Cykoria

25Cykorię sieje się w rzędy co 30 cm lub na redlinach szerokości 45-50 cm. Nasiona wysiewa się na głębokości 1 cm, w ilości 4-8 g na 1 m kw., na glebie zlewnej więcej, bo nie wszystkie wzejdą. Sieje się od połowy maja do połowy czerwca. Wcześniejsze wysiewy mogą spowodować wyrośnięcie pędów nasiennych. Rośliny należy przerwać, pozostawiając co 6-9 cm, i nie dopuścić do zachwaszczenia. Korzenie wykopuje się w końcu listopada, oczyszcza z ziemi, a liście przycina się, by miały długość 3-5 cm lub usuwa ręcznie boczne, pozostawiając środkowe, najmłodsze. Do pędzenia nadają się te korzenie, które mają tylko jeden wierzchołek wzrostu. Pędzenie można zacząć zaraz po zbiorze korzeni, w ciągu zimy i wczesną wiosną. Przystępując do pędzenia, końce zdrowych korzeni cykorii przycina się, aby miały jednakową długość, i dołuje pionowo, ściśle jeden przy drugim, w piasku w piwnicy, w skrzyni inspektowej, ogrzewanych komórkach itp. Pomieszczenie, w którym pędzimy cykorię, powinno mieć temperaturę 12-18°C. Zadołowane korzenie przykrywa się warstwą piasku grubości 15-20 cm. Piasek powinien być wilgotny. Można również do dołowania używać ziemi, ale tylko pulchnej. Po około 30 dniach powinny wytworzyć się „główki” liściowe długości 15-20 cm. Wówczas wyjmuje się cykorię z piasku i obcina pąki wraz z kawałkiem korzenia, aby się liście nie rozsypały. Z 1 m kw. można zebrać 30-60 kg liści.

Related Post

Kukurydza cukrowa Częścią jadalną kukurydzy są niedojrzałe nasiona, w tak zwanej fazie dojrzałości mlecznej, zawierające stosunkowo wysoki procent cukru i skrobi oraz prawie wszystkie podstawowe witaminy. Kukurydza jest rośliną mało wrażliwą na przedplon, wymaga jednak gleb zasobnych w składniki pokarmowe i wodę. Gleby zbyt mokre, zbyt zwięzłe, trudno nagrzewające s...
Wody nam zarastają Wody nam zarastają, ryby karłowacieją, a wędkarze mają kłopot. Oczywiście wpuszczanie amurów nie zawsze daje efekty, bo potem szybko dochodzi do tego, że nie tylko zielsko, ale i trzcinowiska giną, a wówczas w jeziorach zaczyna się prawdziwa głodówka i kolejny problem.Zapewne jest tego wiele powodów, jedyny z nich jest źle prowadzona gospodarka wo...
Kawon Kawon, zwany również arbuzem, w sposobie spożycia i uprawy jest podobny do melona. Owoce jego są gładkie, ciemnozielone lub paskowane, w zależności od odmiany, a miąższ najczęściej czerwony. Jest to roślina jednoroczna. Ze względu na wymagania w stosunku do temperatury można go uprawiać w inspektach, pod osłonami z folii, a w gruncie tylko w okolic...
Dlaczego szyja żyrafy jest taka długa. Ciekawa świata zwierzęcego i jego ciekawostek doszłam do tematu żyrafiej szyi. Nigdy nie zastanawiałam się dlaczego szyja żyrafy jest, aż takiej długości. Naukowcy zaczęli badać przodków żyrafy, którzy dawno temu już wymarli i doszli do ciekawych wniosków, że szyja żyrafy, aby była tak długa musiała przejść co najmniej dwa etapy w rozwoju. Oczywiśc...
Wilk i kilka słów o nim Wilk stanowi źródło inspiracji dla dawnych i współczesnych malarzy, poetów oraz pisarzy. Jego mistyczny niemal związek z księżycem stał się źródłem do tworzenia licznych legend oraz przypowieści. Dzika natura jednak sprawiła, że ludzie bali się go i wymyślali historie o potworach, które łączyły między innymi wilcze elementy. Wilk to jeden z najbard...
Boimy się ważek Ważka to owad pospolity, ale niezmiernie interesujący i ciekawy. Okazuje się jednak, że bardzo się tych owadów boimy. Może dlatego, że mają tak cienki tułów, czasami wydaje nam się, że to latające barwne kreski. Nie wiemy też za bardzo co to za owady, czy mogą nas ugryźć czy nie, ale na wszelki wypadek wolimy się bać. Ważki nie gryzą, nie są one d...