Cykoria sałatowa

26Cykoria sałatowa jest rośliną dwuletnią, częścią jadalną jest wybielony pąk liściowy, który uzyskuje się w drugim roku, stosując pędzenie jednorocznych korzeni. Liście cykorii mają swoisty, gorzkawy smak, który nadają im dwa związki – intrybina i insulina. Działają one pobudzająco na apetyt, trawienie i leczniczo w schorzeniach wątroby. Charakteryzują się dość dużą zawartością białka, soli mineralnych, witaminy C i niewielką karotenu. Wybielone liście’ są soczyste, jędrne i mięsiste. Przyrządza się je podobnie jak sałatę liściową. Optymalna dla wzrostu cykorii temperatura wynosi 15-20°C. Chłody działające na młode rośliny powodują niepożądane wyrośnięcie pędów kwiatowych. Najodpowiedniejsza dla niej jest gleba piaszczysto-gliniasta w dobrej kulturze. Wrażliwa jest na brak światła. Może być uprawiana jako poplon po warzywach wczesnych, o krótkim okresie wegetacji, np. po szpinaku. Ze względu na głębokie korzenienie się cykorii gleba musi być również głęboko przekopana. Najlepiej posadzić cykorię w dwa, trzy lata po zasileniu ziemi obornikiem. Nawożenie mineralne zależy od zasobności gleby.