Koper

18Świeży koperek jest cennym źródłem witamin A i C, których nie traci w gotowaniu. Zasolenie lub ususzenie umożliwia przechowanie koperku przez całą zimę. Całe rośliny kopru wraz z pędami kwiatowymi i niewykształconymi nasionami są przyprawą do kwaszonych ogórków. Koper jest rośliną jednoroczną, niewrażliwą na chłody. Ginie jednak podczas przymrozków. Przy wysokiej temperaturze i w czasie suszy szybko wypuszcza pędy kwiatowe. Największe plony uzyskuje się na glebie wilgotnej i zasobnej w azot. Koper uprawia się w dru- gim-trzecim roku po oborniku. Koper użytkowany do spożycia na zielono może być uprawiany w przedplonie lub poplonie, przeznaczony do kiszenia ogórków – w plonie głównym. Najczęściej stosuje się po 15-20 g saletrzaku, superfosfatu i 40-procentowej soli potasowej na m kw., aby jednak otrzymać obfity i dorodny plon, należy stosować nawożenie pogłówne. Koper, który używa się jako aromatyczą zieloną przyprawę, wysiewa się możliwie najwcześniej, w rzędy co 15 cm lub razem z nasionami innych roślin, np. marchwi, lub obsiewa się brzegi zagonu z gatunkami wolno rosnącymi, np. z ogórkami. Na obsianie 1 m kw. potrzeba 1,5-2 g nasion. Aby mieć koper przez całe lato, należy wysiewać go co 3 tygodnie. Na najwcześniejszy zbiór wiosenny sieje się go późną jesienią (koniec października, listopad), tak aby rośliny nie wykiełkowały przed zimą. U nas nie rozróżnia się jeszcze odmian kopru. Za granicą uprawiane są już odmiany, które różnią się między sobą przede wszystkim stopniem fryzowania liści i intensywnością aromatu.

Related Post

Kukurydza pękająca Kukurydza pękająca jest podgatunkiem kukurydzy zwyczajnej. Ziarna jej różnią się tym, że podczas prażenia w wysokiej temperaturze pękają z hukiem, a jednocześnie wielokrotnie powiększają swoją objętość, tworząc jakby lekkie płatki o strukturze „dmuchanego" ryżu lub ziemniaków. Kukurydza ta wymaga gleb zasobnych, ciepłych i niezachwaszczonych. Sieje...
Rośliny sadownicze Produkcja drzewek owocowych polega na rozmnażaniu wegetatywnym odmian polecanych do uprawy przez ich szczepienie lub okulizację na odpowiednio dobranych podkładach. Produkcję tę prowadzi się w szkółkach do tego uprawnionych na podstawie Ustawy z dnia 29 maja 1957 roku o szkółkach drzewek i krzewów owocowych. Materiał przeznaczony do sprzedaży podle...
Nieco bliżej natury W pogoni za karierą i przedmiotami takimi jak nowe meble, nowy samochód czy nowoczesny telewizor, zapominamy o rzeczach naprawdę ważnych. Jednym z takich elementów, który odchodzi na plan dalszy jest właśnie natura. Wakacje czy wolne dni wolimy spędzać w centrach handlowych, a nie w lesie czy nad jeziorem. Nie obchodzi nas, że futro pochłonęło wie...
Najgroźniejszy owad naszych ziemniaków Stonka ziemniaczana to owad, które sieje spustoszenie wśród upraw ziemniaków. Pierwotnie stonka żyła w Ameryce Północnej i Środkowej, ale z biegiem czasu trafiła do Europy. Dziś jest najgroźniejszym szkodnikiem ziemniaka.Polacy jedzą w ogromnych ilościach ziemniaki, jednak ich uprawa jest utrudniona przez stonkę. Latem na polach uprawnych widzimy ...
Szpinak Szpinak jest roślinę jednoroczną o dużych walorach odżywczych. Jest bogatym źródłem witamin i soli mineralnych. W liściach szpinaku znajduje się dużo witaminy C i karotenu, ponadto witaminy B„ B2 i PP, a także bardzo dużo przyswajalnego żelaza. Jest również źródłem manganu, magnezu, wapnia, potasu, fosforu, arsenu, miedzi i jodu. Ujemny wpływ zawar...
Drzewka agrestu Pienne drzewka agrestu i porzeczek czerwonych otrzymuje się przez ich szczepienie na jednorocznych, ukorzenionych pędach porzeczki złotej. Najczęściej w sprzedaży znajdują się drzewka jednoroczne, zwane okulantami. Powinny one mieć korzenie długości co najmniej 20 cm, ponieważ długość korzeni ma olbrzymi wpływ na przyjmowanie się drzewek i dlatego ...