Cykoria

25Cykorię sieje się w rzędy co 30 cm lub na redlinach szerokości 45-50 cm. Nasiona wysiewa się na głębokości 1 cm, w ilości 4-8 g na 1 m kw., na glebie zlewnej więcej, bo nie wszystkie wzejdą. Sieje się od połowy maja do połowy czerwca. Wcześniejsze wysiewy mogą spowodować wyrośnięcie pędów nasiennych. Rośliny należy przerwać, pozostawiając co 6-9 cm, i nie dopuścić do zachwaszczenia. Korzenie wykopuje się w końcu listopada, oczyszcza z ziemi, a liście przycina się, by miały długość 3-5 cm lub usuwa ręcznie boczne, pozostawiając środkowe, najmłodsze. Do pędzenia nadają się te korzenie, które mają tylko jeden wierzchołek wzrostu. Pędzenie można zacząć zaraz po zbiorze korzeni, w ciągu zimy i wczesną wiosną. Przystępując do pędzenia, końce zdrowych korzeni cykorii przycina się, aby miały jednakową długość, i dołuje pionowo, ściśle jeden przy drugim, w piasku w piwnicy, w skrzyni inspektowej, ogrzewanych komórkach itp. Pomieszczenie, w którym pędzimy cykorię, powinno mieć temperaturę 12-18°C. Zadołowane korzenie przykrywa się warstwą piasku grubości 15-20 cm. Piasek powinien być wilgotny. Można również do dołowania używać ziemi, ale tylko pulchnej. Po około 30 dniach powinny wytworzyć się „główki” liściowe długości 15-20 cm. Wówczas wyjmuje się cykorię z piasku i obcina pąki wraz z kawałkiem korzenia, aby się liście nie rozsypały. Z 1 m kw. można zebrać 30-60 kg liści.