drzewa owocowe, staramy się o to, aby ich korony rozrosły się jak najszybciej, gdyż tylko wtedy możemy liczyć na duży plon owoców. Młode drzewa nie powinny być silnie cięte, ponieważ pobudza to je do nadmiernego wzrostu i opóźnia tworzenie pąków kwiatowych. Tylko w pierwszym roku po posadzeniu przycina się drzewa sil...
Węgorz to ciekawa ryba Węgorz to ciekawa ryba, każdy wędkarz o tym wie. Komu nie smakuje ten wodny drapieżnik? Chyba trudno o taką osobę, nawet ci, którzy ryb nie zwykli jadać każdego dnia uwielbiają ten gatunek, głównie przez wzgląd na ości, w przypadku wędkarza po prostu wymiękają.Nie ma się co okłamywać, jest to wyzwanie łowieckie, bowiem złowienie węgorza nie jest p...
Choroby cebuli Żółtaczka astrów na cebuli powodowana jest przez drobnoustrój - Mycoplazma, przenoszony przez owady. Zimuje on w przechowywanych cebulach oraz roślinach wieloletnich. W czasie przechowywania chore cebule wypuszczają wcześnie liście. Choroba ta daje się we znaki uprawom nasiennym. Porażone rośliny należy usuwać. Objawy są różne: liście wykazują najp...
Sałata krucha Sałatę kruchą uprawia się z siewu i z rozsady. Dla uzyskania jak najwcześniejszego plonu wysiewa się ją do skrzynek na 6-8 tygodni przed posadzeniem rozsady do gruntu. Skrzynki ustawiamy na oknie w mieszkania lub w inspekcie. Sałatę kruchą wysadza się w większych odległościach niż sałatę masłową, a mianowicie w rozstawie 45-50 x 35 cm. Rozsadę nale...
Pietruszka naciowa Pietruszka naciowa, podobnie jak korzeniowa, jest rośliną dwuletnią, a nawet wieloletnią; począwszy od drugiego roku wydaje corocznie nasiona. Wytwarza dużo liści, natomiast jej rozgałęziony zdrewniały korzeń nie nadaje się do konsumpcji. W porównaniu do liści pietruszki korzeniowej jej blaszki liściowe są bogatsze w witaminy, sole mineralne i olej...