Formowanie koron

22Sadząc na działce czy w ogródku drzewa owocowe, staramy się o to, aby ich korony rozrosły się jak najszybciej, gdyż tylko wtedy możemy liczyć na duży plon owoców. Młode drzewa nie powinny być silnie cięte, ponieważ pobudza to je do nadmiernego wzrostu i opóźnia tworzenie pąków kwiatowych. Tylko w pierwszym roku po posadzeniu przycina się drzewa silnie, żeby przywrócić zakłóconą równowagę między częścią nadziemną a systemem korzeniowym drzewa, który został uszkodzony przy wykopywaniu drzewka ze szkółki. Uszkodzone korzenie nie mogą więc od razu dostarczyć dostatecznej ilości wody i składników mineralnych. Jeżeli nie dokonamy silnego cięcia, to ze wszystkich pączków rozwiną się liczne liście, które intensywnie transpirując, powodują przesuszenie słabo jeszcze ukorzenionego drzewka. Cięcie działa w sposób niepożądany tylko na młode drzewa. Po wejściu drzew w okres owocowania można stosować cięcie umiarkowane, a jeszcze później, kiedy wzrost drzewa słabnie, a owocowanie staje się bardzo obfite i nieregularne konieczne jest bardzo silne cięcie. Usuwając i skracając gałęzie, pobudza się drzewo do wzrostu, odmładzając je w ten sposób. Cięcia drzew owocowych wykonuje się zasadniczo pod koniec zimy i wiosną. Obecnie coraz częściej zalecane jest cięcie letnie, które pozwala na uzyskiwanie szybszych efektów.