Fasola

31Fasola jest rośliną roczną uprawianą na suche nasienie i dla niedojrzałych strąków. Jest to roślina ciepłolubna (do dobrego wzrostu powinna mieć temperaturę 16-21°C). Strąki fasoli szparagowej mają dużą wartość odżywczą, zawierają: białko w granicach 1,8-2,8%, witaminy C, B„ B2, PP oraz sole wapnia, fosforu i żelaza. Odmiany żółtostrąkowe są delikatniejsze w smaku i zasobniejsze w witaminy z grupy B, natomiast zielonostrąkowe zawierają więcej karoten i witaminy C. Fasola udaje się najlepiej na glebach ciepłych, próchnicznych, lżejszych, umiarkowanie wilgotnych! Okres od siewu do zbiorów strąków odmian wczesnych wynosi 60-70 dni, odmian późnych, tycznych 120-130 dni. Fasolę ze względu na jej cechy użytkowe dzielimy na szparagową i fasolę na „suche ziarno”. Ze względu na wysokość roślin dzielimy ją na fasolę karłową i tyczną, która może być zielono- lub żółtostrąkowa. Fasolę szparagową uprawia się w 1-2 roku po oborniku, fasolę na suche nasienie w 2-3 roku po oborniku. Na wzrost roślin korzystnie wpływa przedsiewne nawożenie saletrzakiem w ilości 10-15 g/m kw.; zaleca się również 30-40 g superfosfatu i tyleż samo siarczanu potasu na 1 m kw.. Do nawożenia przed siewem stosuje się również wieloskładnikowe nawozy ogrodnicze, jak Azofoska, w dawce 20-40 g na 1 m kw., lub Mikro czy MIS-3, w ilości 30-60 g/m kw.. Glebę zakwaszoną należy przed siewem fasoli doprowadzić do właściwego odczynu, stosując pod przedplon nawozy wapniowe w dawce od 1 do 1,5 kg na 10 m kw.. Fasolę wysiewa się do gruntu po minięciu wiosennych chłodów, tj. między 10 i 15 maja. Fasolę szparagową można siać w odstępach 10-14-dniowych do pierwszych dni lipca. Zróżnicowane terminy pozwalają na przedłużenie okresu zbioru strąków. Najlepiej gdy następny termin siewu nasion przypada po ukazaniu się wschodów z terminu wcześniejszego. Fasola może być również uprawiana jako poplon na zbiór jesienny. Fasolę na suche nasienie sieje się jednorazowo.