Dlaczego szyja żyrafy jest taka długa.

Ciekawa świata zwierzęcego i jego ciekawostek doszłam do tematu żyrafiej szyi. Nigdy nie zastanawiałam się dlaczego szyja żyrafy jest, aż takiej długości. Naukowcy zaczęli badać przodków żyrafy, którzy dawno temu już wymarli i doszli do ciekawych wniosków, że szyja żyrafy, aby była tak długa musiała przejść co najmniej dwa etapy w rozwoju. Oczywiście wpływ na tak długą szyję żyrafy miała ewolucja. Na temat tego skąd u żyraf taka długa szyja są różne hipotezy wysnuwane przez naukowców zajmujących się tym tematem. Jedna z teorii mówi o tym, że długie szyje u żyraf pojawiły się w wyniku ewolucji spowodowane potrzebą sięgania tych zwierząt do pokarmu znajdującego się w wysokich lokalizacjach. Szyja żyrafy może osiągać długość nawet dwóch metrów. Żyrafa to ssak, który wcale nie posiada najwięcej kręgów szyjnych. Jednak kręgi szyjne u żyrafy są bardziej wydłużone. Każdy z kręgów szyjnych żyrafy ma aż dwadzieścia osiem centymetrów. Pożywieniem żyraf są głównie liście akacji znajdujące się na dość sporej wysokości. Dzięki temu, że zwierzęta te posiadają długie szyje to w stanie dość łatwo sięgać po ulubione przez siebie listki akacji. Wysoki wzrost i giętką szyja umożliwiają tym przeuroczym zwierzętom dobrą obserwację otoczenia, łatwo jest im dostrzec moment kiedy zbliża się drapieżnik. Żyrafy to piękne zwierzęta wyróżniające się nie tylko wyjątkowo długa szyją, ale charakteryzuje je także gracja w poruszaniu się. Żyrafy są unikalnymi zwierzętami nie tylko ze względu na szyję która, je wyróżnia.

Related Post

Śliwy Śliwy po wejściu w okres owocowania należy prześwietlać dość intensywnie, usuwając corocznie ze środka korony część gałęzi, które zachodzą na siebie i nadmiernie ocieniają wnętrze korony. Morele zazwyczaj nie wymagają prześwietlania, dlatego też usuwamy tylko gałęzie przemarznięte aż do zdrowego miejsca. Wiśnie, szczególnie odmiana Lutówka, wymagaj...
Rabarbar Rabarbar jest byliną, może rosnąć w półcieniu, ale wcześniej plonuje w miejscach słonecznych. Ogonki liściowe, które stanowią jego część jadalną, zawierają witaminę C, cukry, kwasy oraz składniki mineralne, takie jak: wapń, żelazo. Rabarbar używany jest przede wszystkim do przyrządzania kompotów w okresie wiosennym, gdy nie ma jeszcze owoców. Jest ...
Pszczoły- co je zabija i jak mają przetrwać Naukowcy odkryli, jak ważne są dla środowiska pszczoły. To one zapylają rośliny, drzewa, kwiaty i umożliwiają im dalsze kwitnienie, rozwój oraz rozmnażanie. Gdyby nie te niewielkie stworzonka, cały łańcuch zostałby przetrwany. Bez roślin nie ma bowiem pokarmu. Jedna trzecia światowej produkcji żywności polega na zapylaniu przez owady, głównie przez...
Uprawa pieczarek Grzędy do uprawy pieczarek na działce lub w ogródku zakłada się w chłodnym, zasłoniętym od wiatru miejscu. Najlepiej w płaskim, specjalnie wykopanym dołku, o głębokości 20-25 cm, usytuowanym w kierunku północno-południowym. Jako podłoże stosuje się nawóz koński, który należy brać prosto ze stajni, ponieważ nie może on być starszy niż czterotygodnio...
Wczesne pomidory Do średnio wczesnych odmian należą: Kujawski - bardzo plenna, o owocach dobrze wyrównanych pod względem kształtu, równomiernie dojrzewających; owoc dość duży, kulisty, nieco spłaszczony, bez piętki, o średniej masie 85-95 g; powierzchnia owocu gładka, czasami słabo żebrowana; owoc przed dojrzeniem jasnozielony, w fazie, pełnej dojrzałości jasnoczer...
Flora na Mierzei Wiślanej. Cały obszar Mierzei Wiślanej jest obszarem chronionym, znajduje się tu Park Krajobrazowy i wydzielone rezerwaty przyrody. Obszar mierzei jest miejscem przelotu ptaków wędrownych, tędy wiedzie szlak skandynawsko-iberyjski. Na całym obszarze Mierzei Wiślanej występuje aż dwieście czterdzieści gatunków ptaków w tym sto siedem gatunków to ptactwo gniaz...