Karczoch

20Karczoch jest rośliną wieloletnią, która na zimę traci tylko część nadziemną. Plonuje zadowalająco przez 3-4 lata. Wyglądem zewnętrznym przypomina oset, ale ma większe i bardziej ozdobne liście, może więc być jednocześnie rośliną dekoracyjną. W pierwszym roku po wysiewie wydaje rozetę dużych, często kolczastych liści, o grubych i szerokich ogonkach, w drugim i następnych latach wydaje pędy i kwiaty. Jadalną częścią rośliny są kwiatostany, a właściwie mięsiste nasady listków okrywowych koszyczka oraz grube, soczyste dno kwiatostanowe. Zbiera się dobrze wykształcone pąki kwiatowe, zanim zaczną się rozchylać. Karczoch wymaga gleby żyznej, głęboko uprawianej i nawożonej co roku nawozami organicznymi oraz mineralnymi, w dawkach po 30-40 g superfosfatu i 40-procentowej soli potasowej na 1 m kw. przed sadzeniem i wczesną wiosną każdego roku przed norkrosowaniem oraz 20 g saletrzaku przed sadzeniem, a następnie dwukrotnie po 30 g saletry, najpóźniej w początku sierpnia. Do rozmnażania karczochów z sadzonek niezbędna jest szklarnia. Karczoch rozmnażany z siewu daje materiał niewyrównany jakościowo. W lutym lub marcu wysiewa się po 2-3 nasiona do doniczek, które ustawia się w pomieszczeniu o temperaturze 20°C. Z doniczek wysadza się iny w drugiej połowie maja. Można też w maju siać od razu na zacisznym zagonie gniazdowo, po 2-3 nasiona, na głębokość 5-6 cm, w rozstawie 1 x 1 m. Gdy rośliny wydadzą 5 liści, w każdym gnieździe pozostawia się tylko jedną, najsilniejszą. Na obsadzenie 10 m kw. potrzeba 2 g nasion.