Kukurydza pękająca

35Kukurydza pękająca jest podgatunkiem kukurydzy zwyczajnej. Ziarna jej różnią się tym, że podczas prażenia w wysokiej temperaturze pękają z hukiem, a jednocześnie wielokrotnie powiększają swoją objętość, tworząc jakby lekkie płatki o strukturze „dmuchanego” ryżu lub ziemniaków. Kukurydza ta wymaga gleb zasobnych, ciepłych i niezachwaszczonych. Sieje ją się 10-15 maja, w rzędy odległe co 60 cm, a w rzędzie co 30 cm i mniej, w zależności od żyzności stanowiska oraz odmiany. Zagonek obsiewany kukurydzą powinien mieć kształt zbliżony do kwadratu, gdyż w ten sposób, niezależnie od kierunku wiatru, zapewnia się zapylenie roślin. W glebie umieszcza się po kilka nasion, na głębokości 4-6 cm. Po wzejściu siewek należy je przerwać, pozostawiając po jednej. Trzeba również usuwać źdźbła pojawiające się jako odrosty, aby nie cieniowały źdźbła głównego. Dzięki temu uzyskujemy plon jakościowo lepszy i przyspieszamy dojrzewanie kolb. Prace pielęgnacyjne polegają na odchwaszczaniu i podlewaniu w początkowym okresie wzrostu. Zbioru dokonujemy stopniowo, w miarę dojrzewania kolb. Zrywać należy tylko kolby z dojrzałym ziarnem, o zamkniętych liściach okrywających je. Nie wolno obłuskiwać nasion bezpośrednio po zbiorze, ale przez dłuższy czas, nie krótszy niż 2 miesiące, trzeba kukurydzę stopniowo dosuszać. Uprawiana jest u nas tylko jedna odmiana – Bąkowska. Jest ona bardzo późna. Od siewu do dojrzałości użytkowej upływa około 155 dni. Na roślinie tworzą się 2 kolby stożkowate, krótkie. Ziarno jest drobne, gładkie, szkliste, barwy białoperłowej, zakończone ostrym ząbkiem.

Related Post

Wszędzie i zawsze- miejsce bytowania roztoczy Dom wysprzątany. Podłoga umyta i nie ma na niej nawet jednego, zbędnego psiego włosa. Pościel uprana, wysuszona i uprasowana. Wszystko jest czyste. Nie ma nawet grama brudu, bakterii ani żadnych nieproszonych gości. Nic bardziej mylnego. Roztocza to pajęczaki zwykle o mikroskopijnych rozmiarach. Żyją praktycznie wszędzie, w drzewach, wodach, glebi...
Boćwina Boćwina, czyli burak liściowy, jest rośliną dwuletnią: w pierwszym roku tworzy dużą rozetę odziomkowych liści, a w drugim - pędy nasienne. Jego wartość odżywcza polega na stosunkowo dużej, w porównaniu z innymi warzywami, ilości lekko strawnego białka, wysokiej zawartości żelaza i wapnia oraz witamin. Częścią użytkową boćwiny są bardzo duże, mięsis...
Kameleon i wszystkie jego kolory Na niewielkiej wyspie zwanej Madagaskarem, blisko Afryki, żyją gady o niezwykłych, znanych na całym świecie umiejętnościach- kameleony. O skórze zmieniającej kolor pisał już Arystoteles. Najpopularniejsza teoria mówi, że kameleon upodabnia się do tego, co dotyka. Oczywiste jest, że ta możliwość zapewnia kamuflaż, ponieważ gad faktycznie przybiera ...
Flora na Mierzei Wiślanej. Cały obszar Mierzei Wiślanej jest obszarem chronionym, znajduje się tu Park Krajobrazowy i wydzielone rezerwaty przyrody. Obszar mierzei jest miejscem przelotu ptaków wędrownych, tędy wiedzie szlak skandynawsko-iberyjski. Na całym obszarze Mierzei Wiślanej występuje aż dwieście czterdzieści gatunków ptaków w tym sto siedem gatunków to ptactwo gniaz...
Papryka Owoce papryki odznaczają się dużą wartością odżywczą, głównie ze względu na wysoką zawartość witaminy A i C. Papryka zawiera również cukry i sole mineralne oraz kapsaicynę, związek nadający papryce ostry smak. Rozróżnia się dwie grupy papryki; ostrą i słodką. Papryka ostra zawiera duże ilości kapsaicyny, natomiast słodka mniejsze ilości tego związk...
Sałata głowiasta Sałata jest rośliną klimatu chłodnego. Najlepiej rośnie i zawiązuje główki w temperaturze 12-15°C. Podczas upałów sałata masłowa wiąże główki małe, luźne, o liściach twardych i gorzkich, a podczas gorącej i wilgotnej pogody łatwo gnije, chociaż wymaga dużych ilości wody. Dobrze zahartowane młode rośliny znoszą przymrozki do -6°C, co pozwala na bard...