melony

34Ze sposobów uprawy melona na małej powierzchni możemy wybrać: na wałach i na kopczykach. Pierwszy sposób polega na wyznaczeniu zagonu szerokości 1 m, biegnącego ze wschodu na zachód, przekopaniu gleby z kompostem ptasim lub przegniłym obornikiem, nasypaniu 20-centymetrowej warstwy ziemi zmieszanej z kompostem, uformowaniu „zbocza” nachylonego w stronę południową i wysadzeniu co 70 cm dwóch roślin obok siebie; gdy zakorzenią się i rozrosną, jedną – gorszą usuwamy. Jeśli wybieramy drugi sposób, to zamiast wałów usypuje się z ziemi z dodatkiem kompostu kopczyki wysokości 20-30 cm i średnicy u podstawy 60 cm. Kopczyki formuje się w odległości 100-150 cm jeden od drugiego. Melony wysadzone do gruntu powinny być starannie pielęgnowane, a w szczególności: regularnie podlewane niezbyt zimną wodą, ściółkowane folią, słomą lub torfem, w celu ocieplenia podłoża i zapobieżenia utracie wody, odchwaszczane, pogłównie nawożone gnojowicą lub nawozami azotowymi. Aby równomiernie rozmieścić pędy, przytwierdza się je do ziemi kawałkami rozwidlonych gałązek. Melon należy ciąć. Posadzoną rozsadę tniemy nad drugim liściem, a następnie gdy wyrosną pędy boczne, tnie się je za szóstym liściem. Gdy zawiązki owoców dorosną do wielkości orzecha włoskiego, uszczykuje się wierzchołki tych pędów, na których znajdują się owoce, pozostawiając zawsze dwa liście za zawiązkiem. Pędy bez zawiązków przycina się za 3-4 liściem. Pod owoce trzeba podłożyć kawałek szkła, płytkę z plastiku itp. Melony dojrzewając, zmieniają barwę i nabierają aromatu. Owoc jest gotowy do zbioru i do spożycia, gdy mięknie przy szypułce, pojawiają się tam drobne spękania i jeszcze przed krojeniem wyczuwa się aromat.