Jak przygotować zanętę

Jak przygotować dobra zanętę na ryby? Wydaje się to zagadnieniem dość łatwym do rozstrzygnięcia, bowiem na rynku wędkarskim jest wiele interesujących preparatów. Ale niestety same w sobie zanęty zapachowe nie są idealnym rozwiązaniem, bowiem nie do końca oddają istotę potrzeb ryb, każde łowisko rządzi się swoimi prawami, zawsze trzeba znać łowisko i gatunki ryb, jak również ich przyzwyczajenia.Inaczej nęci się karpia, inaczej lina, leszcze, inaczej płoć. Zapewne każdy sposób jest dobry, jeśli jest skuteczny, ale każdy doświadczony wędkarz, który nie idzie na ilość ale jakość połowów wie doskonale, że „grube” karmienie daje lepsze rezultaty. O czym mowa? O rezygnacji z sypkich zanęt zapachowych na rzecz ziaren zbóż takich jak kukurydza, pszenica, pęczak, łubin, czy też groch. Dzięki temu można ryby przyzwyczaić szybko do konkretnego miejsca i łowiska i ciągać naprawdę duże sztuki. Owszem, można łączyć dwa rodzaje zanęt, ale zawsze należy mieć świadomość faktu, iż do sypkich i zapachowych zanęt najczęściej lgnie drobnica, wówczas połowy okazują się dość trudne, bowiem małe ryby nie dopuszczają do przynęty dużych okazów, więc o skuteczność łowiska trudniej, gdy marzy się o wielkiej rybie.Każdy powinien sam mieć świadomość tego, czego oczekiwać od konkretnego wędkarsko miejsca. I jeśli zachodzi potrzeba, to eksperymentować, chociażby tym, że w rumie parzyć pęczak, do gotowanej kukurydzy dawać czosnek i innych pomysłów szukać, by nęcenie było skuteczne i nie przyciągało małych okazów.