Cięcie krzewów

26Porzeczki czarne zawiązują pąki kwiatowe i owocują na pędach jednorocznych lub dwuletnich, przy czym najlepiej owocują pędy jednoroczne wyrosłe w poprzednim okresie wegetacji. Dlatego też cięcie tych porzeczek ma na celu coroczne odmładzanie krzewu przez usuwanie starszych gałązek, co pobudza roślinę do wydawania nowych pędów. Porzeczki czarne po posadzeniu tnie się w ten sposób, że przycina się pędy nad trzecim lub czwartym oczkiem, licząc od powierzchni ziemi. Przycięte krzaki powinny wydawać u nasady co najmniej 3-4 nowe pędy długości około 50 cm, których nie tniemy do okresu owocowania. Po wejściu porzeczek w okres owocowania cięcie polega na corocznym usuwaniu 3-4 najstarszych pędów, które wycina się tuż przy ziemi i pozostawia na ich miejsce taką samą liczbę pędów jednorocznych. Owocujący krzak porzeczki czarnej powinien składać się z 8-10 pędów głównych, z których najstarsze nie powiny mieć więcej niż trzy lata. Skracania pędów porzeczki czarnej nie poleca się. Należy tylko usuwać gałązki nadłamane, chore oraz rosnące poziomo nad ziemią i przeszkadzające w uprawie gleby. Porzeczki czerwone i białe tnie się inaczej niż czarne, ponieważ zawiązują one pąki kwiatowe i owoce nie na jednorocznych pędach, lecz na krótkopędach, które wyrastają na gałązkach 2- i 3- letnich. Gałązki porzeczek czerwonych i białych żyją do 5-8 lat, a później stopniowo obumierają. Na gałązkach tych w drugim roku życia wybijają krótkopędy i owocują przez 3-4 lata, rosnąc bardzo wolno. W związku z tym w krzewach porzeczek czerwonych i białych pozostawiamy starsze pędy, nawet czteroletnie. Oprócz tego skracamy pędy młode, aby je pobudzić do wytworzenia wielu owocujących krótkich pędów.