Kukurydza cukrowa

16Częścią jadalną kukurydzy są niedojrzałe nasiona, w tak zwanej fazie dojrzałości mlecznej, zawierające stosunkowo wysoki procent cukru i skrobi oraz prawie wszystkie podstawowe witaminy. Kukurydza jest rośliną mało wrażliwą na przedplon, wymaga jednak gleb zasobnych w składniki pokarmowe i wodę. Gleby zbyt mokre, zbyt zwięzłe, trudno nagrzewające się nie są odpowiednie. Na glebach bardzo żyznych, próchnicznych można kukurydzę uprawiać w drugim roku po oborniku, na innych należy jesienią przekopać obornik w ilości 4 kg/m kw.. Wiosną trzeba zagon zagrabić, wysiać nawozy mineralne w dawkach: 25 g saletrzaku, 20 g superfosfatu i 20-40 g 40-procentowej soli potasowej na 1 m kw., a następnie znorkrosować i zagrabić. Kukurydzę można uprawiać współrzędnie z ogórkami, jako roślinę osłaniającą je przed wiatrem. Kukurydza uprawiana na zagonach w kilku rzędach daje zawsze wyższy plon, ponieważ łatwiej się zapyla i dobrze zawiązuje nasiona. Nasiona, zabezpieczone przed chorobami Zaprawą nasienną T, wysiewa się, gdy minie obawa przymrozków, które mogą zniszczyć rośliny. Sieje się po jednym nasieniu pod motyczkę, w rzędy odległe o 50-60 cm. Po wzejściu pozostawia się rośliny w rzędzie co 25-30 cm. Głębokość siewu zależy od rodzaju gleby i wynosi od 2,5 cm do 4-5 cm. Na obsianie 1 m kw. potrzeba 2,5-3 g nasion. Prace pielęgnacyjne ograniczają się do odchwaszczania. Jeśli na liściach pojawią się plamy, a pączki i pędy kwiatostanowe staną się prawie białe, co jest oznaką braku magnezu, trzeba zastosować mieszankę nawozową Mikro, według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.

Related Post

Utrapienie z tymi komarami Późną wiosną i przez całe lato ludzie walczą z niedużym, ale groźnym przeciwnikiem, jakim jest komar. Komary mogą popsuć nawet najmilej zapowiadający się urlop. W Polsce pospolitym gatunkiem jest widliszek plamistoskrzydły. Nazwa jego pochodzi od plam, jakie ma na skrzydłach, których jednak nigdy nie zauważamy, próbując jak najszybciej zlikwidować...
Szparag Szparag jest jednym z najwcześniejszych warzyw gruntowych. Częścią jadalną są pędy wyrastające z kłączy, zwane wypustkami. Zwykle spożywa się bielone pędy, ale coraz częściej zaleca się szparagi nie bielone, zielone, które są bardziej wartościowe pod względem odżywczym. Szparagi mają dużą wartość biologiczną dzięki wysokiej zawartości witamin z gru...
Cykoria sałatowa Cykoria sałatowa jest rośliną dwuletnią, częścią jadalną jest wybielony pąk liściowy, który uzyskuje się w drugim roku, stosując pędzenie jednorocznych korzeni. Liście cykorii mają swoisty, gorzkawy smak, który nadają im dwa związki - intrybina i insulina. Działają one pobudzająco na apetyt, trawienie i leczniczo w schorzeniach wątroby. Charakteryz...
Karczoch Karczoch jest rośliną wieloletnią, która na zimę traci tylko część nadziemną. Plonuje zadowalająco przez 3-4 lata. Wyglądem zewnętrznym przypomina oset, ale ma większe i bardziej ozdobne liście, może więc być jednocześnie rośliną dekoracyjną. W pierwszym roku po wysiewie wydaje rozetę dużych, często kolczastych liści, o grubych i szerokich ogonkach...
Kawon Kawon, zwany również arbuzem, w sposobie spożycia i uprawy jest podobny do melona. Owoce jego są gładkie, ciemnozielone lub paskowane, w zależności od odmiany, a miąższ najczęściej czerwony. Jest to roślina jednoroczna. Ze względu na wymagania w stosunku do temperatury można go uprawiać w inspektach, pod osłonami z folii, a w gruncie tylko w okolic...
Środowisko w mieście Środowisko naturalne w mieście jest okrojone niemal do minimum. Chociaż widzimy gdzieś jakieś parki i elementy zieleni, to jednak nie jest to zbyt duża ilość. W związku z tym możemy mieć spore problemy, jeśli jesteśmy miłośnikami natury. Środowisko naturalne jest nam potrzebne, bo w końcu tutaj najlepiej się odpoczywa. Jednak jeśli szukamy natury ...