Cukinia

Cukinia, jak już zaznaczono, jest dynią zwyczajną o pokroju krzaczastym. Należy do najplenniejszych roślin dyniowatych. W dobrych warunkach z jednej rośliny można uzyskać dwadzieścia i więcej kilogramów owoców. Jest ona dostosowana do naszych warunków klimatycznych, bardziej odporna na niesprzyjające warunki pogodowe od ogórków. Uprawa jej jest prosta. Około połowy maja wysiewa się wprost do gruntu po 2 nasiona w jedno miejsce, a po wschodach przerywa się siewki, pozostawiając po jednej roślinie, stosując zagęszczenie jedna do dwóch roślin na metrze kwadratowym. W celu otrzymania wcześniejszych i większych plonów uprawia się cukinię z rozsady przygotowywanej tak jak dyni olbrzymiej lub kabaczka; wymagana rozstawa 80-100 x 80-100 cm. Jako roślina wybitnie plenna musi mieć zapewnione dobre warunki pokarmowe i wilgotnościowe. W takich warunkach, przy systematycznym zbiorze, owocuje od lipca do pierwszych jesiennych przymrozków. Wykazuje dużą odporność na choroby i nie wymaga stosowania specjalnych zabiegów ochrony. Do Polski sprowadza się różne odmiany cukinii, z reguły mieszańcowe; nie warto w tej sytuacji zbierać nasion. Pierwsze polskie odmiany cukinii zostały zgłoszone do rejestru i są aktualnie poddawane badaniom sprawdzającym. Użytkuje się cukinię, tj. jej owoce niewyrośnięte, bardo młode, cienkie, ciemnozielone, długości 10-12 cm, gdy mają jeszcze okwiat na wierzchołku. Gotuje się je ze skórką, spożywa na surowo, kwasi się jak ogórki. Również można użytkować owoce wyrośnięte, które bardzo dobrze się przechowują.

Related Post

Sałata głowiasta krucha Sałata krucha różni się nieco od sałaty masłowej. Tworzy bardzo duże główki, twarde, o średnicy od 15 do 20 cm, o masie od 700 do 1000 g, o liściach okrągławych, w kształcie muszli ostrygi - na skutek silnego, łukowatego wygięcia nerwu głównego. Liście są mniej lub więcej fryzowane, jasno- lub ciemnozielone, jędrne, kruche, soczyste, smaczne, o duż...
Muchołówka jako najbardziej niezwykła roślina Rośliny pobierają związki mineralne oraz potrzebne substancję z gleby, skąd również czerpią wodę. Umożliwiają one im odpowiedni rozwój. Muchołówka, roślina z rodziny rosiczkowatych, to rodzaj rośliny, która niektóre związki mineralne musi dostarczać sobie w inny sposób, niż robią to inne rośliny. Z powodu niskiej zawartości azotu w glebie, rośliny...
Kawon Kawon, zwany również arbuzem, w sposobie spożycia i uprawy jest podobny do melona. Owoce jego są gładkie, ciemnozielone lub paskowane, w zależności od odmiany, a miąższ najczęściej czerwony. Jest to roślina jednoroczna. Ze względu na wymagania w stosunku do temperatury można go uprawiać w inspektach, pod osłonami z folii, a w gruncie tylko w okolic...
Leszcz bierze blisko brzegu Nocne wędkowanie jest niezwykle pasjonujące. Chodzi tutaj przede wszystkim o klimat i swoistego rodzaju tajemniczość. Polscy wędkarze szczególnie lubią połowy z wykorzystaniem świetlików nakładanych na końcówki spławików.Co łowimy nocą najczęściej? Chyba leszcze. Ten gatunek ryby bowiem w nocy żeruje najaktywniej, a przy tym żeruje blisko brzegu. ...
Drzewka agrestu Pienne drzewka agrestu i porzeczek czerwonych otrzymuje się przez ich szczepienie na jednorocznych, ukorzenionych pędach porzeczki złotej. Najczęściej w sprzedaży znajdują się drzewka jednoroczne, zwane okulantami. Powinny one mieć korzenie długości co najmniej 20 cm, ponieważ długość korzeni ma olbrzymi wpływ na przyjmowanie się drzewek i dlatego ...
Prześwietlanie krzewów W trzecim roku po posadzeniu ponownie prześwietla się krzewy, które w tym czasie powinny się składać z 8-10 rozgałęzionych pędów. Przyrosty jednoroczne pędów głównych i nowe pędy wyrastające przy ziemi skracamy o 1/3, a pędy boczne przycinamy na wysokości 4-6 oczek. Jednocześnie usuwa się pędy bardzo słabe i wiotkie rosnące u nasady krzewu. Krzewów...